dne 11.7.2024 v 15:15 hod. byl plánovaný odlet z letiště Cagliari v Itálii se společností Samrtwings(let.č.***) - 3 osoby. Bohužel let byl zpožděn o mnoho hodin a nakonec jsme odletěli z letiště Cagliari až následující den 12.7.2024 ve 4:45 hod.
Celou dobu nás nechal dopravce čekat na letišti bez poskytnutní náhradního ubytování.
Dne 15.7.2024 jsem přes formulář Smartwing podal stížnost a žádost o kompenzaci - tedy vyplacení fin.kompezace na účet.
Dne 2.9.2024 nám Smartwings poslal jako kompenzaci 3x voucher na 7.500 Kč na využití dalších služeb společnosti Smartwings. Tuto formu kompenzace jsem následující den přes mail odmítl a žádal vyplacení fin.částky na účet.
Po několik urgencích od té doby již nikdo neraaguje ze společnosti Smartwings.
3xletenka na let QS1019
kompenzace fi.částky za 3 osoby na účet
Nároky cestujících při zpoždění letu se řídí Nařízením Evropského parlamentu a Rady č. 261/2004, přičemž se odvíjí od doby zpoždění a délky letu.
Dle čl. 6 zmiňovaného nařízení platí, že pokud letecký dopravce důvodně očekává, že let bude oproti plánovanému času odletu zpožděn o dvě hodiny nebo více v případě letů o délce nejvýše 1500 kilometrů nebo o tři hodiny nebo více v případě všech letů ve Společenství delších než 1500 kilometrů a všech ostatních letů o délce od 1500 kilometrů do 3500 kilometrů, nabídne provozující letecký dopravce cestujícím stanovenou pomoc.
V čl. 9 odst. 1 písm. a) je pak uvedeno, že cestujícím je v takovém případě zdarma nabídnuta strava a občerstvení v rozsahu přiměřeném čekací době a dva telefonní hovory, podání dvou zpráv telexem nebo faxem nebo elektronickou poštou.
V čl. 8 odst. 1 písm. a) je stanoveno, že cestujícím by také měla být nabídnuta možnost volby mezi:
- náhradou pořizovací ceny letenky do sedmi dní způsobem stanoveným v čl. 7 odst. 3, a to za část nebo části neuskutečněné cesty a za část nebo části již uskutečněné cesty, jestliže let nadále neslouží účelu vztahujícímu se k původnímu cestovnímu plánu cestujícího, spolu s případným
- zpátečním letem do původního místa odletu, a to při nejbližší příležitosti.
Situaci je vhodné nejdříve řešit s leteckým dopravcem prostřednictvím stížnosti. Po bezvýsledném uplynutí šestitýdenní lhůty pro vyřízení stížnosti leteckým dopravcem, nebo pokud cestující není s odpovědí leteckého dopravce spokojen, je možné stížnost podat národnímu dozorovému orgánu. Tím je v ČR Úřad pro civilní letectví, letiště Václava Havla Praha, 160 08 Praha 6.
Společnost Smartwings, a.s. se rozhodla nevyužít možnosti smírného řešení sporů prostřednictvím služby VašeStížnosti.cz. Vzhledem k tomu, že je námi poskytovaná služba založena na principu dobrovolnosti, bude stížnost uzavřena.
V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitel může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009.