Dobrý den. Zakoupil jsem u společnosti Alza v březnu zánovní mobilní telefon, který začal krátce v provozu vykazovat menší chyby - vypadává a přeskakuje audio signál přes bluetooth, telefon dělá různé sw chyby, celková hlasitost zařízení přes bluetooth je nezvykle nízší. Řešil jsem nejdříve několikrát s podporou výrobce (Motorola) a po mnoha pokusech, továrních nastavení apod. na jejich radu výrobek reklamoval u prodejce (Alza), který jej poslal do autorizovaného servisu. Reklamace byla zamítnuta s tím, že se vada neprojevila. Jelikož jsem strávil s radami výrobce a pokusy několik týdnů a telefon stále nefungoval správně, rozhodně nesouhlasím se zamítnutím a převzetím zboží ve stejném stavu. Děkuji za pomoc s řešením případu.
Mobilní telefon Motorola Moto G84 5G 12GB/256GB modrá
V tuto chvíli pouze vrácení peněz.
Obecně platí, že spotřebitel může uplatnit právo z vady, která se vyskytne u spotřebního zboží v době 24 měsíců od převzetí. Při koupi použité věci však mohou strany zkrátit tuto dobu až na jeden rok. Zkrácenou dobu trvání odpovědnosti za vady je však třeba vyznačit v dokladu o koupi. Uvede-li prodávající v dokladu o zakoupení například pouze 6 měsíců, nebude se k tomu přihlížet a bude platit nejnižší přípustné zkrácení.
Prodávající nese odpovědnost i za vady použitého zboží. Pokud se zboží prodává s tím, že bylo už po nějakou dobu používané, je samozřejmě i v odpovídající míře opotřebené, proto se nemůže odpovědnost prodávajícího vztahovat na stav opotřebení v okamžiku jeho prodeje. V § 2167 odst. 2 občanského zákoníku je uvedeno, že vadou věci není opotřebení věci způsobené jejím obvyklým užíváním nebo u použité věci opotřebení odpovídající míře jejího předchozího používání.
Uplatní-li spotřebitel reklamaci v průběhu jednoho roku od převzetí věci, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí (viz § 2161 odst. 5 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník). Důkaz opaku provádí prodávající, pokud reklamaci zamítá. Odůvodnění zamítnutí reklamace by se tedy mělo vztahovat k prokázání skutečnosti, že věc nebyla vadná při převzetí, a také se musí vztahovat k vytýkané vadě. Vzhledem k síle domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.
Pokud prodávající reklamaci zamítne a písemně odůvodní, ale spotřebiteli důvody zamítnutí nepřijdou příliš přiléhavé na tuto situaci, může se spotřebitel ještě před zahájením sporu obrátit na soudního znalce pro vypracování znaleckého posudku, kterým poté bude rozporovat odůvodnění zamítnuté reklamace. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací (viz rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové sp. zn. 19 Co 470/2005). Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.
Mimo to platí, že pokud by se vada na zařízení projevovala i přes to, že společnost tvrdí, že se vada neprojevila, mohlo by se jednat o nevyřízení reklamace řádně a včas.
Pokud podnikatel nevyřídí reklamaci ve stanovené době (zásadně 30 dnů), může spotřebitel od smlouvy odstoupit nebo požadovat přiměřenou slevu dle § 19 odst. 4 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Podnikatel má po odstoupení povinnost vrátit spotřebiteli kupní cenu výrobku. Odstoupení od smlouvy lze oznámit kterékoliv pobočce podnikatele možnými prostředky komunikace, přičemž je nutné identifikovat kupní smlouvu, od které spotřebitel odstupuje.
děkuji za předání případu a Vaše vyjádření.
Pokud se popisovaná závada během diagnostiky zařízení v servisu neprojeví, servis bohužel nemůže provést opravu, a proto byla reklamace zamítnuta s tímto odůvodněním. Vyjádření servisu je pro nás závazné, a proto na zamítnutí reklamace musíme prozatím trvat.
