Toyotu Proace Verso City jsem koupil s vědomím, že ji předám synovi s dovětkem "s toyotou budeš mít na min.15 let s autem po starostech "Při předávání jsem zjistil, že mu dávám bourané vozidlo. Následoval dotaz na AUTOBOND GROUP Opava, odpověď: musím ověřit, požádám o vyjádření toyotu /Z.H., vedoucí provozovny/ O týden později dostávám odpověď: ano, auto bylo bourané, ale poškozeníje součást výrobního procesu, opraveno autorizovaným servisem v ČR /nehodu nešlo zamlčet-, existuje systém CEBIA/.Nevím, jak probíhá výstupní kontrola u Toyoty známé svou kvalitou, ale auto vyrobené v zahraničí s karosářskou opravou v ČR jí prošlo. Karosářská oprava nového vozidla určitě snižuje jeho cenu. Na toto téma jsem chtěl s paní H. vést dialog, požádala mne o tel.č. Tím to skončilo. Po několika týdnech čekání jsem ji e-mailem kontaktoval znovu. Předala vše k vyřešení Toyotě, /nevím které /Praha, Japonsko/ ozvou se. Opět týdny ticha.
Finanční kompenzace
Při koupi ojetého vozidla platí (stejně jako u kterékoli použité věci), že spotřebitel nemůže reklamovat věc pro vady odpovídající míře jeho předchozího používání podle § 2167 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Ale i v tomto případě musí vozidlo vykazovat takové vlastnosti, které si smluvní strany sjednaly. Sjednané vlastnosti by měly být zaneseny ve smluvních dokumentech.
Je-li tedy ve smlouvě uvedeno, že vůz není bouraný a skutečnost je jiná, jedná se o tzv. nesplněnou jakost při převzetí. V takovém případě lze požadovat přiměřenou slevu z kupní ceny, popřípadě je možné od kupní smlouvy odstoupit pro podstatné porušení smlouvy. U ojetých automobilů hraje velkou roli při posuzování odpovědnosti za vady obsah smlouvy, a to zejména proto, že dle názoru Nejvyššího soudu ČR sama skutečnost, že je automobil havarovaný, neznamená jeho vadu a nezakládá práva z odpovědnosti za vady vůči autobazaru. Ledaže by si spotřebitel v kupní smlouvě na vůz vymínil, že vůz není bouraný, a jejím podpisem by prodávající autobazar stvrdil požadavek této vlastnosti. Skutečnost, že automobil je po havárii, může být pouze příčinou jiných vad vzniklých v důsledku havárie či následné opravy.
Jestliže mezi spotřebitelem a podnikatelem nedojde k dohodě v mimosoudním řešení sporů, doporučujeme obrátit se na advokáta, který by mohl uzavřenou smlouvu prostudovat a zaslat autobazaru výzvu, v níž bude rozporovat vyřízení reklamace. Seznam advokátů je dostupný na stránkách www.dtest.cz/advokati.