Jde o službu která posílá kuchařské boxy. Po velké reklamní kampani na FB která slibovala mnoho jídel a vegetariánské možnosti jsem se rozhodl ji vyzkoušet. Při registraci na web musí uživatel zadat platební údaje, vše se ale tváří jako nezávazná zkouška. Cituji: "Bez závazků a nutnosti předplatného.".
Po registraci jsem zjistil že mi nabídka silně nevyhovuje. Mají pouze 1 vegetariánské jídlo, ale objednat musím 4. Tato informace nejde zjistit dokud člověk nezadá platební údaje.
Nyní jsem zjistil že první objednávka nejde zrušit, nejde zrušit účet, a nejde odebrat platební metoda. Vše je nastaveno tak, aby se zákazník ze zvědavosti zaregistroval a pak nemohl vycouvat až zjistí co skutečně dostane. Firma se tváří že má uživatelskou podporou v reálném čase, ale ve skutečnosti čtvrtý den nereaguje. Box má přijít za 2 týdny a žádal jsem o zrušení 15 minut po registraci, opravdu neexistuje jediný legitimní důvod, proč by objednávka neměla jít zrušit.
Podle facebooku má stejný problém mnoho lidí: https://www.facebook.com/yummy.cz
Zrušení mojí objednávky a férový přístup k zákazníkům v budoucnu.
Ze zákona má podnikatel vůči spotřebiteli před uzavřením smlouvy informační povinnost. Prodávající je dle zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, mimo jiné povinen řádně informovat spotřebitele o vlastnostech prodávaného zboží a o způsobu jeho použití. Než dojde k uzavření smlouvy mezi spotřebitelem a společností, má společnost povinnost informovat spotřebitele také o ceně, o době trvání závazku a podmínkách ukončení závazku. Společnost by v případě sporu musela prokázat, že spotřebitele řádně informovala. Pokud společnost spotřebitele o podmínkách smluvního vztahu řádně neinformovala, mohl by spotřebitel namítat neplatnost smlouvy, neboť by mohl být uveden společností v omyl podle § 583 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Podle tohoto ustanovení platí, že pokud někdo jednal v omylu o rozhodující okolnosti a byl-li v omyl uveden druhou stranou, je právní jednání neplatné.
Jestliže je registrace závazná a informace o jídle se spotřebitel dozví až po ní, jsme toho názoru, že nebyla ze strany společnosti řádně splněna informační povinnost. Pokud společnost v reklamě uvádí, že nabídka obsahuje také vegetariánská jídla, avšak ve skutečnosti si spotřebitel může zvolit pouze jednu vegetariánskou variantu, domníváme se, že by se v takovém případě mohlo jednat o podstatné porušení smlouvy. Podstatné je takové porušení povinnosti, o němž strana porušující smlouvu již při uzavření smlouvy věděla nebo musela vědět, že by druhá strana smlouvu neuzavřela, pokud by toto porušení předvídala. Dle § 2002 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, pak platí, že poruší-li strana smlouvu podstatným způsobem, může druhá strana bez zbytečného odkladu od smlouvy odstoupit.
Spotřebitel nás informoval, že společnost již objednávku zrušila. Stížnost tedy uzavíráme s dosažením dohody.