Reklamace je aktuálně na cestě do zvoleného AlzaBoxu a jakmile si ji zákazník převezme, prosíme jej, aby zařízení znovu vyzkoušel. Pokud se závada opět projeví, neváhejte zadat novou reklamaci. Doporučujeme do ní uvést co nejpodrobnější popis závady a pokud je možné problém zdokumentovat na video, prosíme o nahrání videa na úložiště a vložení odkazu do popisu. Rádi poté reklamaci znovu odešleme, aby byl zohledněn rozpor s předchozím vyřízením.
Přeji hezký zbytek dne, Kateřina, Alza.cz - Oddělení Péče o zákazníky
Děkujeme společnosti za poskytnuté vyjádření.
I nadále stojíme za naším původním vyjádřením. Stížnost nyní přeřazujeme na spotřebitele, aby mohl na vyjádření společnosti reagovat a případně informovat o vývoji stížnosti.
Byl jsem dnes kontaktován společností Alza. Znovu jsem jim vysvětlil kolik času jsem strávil snahou vyřešit chyby přímo s podporou Motoroly a zopakoval, že popsané vady nelze zdokumentovat a nahrát na video, jak požadují. Odmítl jsem telefon v totožném stavu převzít a budu nyní pokračovat ve snaze o odstoupení od smlouvy a vrácení peněz. Nemám již k výrobku důvěru a řešení vas mě stálo příliš mnoho času a energie, nehledě na nutnost nastavovat další záložní telefon během tří týdnů reklamace.
Dobrý den, děkuji za Vaši zprávu. K Vaší reklamaci jsme Vám prostřednictvím e-mailové adresy zaslali vyjádření (ke dni 12.10.2024), které je v tuto chvíli nadále platné. Vyjádření autorizovaného servisu je pro vyřízení reklamace zcela směrodatné. S pozdravem Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.
Dobrý den, trvám na své stížnosti. Alza se u těchto těžko dokumentovatelných vad brání tím, že se vada neprojevila. Podal jsem zároveň podnět České obchodní inspekci na prošetření případu. Jakub Alexa
Děkujeme stranám za poskytnutá vyjádření.
Protože strany trvají na svých vyjádřeních a dosažení smírného řešení pomocí služby pravděpodobně není možné, může se spotřebitel obrátit na Českou obchodní inspekci s návrhem na zahájení mimosoudního řešení sporu.
Stížnost nyní přeřazujeme zpět na spotřebitele, aby mohl informovat, zda využije některého z alternativních řešení. V opačném případě budeme nuceni stížnost uzavřít bez dosažení dohody.
Děkuji za váš čas. Přistoupím tedy k mimosoudnímu řešení sporu ČOI. Je mi velmi líto, že se po velké snaze řešit vady nejprve přímo s výrobcem nakonec prodejce formátu Alzy zachová takto. Jakub Alexa
Děkujeme spotřebiteli za informaci.
S ohledem na výše uvedené ponecháváme stížnost přeřazenou na spotřebitele, aby mohl informovat o výsledku řízení při ČOI.
Dobrý den.
Děkuji za poskytnuté dosavadní informace a podporu v tomto případu. Jelikož vady, kvůli kterým jsem telefon reklamoval, jsou nezdokumentovatelné (náhodné výpadky audio signálu, samovolné zapínání leteckého režimu apod.) a obchod si je toho velmi dobře vědom, rozhodl jsem se tento boj Davida s Goliášem dál neabsolvovat a do budoucna tento druh zboží u obchodu Alza prostě nenakupovat. Bude to asi nejefektivnější jak pro mě, tak pro organizace na ochranu spotřebitele, které bohužel v takových případech nakonec také nic nezmůžou. Děkuji za vás čas, případ můžete uzavřít. Hezký den. Jakub Alexa
naše vyjádření zůstává i nadále stejné. Vyjádření autorizovaného servisu je pro vyřízení reklamace zcela směrodatné. Nemáme k němu již více podkladů pro přehodnocení, je mi líto.
Přeji hezký zbytek dne, Kateřina, Alza.cz - Oddělení Péče o zákazníky
S ohledem na výše uvedená vyjádření stížnost uzavíráme, dosažení smírného řešení není evidentně možné.