Dne 16. listopadu 2024 jsem odstoupila od kupní smlouvy k objednávce č. 2024012393 na MacBook Pro 16” 2019, včetně kompletního příslušenství. Zboží jsem odeslala zpět 20. listopadu 2024 v původním stavu. Eshop mi však zaslal fotografii s údajnou oděrkou na levém rohu, za kterou chtěl strhnout 1000 Kč z původní ceny 21 549 Kč. Měla jsem pochybnosti, že šlo o mnou vrácený produkt, a požádala jsem eshop o důkaz, že poškození vzniklo při vybalení a že jde o můj MacBook. Na tuto žádost jsem neobdržela odpověď. Místo vrácení celé částky 21 549 Kč jsem obdržela pouze 17 970 Kč, tedy o 3 579 Kč méně. Eshop nereaguje na mé dotazy a nebyl vystaven povinný dobropis. Žádám o nápravu a vrácení zbývající částky.
Požaduji okamžité vrácení zbývající částky 3 579 Kč a vystavení příslušného dobropisu.
Byla-li smlouva uzavřena distančně (telefonicky, přes internet...), může spotřebitel kromě reklamace zvážit i to, že od smlouvy odstoupí bez udání důvodu (§ 1829 občanského zákoníku). Spotřebitel je oprávněn odstoupit od smlouvy uzavřené distančním způsobem a vrátit zboží ve stavu, v jakém ho obdržel, případně tedy i vadné (např. poškozené při přepravě). Prodávající musí prokázat, že zboží bylo v okamžiku jeho převzetí spotřebitelem od dopravce ve shodě s kupní smlouvou, tedy zcela bezvadné. V opačném případě je prodávající povinen spotřebiteli vrátit veškeré peněžní prostředky, které od něho přijal, bez nároku na započtení jakékoli částky z důvodu snížení hodnoty zboží dle § 1833 občanského zákoníku. Spotřebitel je naopak povinen na své náklady vrátit prodejci poškozené zboží.