po přečtení spousty článků i z alza.cz a následné návštěvě kamenné prodejny Alza v HK, kde mi prodejce doporučil pořízení ,,odolného telefonu s IP68" ideálního pro mé potřeby mi byl prodejcem doporučen
Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G 8GB/256GB. Jelikož značku mám,,celý život" v celé rodině a vzhledem k tomu, že prodejce je jedničkou na trhu a případné problémy jsem očekával vyřešit úměrně k jeho postavení, tak jsem 16.2.2024 zmíněný telefon koupil.
Bohužel v srpnu došlo k vypnutí telefonu a již se nespustil. Byl jsem rád, že jsem telefon zakoupil u spolehlivého partnera, kde nakupuji pravidelně já i celá rodina, byť s vyšší cenou. Přesně proto jsem to přeci dělal...
10.8.2024 jsem se tedy vydal telefon reklamovat.
5.9.2024 byla má reklamace vyřešena zamítnutím s odůvodněním Způsob vyřízení: Zamítnutí
***: Zamítnutá cenová nabídka. Zařízení bylo vráceno zpět bez opravy. Z
důvodu poškození zařízení kapalinou servisní středisko nedoporučuje používání
telefonu a zejména jeho připojení na nabíječku. Při používání může dojít ke škodám
na majetku a zdraví Závada popisovaná zákazníkem byla během testování v
servisním středisku nalezena. -Reklamovaná závada má přímou souvislost s
poškozením kapalinou.
Záruční oprava zamítnutá z důvodu poškození zařízeni kapalinou. Vystavený
cenový návrh.
Při diagnostikování  přístroje, bylo zjištěno poškození zařízení kapalinou
 (oxidace
a zbarvení indikátoru vlhkosti), z tohoto důvodu je možná pouze place
ná oprava. Oprava bude řešena výměnou veškeré kapalinou poškozené
 elektroniky.
V některých případech, které splňují zákonné podmínky může dojít k účtování
diagnostiky/administrativního zpracování a dopravy v případě zamítnutí cenové
nabídky
Se zamítnutím jsem samozřejmě nesouhlasil, telefon jsem používal v rozsahu, který definuje výrobce. A tudíž jsem podal rozpor s vyjádřením reklamace.
Paní za přepážkou nevěděla, jak má dále postupovat, udělala tudíž další reklamaci, na moji připomínku, že nechci novou reklamaci, ale podat rozpor nereagovala, údajně to jinak nejde - neví jak. Telefon jsem tedy zaslal na ,,druhou" reklamaci s nesouhlasem jejich obecného zamítavého vyjádření v duchu: byla tam voda. Tím to pro nás končí. Že telefon má IP68? To nás nezajímá...
Po uplynutí 30 denní lhůty, kdy mi ze zákona nebyl předložen jediný relevantní důkaz(odborný posudek, nebo ještě lépe posudek znalecký) o mém způsobení vady a po poradě s právním zástupcem jsem se rozhodl zaslat odstoupení od smlouvy kvůli marné uplynutí lhůty. Do dnešního dne se Alza ani nevyjádřila. Třešničkou na dortu jsou i recenze servisního střediska, kde Alza nechává servisovat elektroniku. Dle recenzí VSP data a.s. je běžnou praxí takto uzavírat reklamace. Smutné.
Domnívám se tedy, že prodejce nesplnil svou povinnost o prokázání způsobené vady uživatelem během prvních 12 měsíců nejlépe znaleckým posudkem a nebo odborným posudkem. Místo toho využil obecné tvrzení a domněnky a tudíž mám právo odstoupit od smlouvy.
Celá situace mne mrzí, opravdu bych nečekal, že se takto bude jednička na trhu chovat. Pokud u nich nefungují žádné mechanizmy pro reklamace v prvních 12 měsících, tak nemá smysl připlácet si u nich a raději koupit od konkurence, byť menší. Tento přístup bych očekával od nějakého malého prodejce. Ne od firmy s desítky miliard obratu ročně.
Se situací jsem také seznámil výrobce telefonu. Situace ho zajímá a znepokojuje. Doporučil mi kontaktovat prodejce a v případě, že nepřehodnotí svůj postoj věc řešit přímo s nimi, protože je tato situace poškozuje. Takhle vypadá firma, která si svých zákazníků váží...
Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ 5G 8GB/256GB
Odstoupení od smlouvy.
Uplatní-li spotřebitel reklamaci v průběhu jednoho roku od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 5 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.
Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.
