Dobrý den, zaregistroval jsme se na serveru www.amateri.com a zakoupil měsíční VIP předplatné v hodnotě 258Kč, které se strhávají každý měsíc. Poté, co mi z jejich strany smazali účet, zjistil jsem, že mi i přesto každý měsíc tento poplatek účtují a peníze z účtu mizí. Kontaktoval jsem jejich podporu a bylo mi řečeno, že je mojí povinností předplatné zrušit, což mi přijde jako absolutní nesmysl, vzhledem k tomu, že vám účet sami smažou a vy nemáte možnost se do svého profilu přihlásit a cokoli změnit. Po kontaktování podpory mi poslali speciální odkaz na formulář, který musím vyplnit a poté mi předplatné zruší. Toto mi ale přijde jako nekalá obchodní praktika a neustále někomu strhávat peníze z účtu, když dotyčnému zrušíte profil a odepřete mu možnost služby využívat mi přijde nejen jako bezdůvodné obohacení, ale také jako podvod.
měsíční VIP předplatné 258Kč/měsíc
Vrácení peněz za předplatné, které bylo účtováno nadále i po zrušení profilu.
Jestliže si spotřebitel službu objednal a zaplatil, je společnost povinna službu poskytnout. Pokud tak neučiní, jedná se o bezdůvodné obohacení (ve smyslu § 2991 a násl. občanského zákoníku). Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.
Ujednání o automatickém prodlužování smlouvy v situaci, kdy je uvedeno pouze v obchodních podmínkách, by bylo nutné vyhodnotit jako tzv. překvapivé ujednání dle § 1753 zák. č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, a to také ve světle stanoviska občanskoprávního a obchodního kolegia Nejvyššího soudu ČR ze dne 11. 12. 2013 se sp. zn. Cpjn 200/2013.
Pokud nebyl spotřebitel v rámci registračního procesu společností řádně poučen o trvání závazku, způsobu jeho ukončení či o ceně, za kterou je služba poskytována, mohl by podle našeho názoru rovněž namítat, že byl společností uveden v omyl o rozhodující okolnosti. Je-li spotřebitel uveden v omyl, je jeho právní jednání neplatné.
Smazáním profilu spotřebitelem nemusí dojít k ukončení smlouvy. Spotřebitelům proto doporučujeme, aby závazek i v takovém případě vypověděli.
Spotřebitel, který je přesvědčen, že došlo k porušení ustanovení zákona o ochraně spotřebitele, se může obrátit na regionální či ústřední inspektorát České obchodní inspekce. Adresy jednotlivých inspektorátů lze najít na www.coi.cz. Podnět lze podat i elektronicky přes elektronickou podatelnu ČOI na adrese www.coi.cz.
Vážený pane,
v této věci se na mě prosím obraťte napřímo na legal@amateri.com, vaši stížnost rád vyřídím k vaší spokojenosti.
Vzhledem k tomu, že jsem doposud o této věci neobdržel žádné informace, nebylo možné vaši reklamaci řešit.
Děkuji za spolupráci.
S úctou a pozdravem
Mgr. Jakub Krejčí
Komentář: Je smutné, že s vámi začne tato společnost jednat až ve chvíli, kdy se obrátíte na odborníky, ale naštěstí se vrácení peněz vyřešilo.