Dobry den.
dne 21. 8. 2024 jsem vytvoril reklamaci sluchatek niceboy, nasledne je pres alzabox odeslal.
Kdyz jsem 27.08. sledoval stav reklamace, prisel zjistil jsem, ze jsem pri zadavani reklamace vybral jina sluchatka - tedy reklamace byla vytvorena na sluchatka JBL. O tomto jsem infomoval alzu, ktera mi odepsala, ze tuto zmenu eviduje.
21.09. mi byla uznana reklamace, prisla zadost o doplneni prislusenstvi - kabelu (tento jsem doplnil). Nicmene uznana reklamace byla sluchatek JBL, a byl vytvoren dobropis na vraceni ceny za JBL sluchatka (vyssi porozovaci hodnota nez reklamovane NICEBOY). Opet jsem o teto zkutecnosti informoval alzu, a pozadal je o vystaveni noveho dobropisu, a to na spravnou castku.
Bylo mi sdeleno, ze toto neni mozne, a ze jedine mozne reseni je Vyplaceni vystaveneho dobropisu na vyssi castku, a nasledne vystaveni jakesi faktury na rozdil v kupnich cenach, a nutnosti toto zaplatit. doslova citovano z mailu:
===
Zároveň jsem kontaktoval i naše účetní oddělení a podle jejich vyjádření, obdržíte storno původního dobropisu a nový dobropis ke správné faktuře na nižší částku a rozdíl doplatíte.
===
Jen pro jistotu doplnim, ze nespravne vystaveny dobropis, na vyssi castku NEBYL proplacen.
Nelibi se mi, ze na me prevadi firma zodpovednost za nespravne vytvorenou/vyrizenbou reklamaci, podminuje si vraceni penez tim, ze mi vrati vice, a ja jim cast poslu z5. NAvrhoval jsem jim reseni, at si tu prefakturaci vyresi interne, a me vrati Pouze spravnou castku, ale to pry neni mozne.
Povazuji toto jako obstrukce v reklamacnim rizeni.
Je toto normalnim nebo se da nejak branit ?
Dekuji
-Odstraneni pozadavku na poslani vyssi castky, a nasledne zaplaceni rozdilu z me strany.
- Vyplaceni spravne castky (vzhledem k tomu, ze v obchode nakupuji opakovane, spokojil bych se i s casove neomezenym kreditem na nakup, coz jsem v v telefonu navrhoval.
Spotřebitel může uplatnit právo z vady, která se projeví u spotřebního zboží v době dvou let od převzetí. Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.
Obecně platí, že slib zavazuje. Konkrétní zaměstnanec navíc jedná jménem společnosti a při výkonu pracovní činnosti ji v podstatě zastupuje podle § 430 občanského zákoníku. Pokud tedy bylo spotřebiteli sděleno, že změna reklamace byla v systému evidována, měla by být tato informace pravdivá a společnost by měla změnu zaznačit.
V tomto případě se domníváme, že společnost má povinnost vrátit částku odpovídající sluchátkám, které byly skutečně reklamovány (NICEBOY). Spotřebitel tedy může požadovat vystavení správného dobropisu.
Dobrý den, pane Novotný, děkuji za Vaši zprávu a společnosti dTest za vyjádření. Ze strany naší společnosti Vám byl již v rámci oddělení péče o zákazníky navržen jediný postup, který je možné pro vyřízení této situace realizovat. Jelikož jste k tomuto postupu neposkytl svůj souhlas, zůstává reklamace nadále vyřízená vystavením dobropisu, který nebyl na Váš bankovní účet proplacen. Je mi líto, ovšem v tomto případě Vám bohužel nemohu více pomoci. S pozdravem Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.
Dobry den,
Tak jeste jednou, reklamoval jsem sluchatka a vase spolecnoist nebyla schopna spravne reklamaci prijmout, a nyni prenasi vasi chybu na me, a chcete po me, abych na svuj ucet prijal penize, a nasledne vam je poslal. S timto nesouhlasim.
Pokud potrebujete svoji chybu ve svem ucetnictvi vyresit jakousi prefakturaci, prosim, je to na vas. Dokonce jsem v emailu i nabizel ochotu vse vyresit hotovosti, tedy ze
Prijdu na pobocku, vyplatite mi vysi castky, a ja vam obratem za se cast penez vratim (vitejte v kocourkove). Pripadne navrhuji nechat dobropis ve forme vyuzitelneho kreditu (opet si muzete interne prefakturovat vasi chybu.
Bohuzel, prisla mi jen univerzalni odpoved
"... Vyzvednutí platby za vystavený dobropis je možné i na jedné z našich poboček, klidně i na pobočce v Čakovicích. ...".
Vzhledem k tomu, ze v systemu stale vidim jen spatne vystaveny dobropis, nemam duveru v to, ze na pobocce semnou vyresi cely problem k me spokojenosti. Obavam se, ze mi pouze vrati tento dobropis.
Prosim tedy o urychlene reseni
Dekuji
Novotny
Děkujeme stranám za poskytnutou součinnost.
Jestliže společnost pochybila, měla by tuto chybu napravit sama - vzhledem k tomu, že spotřebiteli částka nebyla proplacena, domníváme se, že není jeho součinnost nezbytná.
Stížnost však přeřazujeme zpět na společnost, aby mohla lépe vysvětlit své kroky a případně navrhnout možnou alternativu řešení.
děkuji za Vaše vyjádření.
Celou situaci jsme se zákazníkem již vyřešili novou reklamací na správný produkt, přefakturací současného zboží a vrácení částky zpět na účet zákazníka. Njepozději během příštího týdne by se měla částka připsat zpět na účet.
Přeji hezký zbytek dne, Kateřina, Alza.cz - Oddělení Péče o zákazníky
Děkujeme společnosti za poskytnutou informaci a součinnost.
Stížnost nyní přeřazujeme na spotřebitele, aby mohl výše uvedené potvrdit a případně stížnost uzavřít.
Komentář: Dobry den.
Jak pise alza:
"Po další konzultaci případu na zodpovědném oddělení Vám byla založena reklamace ASRE241554910 na správný produkt ..."
Nakonec tedy vyslo najevo, ze vsechno slo vyresit interne v ALZA. Jen me mrzi, ze to trvalo bezmala 3 mesice.
Dekuji D-test za moznost si tu "poplakat" a za potvrzeni pocitu toho, ze jsem "v pravu".