chci vás seznámit s nepříjemnou anabází, kterou jsem podstoupil po zakoupení použité inkoustové tiskárny ve vašem internetovém obchodu. (obj. ***).
Úvodem pominu fakt, že mi měla být doručena v pátek 13. 9, ale stalo se tak až v pondělí 16. 9. Chápu, že v době povodní mohla být doprava komplikovanější.
Když jsem tiskárnu vybalil, zjistil jsem, že je nefunkční. Chyběly jí obě inkoustové kazety. Okamžitě jsem záležitost reklamoval (***). V první komunikaci mi bylo sděleno, že můj případ bude projednán a bude mi navrženo řešení. V další komunikaci k žádnému návrhu řešení nedošlo a k mému nemilému překvapení jsem dostal následující informaci:
Dle ověření jste zakoupili použité bazarové zboží a u tohoto typu se v balení nedodávají startovní náplně, neboť byli již použity.
Více informací naleznete v odkazu níže.
Tento „argument“ pokládám za zcela nepochopitelný, jelikož se ve výše uvedeném odkazu v části Tiskárny a scannery bazar mimo jiné říká:
Použité – zcela funkční zboží připravené k okamžitému používání, což vám s klidem garantujeme zárukou na 12 měsíců. Může se stát, že produkt obdržíte pouze se základním příslušenstvím. Balení ale vždy obsahuje vše, co je třeba k plnohodnotnému použití výrobku. Jsou to bezvadné nebo servisované produkty, které ani přes viditelnější opotřebení nepatří do starého železa.
[…]
Tato varianta může mít náhradní obal – ochrana je na prvním místě. Své poslání ale výrobek plní stejně, jako by byl úplně nový.
Mnou zakoupená tiskárna zcela funkční není a neplní své poslání stejně, jako by byl výrobek úplně nový. O možnosti, že by byla použitá tiskárna dodávána bez náplní, nikde žádná zmínka není.
Žádal jsem pracovníka reklamace o vysvětlení, ale žádného se mi nedostalo a tím naše komunikace skončila. Rozhodl jsem se tedy vrátit zboží přes Alzabox. Zadal jsem kód reklamace a k mému dalšímu překvapení jsem zjistil, že byla uzavřena, aniž bych o tom byl písemně informován. Odeslat balík se mi tudíž nepodařilo a stejně jsem dopadl, když jsem zadal číslo objednávky. Čas pro reklamaci se krátí, a protože momentálně nemám auto a nejbližší obchod Alzy je vzdálen 50 kilometrů, potřebuji využít nabízené funkce vašeho obchodu. Zaslání zboží přes dopravní společnost by pro mě bylo zbytečnou investicí.
Jsem velmi nespokojen s komunikací s reklamačním oddělením, nicméně doufám, že prozákaznická politika, ke které se Alza hlásí, není jen reklamním sloganem.
Chci vás proto požádat, abych co nejdříve obdržel funkční kód, který by mně umožnil zakoupené zboží vrátit.
PhDr. Luděk Hašek
Zaslání funkčního kódu pro vrácení zboží přes Alzabox.
Služba VašeStížnosti.cz je stížnostním portálem provozovaným společností dTest. Nejsme tedy společnost Alza.cz a.s.
Dle § 2161 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník odpovídá prodávajícímu kupujícímu, že věc při převzetí nemá vady. Zejména prodávající odpovídá kupujícímu, že věc odpovídá ujednanému popisu, druhu a množství, jakož i jakosti, funkčnosti, kompatibilitě, interoperabilitě a jiným ujednaným vlastnostem, dále že je vhodná k účelu, pro který ji kupující požaduje a s nímž prodávající souhlasil, a také že je věc dodána s ujednaným příslušenstvím a pokyny k použití, včetně návodu k montáži nebo instalaci.
Jestliže by tedy společnost uváděla, že je zboží dodáno ve stavu, který umožňuje jeho okamžité použití, ačkoliv by tomu tak nebylo, mohlo by se v daném případě jednat o vadu.
Spotřebitel může uplatnit právo z vady, která se projeví u spotřebního zboží v době dvou let od převzetí. Při koupi použité věci mohou strany tuto dobu zkrátit až na jeden rok.
Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.
Pokud podnikatel nevyřídí reklamaci ve stanovené době (zásadně 30 dnů), může spotřebitel od smlouvy odstoupit nebo požadovat přiměřenou slevu dle § 19 odst. 4 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Podnikatel má po odstoupení povinnost vrátit spotřebiteli kupní cenu výrobku. Odstoupení od smlouvy lze oznámit kterékoliv pobočce podnikatele možnými prostředky komunikace, přičemž je nutné identifikovat kupní smlouvu, od které spotřebitel odstupuje.
Pokud prodávající reklamaci zamítne a písemně odůvodní, ale spotřebiteli důvody zamítnutí nepřijdou příliš přiléhavé na tuto situaci, může se spotřebitel ještě před zahájením sporu obrátit na soudního znalce pro vypracování znaleckého posudku, kterým poté bude rozporovat odůvodnění zamítnuté reklamace. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací (viz rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové sp. zn. 19 Co 470/2005). Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.
děkuji za předání případu a Vaše vyjádření.
Velice mě mrzí, že zboží neodpovídalo očekáváním pro danou kategorii. Pravděpodobně došlo k jeho chybnému zařazení v rámci prodeje, za což se upřímně omlouvám. Pan Hašek využil možnosti odstoupit od kupní smlouvy, a v této souvislosti mu byly vráceny veškeré finanční prostředky.
Přeji hezký zbytek dne, Kateřina, Alza.cz - Oddělení Péče o zákazníky
Děkujeme společnosti za poskytnuté vyjádření.
Stížnost nyní přeřazujeme na spotřebitele, aby se ke stížnosti vyjádřil, případně ji mohl uzavřít.
Spotřebitel již nevyužil možnost na vývoj případu reagovat. Vzhledem k výše uvedenému však uzavíráme stížnost s dosažením dohody.