FlixBus CZ s.r.o.

v řešení

1 měsíc 13 hodin

16.12.2024, před měsícem

Markéta Drahotová

Dobrý den, 12.12 jsem cestovala s kamarádkou do Regensburgu vaší linkou v 7:25 z Prahy do Regensburgu. Pří výstupu u Hfb. Reg. nás na dotaz řidič ujistil, že nástup na cestu zpět bude na tom samém místě. 14.12. jsme tedy večer čekaly na tomto místě na bus cesty zpět (v 17:20) a bus nejel. Až asi po 30 minutách volání jsme zjistily, že bus odjíždí z jiného místa.
Vzhledem k tomu, že nás řidič ujistil, kde že je ten nástup bych požadovala návrat ceny jízdenky, jelikož jsme se potom do Prahy musely dopravit vlakem .
děkuji za odpověď.
M. Drahotová

návrat (alespoň částečný) peněz za jízdenku

20.12.2024 11:37, před 27 dny

Obecně platí, že slib zavazuje. Konkrétní zaměstnanec navíc jedná jménem společnosti a při výkonu pracovní činnosti ji v podstatě zastupuje podle § 430 občanského zákoníku. Pokud tedy bylo spotřebiteli sděleno, že autobus bude odjíždět ze stejného místa, mělo se tak také stát.

V případě, že bylo řádně uvedeno (např. v aplikaci nebo na tabuli s odjezdy) v kolik hodin a kde mohou cestující spoj očekávat a služba by byla řádně poskytnuta, jednalo by se o pochybení spotřebitele.

Pokud však nebyla služba řádně poskytnuta, má spotřebitel možnost uplatnit u společnosti reklamaci. Spotřebitel by v tomto případě mohl žádat vrácení peněžních prostředků, které za službu zaplatil.

Porušila-li společnost skutečně svou smluvní povinnost, má spotřebitel rovněž právo domáhat se náhrady škody, která mu z důvodu porušení smluvní povinnosti ze strany společnosti vznikla. V takovém případě bude na spotřebitelovi, aby prokázal, že mu vznikla škoda a že existuje příčinná souvislost mezi porušením smluvní povinnosti ze strany společnosti a vznikem škody.

Nyní se čeká na vyjádření společnosti.