Zakoupili jsem dovolenou od CK EXIM Tours. Dovolená proběhl v pořádku až na to, že 36h před odletem byl zrušen odlet. Přikládám přepis reklamace u CK. Vážení, obracím se na vás s reklamací zájezdu poskytnutého na základě cestovní smlouvy č. 122044474 uzavřené dne 31.3.2015 na cestovní služby spojené se zájezdem do Egypta – Marsa Alam – Fantazia Resort v době trvání od 23.8.2015 do 3.9.2015. Podle sjednané cestovní smlouvy jsme se měli vrátit ve čtvrtek 3.9.2015. Nicméně necelých 36 hodin před opuštěním hotelu a odletem jsme nalezli na hotelové vývěsce list s oznámením (obsažen v příloze), že je odlet odložen o dva a půl dne z technických důvodů. Sice vše na náklady CK, ale i tak měnící a komplikující situaci. Zjistili jsme, (spojením telefonicky se zástupcem společnosti Travel Service), že odložený let nebyl způsoben technickou závadou na letadle. Tedy z rozhodnutí CK. Tato skutečnost bohužel ovlivnila několik dalších věcí. A to: •Problémy s nástupem do zaměstnání a školy.
1)Zapůjčená zavazadla. 2)Problémy s matkou přítelovi dcery, kvůli neplánovanému pozdnímu návratu. Podotýkám - dcera musela mít k zájezdu povolení ze školy, kvůli termínu zasahujícího do školní docházky. 3)Nevěděli jsme a nevíme - zda na tuto prodlouženou dobu bylo prodlouženo i cestovní pojištění. 4)Nevěděli jsme co bude s vozem zaparkovaným na Air-Parkingu, který byl rovněž domlouván s přes CK. Nakonec jsme zjistili, že společnost Air – Parking NEBYLA o tomto odloženém letu ani informována a dozvěděla se to, až ze sms jednoho dalšího klienta, jehož let byl stejně jako nám odložen. Tyto věci řeší několik zákonných prostředků. Montrealské dohoda (123/2003 Sb.m.s) Nařízení EP a Rady (ES) č. 261/2004 ze dne 11. února 2004, kterým se stanoví společná pravidla náhrad a pomoci cestujícím v letecké dopravě v případě odepření nástupu na palubu, zrušení nebo významného zpoždění letů a stanovuje pravidla pro ochranu cestujících ve výše uvedených případech a to v pravidelné i nepravidelné letecké dopravě. Na které se odvoláváme. Na základě těchto zákonných prostředků se domníváme, že máme právo požadovat po CK kompenzaci za zpožděný let déle než 3h v pásmu od 1500km do 3500km, kde je výše odškodnění stanovena na 400EUR na osobu. Tedy 1200EUR celkem. Žádám vás proto v souladu s výše uvedenými zákonnými ustanoveními a s § 852i odst. 1 a 2 zákona č. 40/1964 Sb., občanského zákoníku, o vyřízení této reklamace poskytnutím odškodnění odpovídající zákonnému nároku za zpoždění návratu o 60,5 hodiny, 400EUR na osobu. Zájezd byl pro 3osoby. Částku 1200EUR bezodkladně uhraďte na běžný účet č.: 0805918003/0800, nejpozději pak ve lhůtě 30 kalendářních dnů odpovídající § 19 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Bylo odesláno CK. Po necelých 30dnech přišla odpověď. Odpovědí bylo, že CK má nárok na změnu odletu. Prý je to kdesi v smluvních podmínkách. Odpověď jsem dal do dalších podmínek.
cestovní smlouva č. 122044474 uzavřená dne 31.3.2015
Dle našeho názoru máme nárok na odškodnění dle zákona. Tedy 400eur na osobu. Vyjádření jsme si vyzvedli včera na poště. Teď hledáme další postup co dál.
Neměl-li zájezd vlastnosti, o nichž pořadatel spotřebitele ujistil nebo které spotřebitel vzhledem k nabídce a zvyklostem důvodně očekával, měl pořadatel zajistit nápravu, pokud by si nevyžádala neúměrné náklady. Nezjednal-li pořadatel nápravu ani v přiměřené lhůtě, kterou mu spotřebitel určil, může si spotřebitel zjednat nápravu sám a pořadatel mu nahradí účelně vynaložené náklady.
Měl-li zájezd vadu a vytkl-li ji spotřebitel bez zbytečného odkladu, má spotřebitel dle § 2540 občanského zákoníku (zákon číslo 89/2012 Sb.) právo na slevu z ceny ve výši přiměřené rozsahu a trvání vady. Nevytkl-li zákazník vadu zájezdu bez zbytečného odkladu vlastním zaviněním, soud mu právo na slevu z ceny nepřizná, jestliže pořadatel namítne, že spotřebitel své právo neuplatnil ani do jednoho měsíce od skončení zájezdu ani u něho, ani u osoby, která uzavření smlouvy zprostředkovala. Existenci vad je nutné doložit (např. potvrzení dopravce).
Pokud pořadatel zájezdu porušil některou ze svých povinností, může zákazník také požadovat úhrady škody za újmu za narušení dovolené, zejména byl-li zájezd zmařen nebo podstatně zkrácen. Pořadatel odpovídá zákazníkovi za splnění povinností ze smlouvy bez zřetele na to, zda v rámci zájezdu poskytují jednotlivé služby cestovního ruchu jiné osoby.
Pro výpočet výše nároku je možné využít tzv. Frankfurtskou tabulku slev. Tabulka není právně závazná, jedná se spíše o pomocné vodítko. Zde je k dispozici ke stažení Frankfurtská tabulka slev: http://www.dtest.cz/clanek-3723/jak-spravne-reklamovat-vady-zajezdu. Více informací ohledně problematiky zájezdů je možné také vyhledat na adrese https://www.dtest.cz/clanek-4407/pravo-problemy-se-zajezdy.
Pokud společnost bude trvat na zamítnuté reklamaci, bude nutné domáhat se poskytnutí slevy soudní cestou.