8.11.2024 mi mněli přijet namontovat kuchyňskou linku v čase od 9.00. Poté co jsem se cca 12.00hod. dovolala na linku Ikea bylo mi řečeno, že nikdo nedorazí a, že mně bohužel zapomněl někdo informovat. Jelikož to byl pátek a v pondělí 11.11.2024 mi mněli přijet zaměřit pracovní desku na linku, byl to velký problém s termíny, které se tedy museli měnit. Chci i zdůraznit, že jsem si musela vzít dovolenou na 8.11.2024 a tato dovolená byla tedy zbytečná, protože montéři nedorazili. Další komplikací bylo , že jsem mněla na následující den 9.11.2024 domluvené elektrikáře, který jsem nakonec musela zrušit, protože linku mi nepřijeli sestavit, tyto lidi jsem musela opět objednat a čekat na jiný termín, který se tím protáhl.
Nyní jsem opět rozhořčená, protože zaměření už tedy proběhlo, linka stojí bez pracovní desky, kterou tedy údajně mají dovést 10.12.2024. Ale montáž této desky má být až 7.1.2024....hrozné...
Bylo by tedy možné a myslím si i fér ,jako kompenzaci, za tyto veškeré problémy které mi nedodržením termínu montáže kuchyňské linky vznikli, mi dát alespoň nějaký bližší termín montáže té pracovní desky, tak, aby se to stihlo všechno alespoň do vánoc...
Kuchyňská link: ***
S pozdravem Iveta Immerová
Kuchyšká linka + montáž- ***
Mezi podnikatelem a spotřebitelem byla sjednána smlouva o dílo (montáž kuchyňské linky). Dílem se dle občanského zákoníku rozumí zhotovení určité věci, nespadá-li pod kupní smlouvu, a dále údržba, oprava nebo úprava věci, nebo činnost s jiným výsledkem.
Dle § 2590 občanského zákoníku zhotovitel provede dílo s potřebnou péčí v ujednaném čase a obstará vše, co je k provedení díla potřeba. Není-li doba plnění ujednána, provede zhotovitel dílo v době přiměřené jeho povaze.
Podle § 2605 OZ platí, že dílo je dokončeno, je-li předvedena jeho způsobilost sloužit svému účelu.
Pokud tedy společnost neprovedla dílo v ujednaném termínu ocitá se v prodlení a spotřebitel tak zhotovitele upozorní, že dílo nebylo provedeno včas a poskytne prodávajícímu přiměřenou lhůtu k plnění (lze poskytnout i mlčky).
Pokud zhotovitel neprovede dílo ani ve lhůtě poskytnuté spotřebitelem, má spotřebitel nárok na odstoupení od smlouvy dle § 1978 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Odstoupením od smlouvy se smlouva ruší od počátku a strany si mají povinnost vrátit poskytnutá plnění. Plnil-li podnikatel zčásti, může spotřebitel od smlouvy odstoupit jen ohledně nesplněného zbytku plnění. Nemá-li však částečné plnění pro spotřebitele význam, může spotřebitel od smlouvy odstoupit ohledně celého plnění.
Mimo to vzniká spotřebiteli právo požadovat slevu z díla, z důvodu porušení smlouvy (neprovedení díla včas). Výše slevy přitom není nikde v zákoně upravena, měla by však být přiměřená.
Zároveň také platí, že poruší-li strana povinnost ze smlouvy, nahradí škodu z toho vzniklou druhé straně. Spotřebitel by tedy mohl požadovat například proplacení nákladů, které mu vznikly v důsledku nedodržení doby dodání díla.
Vážený zákazníku,
Je nám líto, že jste se setkali s problémy při realizaci Vaší kuchyňské linky.
Dle prověření našich interních systému již evidujeme reklamační případ, který s vámi nyní řešíme.
Veškerá komunikace bude i nadále probíhat přímo přes společnost IKEA, mimo platformu Dtest.
Děkujeme za pochopení.
S pozdravem,