Neoprávněně naúčtovaný poplatek
Vzhledem k tomu, že špatně chodím (problém s kyčelním kloubem), požadoval jsem pokoj v hlavní budově a bylo mi řečeno, že je to za příplatek cca 4.000,-Kč, což jsem akceptoval. Po příjezdu do destinace jsem zjistil, že zákazníci, kteří si zakoupili zájezd ve vzdálené budově s výhledem na bazén, bez příplatku, jsou ubytováni v hlavní budově a nic nedoplácejí.
vrátit neoprávněný příplatek
Pokud spotřebiteli byl účtován příplatek za službu, která je běžně poskytována zdarma, jednalo by se pravděpodobně o bezdůvodné obohacení.
Zadržuje-li podnikatel peněžní prostředky spotřebitele bez právního důvodu, jedná se o bezdůvodné obohacení (ve smyslu § 2991 a násl. občanského zákoníku). Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.