Dobrý den přeji,
já Tomáš Laurenčik a moje kamarádka Lucie Prokopová jsme si objednali u cestovní společnosti Invia pobyt v Turecku Kemer,pobyt byl zakoupený na dny 14.9. - 23.9. 2024,celková cena pobytu byla 1869,50eur. Ano,platba euro protože hlavním prodejcem tohoto pobytu byla cestovní kancelář z Německa LMX Touristik GmbH (XLMX),která je v pozici subjektu odpovidajícího za poskytnutí služby,dle uzavření smlouvy ze dne 4.8. 2024 .. Jednalo se o destinaci Turecko Kemer Camyuva hotel Larrisa Sultan Beach. Ve smlouvě byl sjednán pokoj Economy bez bližších informací,tedy pro upřesnění předem jsem se dotazoval u pracovníků Invia,že podmínkou je pro nás oddělené postele a to podle nich bylo napsáno do požadavků ( p. F ) dále jsem se dotazoval,jestli tato Německá cestovka bude mít v hotelu lidi převážně ze západní společnosti,na to mi řekli,že určitě by tak mělo být. Velké zklamání nastalo ihned po příjezdu do hotelu,kde nám sdělili.že delegát se dostaví následující den bez udání hodiny. Ukázali nám pokoj,který jsme měli ůdajně zaplacený,byli jsme v šoku,když jsme spatřili pokojík asi rozměrech 8 m2 bez balkonu a s jednou postelí,tak pro děti.. to jsme rázně odmítli a na to nám chlapík ukázal jiný pokoj Standart,který byl asi 10 m2 opět s jednou postelí trochu větší na pérech a to nás donutili,jako by to bylo předem připravené zaplatit dalších 135 eur,pokoj měl malý balkon s posezením... Byli jsem totálně unaveni z cesty a ještě jsme byli ve stresu,co budeme dělat,nikoho váš problém nezajímal,chceš - nechceš ! Volal jsem do Prahy na Invia,tam nás politovali,ale nezachránili situaci,psali jsem delegátovi v angličtině a ten nám nabídnul jiný hotel,ale z doplatkem 170 eur a s horší pláži u moře,ale to už nás tak uzemnilo,že jsme zůstali v pokoji na jedné houpací posteli,kde jsem byli každé ráno rozlámani,ale to není všechno,, Na pokoji jsme 2 x volali,že nám nefunguje klimatizace,tato klimatizace nebyla minimálně 20 let čištěná,takže všechny ty bacily se šířily do prostorů.v koupelně byla plíseň a to né málo ..trezor na pokoji byl rozlámaný,celkový stav pokoje by jsme ohodnotili na 4 -
Na webu prezentovali fitnes na který jsme těšili,jelikož potřebovali jsme pocvičit k vůli zdraví,takže skutečnost byla taková,že fitnes byla malá místnost mocného smradlavého zápachu,staré odporné posilovací stroje,které byli ve velmi špatném stavu,taky ,že tam během našeho pobytu chodil jediný zoufalý člověk,, A dalším šokem bylo,že na hotelu bylo z 98 % Rusy.komunikace byla všude rusky a jen rusky.. neviděli jsme žádné Němce,žádné Poláky,pouze my jediní Češi.. Na obědě a na večeři to byl doslova boj o místo k sezení a boj o jídlo a nikoho to tam nezajímá,že stojíte s talířem jídla a nemáte si kde sednout. V suterénu byli masáže,ale ty jsme odmítli,byl tam nepříjemná zápach a ručníky,které jsme tam fasovali k moři byli odporné od olejů skvrny no prostě hnus,museli jsme si koupit ručníky v obchodě... Večerní programy jen a jen Ruské,žádná západní hudba,nemohli jsme si pobavit po našem západním stylu,prostě celý pobyt Diskriminace ... Mám za to,že vinu za to nese i cestovka INVIA,že nám takový pobyl prodala .. Z uvedených důvodů tímto žádáme o kompenzaci za pobyt,pokud by jsme to věděli nekoupili by jsme to,přece už žijeme více jak 30 let v západní společnosti,ale tohle bylo pro nás nepochopitelné,jako za trest. Děkujeme za pomoc k vyřešení této citlivé situaci
Tomáš Laurenčik tel. *** Bc. Lucie Prokopová tel. ***
ANO.
Dle § 2542 občanského zákoníku odpovídá pořadatel zájezdu zákazníkovi za splnění povinností ze smlouvy o zájezdu bez zřetele na to, zda v rámci zájezdu poskytují jednotlivé služby cestovního ruchu jiné osoby.
Podle § 2537 odst. 2 musí zákazník vadu zájezdu vytknout bez zbytečného odkladu pořadateli zájezdu, jak spotřebitel učinil. Vadou zájezdu se přitom rozumí situace, kdy některá ze služeb cestovního ruchu zahrnutých do zájezdu není poskytována v souladu se smlouvou.
Spotřebitel může podat písemnou reklamaci zájezdu s nárokem na slevu po návratu z dovolené. Právo na slevu se promlčí nejdříve za dva roky, ale reklamaci je nutné uplatnit co nejdříve po návratu. Na její vyřízení má cestovní kancelář 30 kalendářních dnů.
Obchodník je povinen přijmout reklamaci. V návaznosti na to je povinen spotřebiteli vydat písemné potvrzení o tom, kdy spotřebitel právo uplatnil, co je obsahem reklamace a jaký způsob vyřízení reklamace spotřebitel požaduje.
S reklamací je třeba kontaktovat přímo danou společnost, nejlépe telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu, jak spotřebitel pravděpodobně učinil.
V tomto případě by mělo být možné podpůrně použít nezávaznou tabulku slev (odkaz zde: https://evropskyspotrebitel.cz/wp-content/uploads/2017/08/frankfurtska-tabulka.pdf), kde jsou uvedené orientační slevy v procentech podle vady, která se u zájezdu vyskytuje.
Jestliže bude reklamace zamítnuta prodávajícím nebo spotřebitel nesouhlasí s výší kompenzace, je vhodné se s prodávajícím nejprve dohodnout. V takovém případě doporučujeme prodávajícímu zaslat písemný nesouhlas s vyřízením reklamace ve formě doporučeného dopisu (tzv. na dodejku) a požádat ho o opětovné posouzení.