RYANAIR DAC

#77574Zrušený let

4 měsíce 27 dnů 2 hodiny

26.07.2024, před 6 měsíci

Kristýna Balcárková

Odlet byl naplánovaný na sobotu 20.7.2024 - 15,30.
Při čekání na letišti naskočilo zpoždění letu hodinu.
Když jsme se dostali konečně do letadla, po delší době než jedna hodina, jelikož jsme minimálně 45 minut čekali v autobuse přepravující cestující ze vstupní haly do letadla, kdy nikdo nechápal, proč nás tedy nenechali ještě čekat v hale.
Bylo nám před vzletem oznámeno, že je závada na křídle letadla a máme 20-40 minut počkat na informaci o dalším stavu.
Po půl hodině čekání, nám bylo oznámeno, že toto letadlo nebude schopné letět, a že budou muset sehnat náhradní součástku letadla, což může trvat 2-3 hodiny, nebo, že se pokusí nám sehnat jiné letadlo, které nás na ostrov dostane.
Naložili nás zpět do autobusu, který nás měl odvést zpět do čekací haly na letiště. Během cesty autobusem, přišla všem cestujícím sms od společnosti Ryanair, že let je z důvodu pátečního IT výpadku zrušen. Nikdo nám nebyl schopný nic říct, pouze bylo sděleno, že nikdo nic neví a že máme sledovat aplikaci, že let je zrušen - máme nárok na vrácení ceny letenek nebo si to přebookovat na jiné datum s tím, že nemáme nárok na žádnou jinou kompenzaci.
Přitom, jsme dostali papíry s tím, že pokud je let zrušen a je chyba na straně společnosti, máme nárok na 250 euro / osoba. Tím, že společnost LŽE, protože letadlo neletělo kvůli závadě na něm, ale oficiálně to svedli na IT výpadek, což je chyba 3. strany a oni od toho dávají ruce pryč, tak nemáme nárok na žádnou kompenzaci. Na letišti jsme strávili celé odpoledne až do večera, žádné informace jsme nedostali, jediné co, ať sledujeme aplikaci která nám řekla, že let je zrušen. Lidé tam měli samozřejmě zaplacen= ubytování, které jim propadlo a další let byl v úterý, který byl již plný, takže nejdříve za týden. Lety na Skiathos jsou jen úterý a sobota.

Let Praha - Skiathos - sobota 20.7.2024 - FR9418

Měli bychom dostat kompenzaci 250 euro / osobu jako je napsáno v zákoně. Let byl zrušen ze strany společnosti.

26.7.2024 08:10, před 6 měsíci

Nároky cestujících při zrušení letu se řídí Nařízením Evropského parlamentu a Rady č. 261/2004, kterým se stanoví společná pravidla náhrad a pomoci cestujícím v letecké dopravě v případě odepření nástupu na palubu, zrušení nebo významného zpoždění letů.

Podle tohoto nařízení se zrušením letu rozumí neuskutečnění letu, který byl dříve plánován a na který bylo rezervováno alespoň jedno místo.

Dle čl. 5 nařízení platí, že v případě zrušení letu je dotčeným cestujícím nabídnuta provozujícím leteckým dopravcem pomoc v souladu s čl. 8 tohoto nařízení, kde je uvedeno, že cestující má právo zvolit mezi náhradou pořizovací ceny letenky, přesměrováním za srovnatelných dopravních podmínek a při nejbližší příležitosti na jejich cílové místo určení nebo přesměrováním za srovnatelných dopravních podmínek na jejich cílové místo určení v pozdější době podle přání cestujícího s výhradou dostupnosti míst.

Náhradu pořizovací ceny letenky je společnost povinna uhradit do sedmi dní způsobem stanoveným v čl. 7 odst. 3 Nařízení (hotově, elektronickým bankovním převodem, bankovními příkazy nebo bankovními šeky nebo, v případě dohody podepsané cestujícím, cestovními poukazy nebo jinými službami), a to za část nebo části neuskutečněné cesty a za část nebo části již uskutečněné cesty, jestliže let nadále neslouží účelu vztahujícímu se k původnímu cestovnímu plánu cestujícího, spolu s případným zpátečním letem do původního místa odletu, a to při nejbližší příležitosti.

Formulář stížnosti, který spotřebitel může vyplnit a zaslat danému zprostředkovateli lze nalézt na stránkách Úřadu pro civilní letectví (zde: https://www.caa.cz/verejnost/odepreni-nastupu-zpozdeni-nebo-zruseni-letu/formular-stiznosti-cestujicich-v-letecke-doprave/).

Po bezvýsledném uplynutí šestitýdenní lhůty pro vyřízení stížnosti leteckým dopravcem, nebo pokud cestující není s odpovědí leteckého dopravce spokojen, je možné stížnost podat národnímu dozorovému orgánu v zemi sídla společnosti, v tomto případě v Irsku.

19.11.2024 14:20, před měsícem

23.12.2024 10:24, před 17 dny