Pokud podnikatel nevyřídí reklamaci ve stanovené době (zásadně 30 dnů), může spotřebitel od smlouvy odstoupit nebo požadovat přiměřenou slevu dle § 19 odst. 4 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Podnikatel má po odstoupení povinnost vrátit spotřebiteli kupní cenu výrobku. Odstoupení od smlouvy lze oznámit kterékoliv pobočce podnikatele možnými prostředky komunikace, přičemž je nutné identifikovat kupní smlouvu, od které spotřebitel odstupuje.
"Vyřídit reklamaci" v sobě zahrnuje i umožnění, aby spotřebitel mohl s reklamovanou věcí disponovat. To znamená, že v (obvykle) 30denní lhůtě by mělo být nejen rozhodnuto o reklamaci (zamítnuta nebo uznána), ale v této lhůtě by měla být reklamovaná věc také:
- buď připravena k vyzvednutí v rámci pracovní doby prodávajícího (o možnosti vyzvednutí však musí prodávající spotřebitele prokazatelně informovat),
- anebo doručena spotřebiteli v poslední den lhůty k vyřízení reklamace do místa jeho bydliště, pokud bylo mezi stranami smluveno, že prodávající věc spotřebiteli doručí.
Tyto závěry vyplývají jednak ze smyslu a účelu zákona, jednak např. z rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 10, č. j. 34 C 109/2017-32.
děkuji za předání případu a Vaše vyjádření.
Zákazník podal reklamaci na produkt, která byla následně zamítnuta ze strany servisního střediska. Důvodem zamítnutí byla přítomnost mechanického poškození, které nespadá pod záruční podmínky. Reklamace byla řešena v souladu s platnou legislativou a v rámci zákonné reklamační lhůty. Na základě tohoto rozhodnutí zákazníkovi nevznikl nárok na výměnu zboží ani na dobropis.
Zákazník s rozhodnutím nesouhlasil, a proto na pobočce podal novou reklamaci, která byla znovu odeslána do servisního střediska k přehodnocení. Tento postup je běžný a opět v souladu se zákonem. I tato reklamace však byla zamítnuta se stejným stanoviskem.
Jako prodejci nejsme technici a musíme se v těchto případech spoléhat na odborná stanoviska servisního střediska, která jsou pro nás závazná. Na základě těchto vyjádření jsme museli zamítnutí reklamace potvrdit.
Jestliže však zákazník s vyřízením reklamace nesouhlasí, doporučujeme obrátit se na jiný autorizovaný servis a nebo soudního znalce pro rozporování. Z naší strany v této souvislosti bohužel nedokážeme více pomoci, je mi líto.
Přeji hezký zbytek dne, Kateřina, Alza.cz - Oddělení Péče o zákazníky
Děkujeme společnosti za poskytnuté vyjádření.
I nadále stojíme za naším původním vyjádřením. Protože společnost trvá na svém stanovisku, může se spotřebitel v případě nesouhlasu obrátit na Českou obchodní inspekci či soudního znalce (viz původní vyjádření).
Stížnost nyní přeřazujeme na spotřebitele, aby mohl na vývoj stížnosti reagovat a uvést, zda některého z alternativních způsobů řešení stížnosti využije.
Dobrý den, o jakém mechanickém poškození paní Kateřina mluví?! Telefon žádné mechanické poškození neměl, v protokolu se o tom nepíše absolutně nic, toto tvrzení se opět nezakládá na pravdě.
Jinak děkuji dTestu, po poradě s právním zástupcem mi také bylo doporučeno se nejdříve obrátit na ČOI, kde jsem po krátké konzultaci byl také ujištěn, že jsem v právu. Již to tedy momentálně řeší ČOI, věc jsem předal i výrobci, který o to stál. Uvidíme tedy jestli Alza přehodnotí postoj, pokud ne, tak půjdeme do sporu. Snad si tento příběh přečte alespoň jeden potenciální zákazník této firmy a rozhodne se pro koupi zboží jinde, protože tady očividně nemá smysl si připlácet za ,,jedničku na trhu". Stejné absurdní postup by uměl udělat i malý prodejce. Smutné.
Děkujeme spotřebiteli za poskytnuté vyjádření.
Protože spotřebitel uvádí, že se obrátil na Českou obchodní inspekci, ponecháváme stížnost přeřazenou na něj, aby mohl informovat o výsledku tohoto řízení.
Opětovně žádáme spotřebitele o sdělení, v jaké fázi se stížnost nyní nachází, případně o její uzavření.