Alza.cz a.s.

v řešení

30 dnů 23 hodin

15.12.2024, před měsícem

Alexandra Javorková

Dne 7.12.2024 mi společnost Alza doručila a vynesla do bytu objednanou lednici. Bohužel jsem si později všimla, že při přenášení lednice z předsíně do kuchyně došlo k poškození dřevěné podlahy, pravděpodobně v důsledku neopatrné manipulace.

Ihned po zjištění této skutečnosti jsem kontaktovala společnost Alza, která mi po několika dnech odpověděla, že věc řešit nebudou, neboť jsem podepsala dodací listinu, čímž jsem potvrdila, že je vše v pořádku.

S tímto rozhodnutím nesouhlasím, jelikož podpisem dodací listiny jsem pouze potvrdila převzetí nepoškozeného zboží (viz fotografie)

Dodání nadměrného zboží výnos, rozbalení a instalace spotřebiče

Žádám o nahrazení vzniklé škody v důsledku neopatrnosti zaměstnanců Alzy

20.12.2024 11:50, před 26 dny

Výnos spotřebiče je v tomto případě chápán pravděpodobně jako smlouva o dílo.

Pokud při výnosu spotřebiče došlo ke škodě na majetku, bylo by pravděpodobně možné požadovat náhradu škody. Spotřebitel by však musel mimo jiné prokázat, že škoda byla způsobena právě výnosem zboží. Podle § 2951 občanského zákoníku platí, že škoda se nahrazuje uvedením do předešlého stavu. Není-li to dobře možné, anebo žádá-li to poškozený, hradí se škoda v penězích.

26.12.2024 12:37, před 20 dny

Dobrý den, děkuji za Vaše vyjádření. Tento případ jsme ze strany naší společnosti opakovaně ověřili, ovšem reklamace hlášeného poškození na majetku byla bohužel zamítnutá. Doklad: "Potvrzení o doručení objednávky" byl po doručení podepsán bez výhrad, což je pro řešení obdobných situací zcela směrodatné. Pokud tedy spotřebitel neprokáže opak, zůstává naše stanovisko v tuto chvíli nadále neměnné. S pozdravem Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.

31.12.2024 09:42, před 16 dny

Děkujeme společnosti za poskytnuté vyjádření.

Spotřebitelka může dílo (výnos spotřebiče) reklamovat. Obecně však platí, že zjevné vady by měly být namítnuty ihned a tedy uvedeny v předávacím protokolu. V případě, že dojde k převzetí díla bez výhrad, nepřizná soud objednateli právo ze zjevné vady díla, namítne-li zhotovitel, že právo nebylo uplatněno včas. Předávací prokol by v tomto případě mohl sloužit jako důkaz ve prospěch společnosti. I přes to však společnost může (alespoň částečně) reklamaci uznat v rámci zachování dobrých vztahů.

Stížnost nyní přeřazujeme na spotřebitelku, aby mohla na vývoj stížnosti reagovat.

Nyní se čeká na vyjádření spotřebitele.