Může mi někdo vysvětlit, když v Penny Litovel koupím 80 piv ve 4 bednách a přerovnám si je doma do ledničky , proč mi nechtějí vzít 4 prázdné bedny zpět???!!! Pry jen se sklenicemi... To se mi nikde jinde nestalo!
Petr
Litovel Moravan
Aby se to neopakovalo
Přepravka na láhve od piva je "samostatným" obalem ve smyslu § 2 odst. a) bodu 3 zákona o obalech. Proto máme za to, že výkup tohoto obalu není možné vázat na vrácení jiného "samostatného" obalu - vratných láhví od piva. Úprava zákona č. 477/2001 Sb., o obalech, je v tomto směru kogentní a nelze se od ní smluvně či jinak (např. interním předpisem vydaným společností pro zaměstnance prodejny) odchýlit, notabene v neprospěch spotřebitele.
Povinnosti prodejce v této konkrétní oblasti kontroluje dle § 36 zákona č. 477/2001 Sb., o obalech, Česká obchodní inspekce. Ta je dle § 36 písm. d) téhož zákona oprávněna v případě zjištění porušení povinností uložit patření k nápravě a správní tresty. Spotřebitel, který je přesvědčen, že došlo k porušení ustanovení zákona v oblasti, kde Česká obchodní inspekce vykonává dozor, se může obrátit na regionální či ústřední inspektorát České obchodní inspekce. Adresy jednotlivých inspektorátů lze najít na www.coi.cz. Podnět lze podat i elektronicky přes elektronickou podatelnu ČOI na adrese www.coi.cz.