Mám velmi špatnou zkušenost s Allianz pojišťovnou ohledně škody která se týká totální škody na mém vozidle. Dne 3. listopadu jsem nahlásil tuto škodu způsobenou vandalismem a od té doby uplynulo již 61 dní, aniž bych obdržel jakékoliv konkrétní informace nebo výsledek aukce.
Mobilní technik, který škodu posuzoval, určil, že se jedná o totální škodu. Od té doby se mnou však nikdo nekomunikuje a reálně se mé škodě nikdo nevěnuje. Opakovaně jsem kontaktoval pojišťovnu a vyjádřil svou nespokojenost s průběhem interního šetření. V reakci na mou stížnost jsem obdržel odpověď, že škoda je v souladu se zákonem č. 89/2012 Sb. v interním šetření. Tento zákon však neříká nic o interním šetření pojistné události. Přijde mi nepřijatelné, že na mou stížnost, že je škoda uměle prodlužována a fakticky se jí nikdo nevěnuje, pojišťovna opět odpověděla, že je škoda v interním šetření, a ještě s odkazem na nesmyslný zákon.
Rád bych věděl, co konkrétně na mé škodní události zbývá vyšetřit a co již bylo vyšetřeno. Řešení mé škodní události se fakticky nikdo nevěnuje a toto zdržování je nepřijatelné. Navíc jsem si u Allianz chtěl sjednat životní pojištění, ale po této zkušenosti si nedokážu představit, že bych s nimi cokoliv dalšího řešil. Když jsem s Allianz před časem řešil škodní událost, jejich přístup byl mnohem lepší. Současná situace je pro mě velkým zklamáním.
Pokud by se situace zlepšila a pojišťovna začala komunikovat a řešit mou škodní událost efektivně, recenzi změním.
Allianz- pojištění vozidla proti vandalismu
Konečné efektivní vyřešení mé škody
Pojistné smlouvy se řídí zejména pojistnými podmínkami, které jsou součástí smlouvy. Tyto podmínky si pojišťovna může stanovit podle svého uvážení, přičemž spotřebitel uzavřením smlouvy s těmito podmínkami souhlasí.
Dle § 2798 odst. 2 občanského zákoníku platí, že nelze-li ukončit šetření nutná k zjištění pojistné události, rozsahu pojistného plnění nebo k zjištění osoby oprávněné přijmout pojistné plnění do tří měsíců ode dne oznámení, pojistitel oznamovateli v textové podobě sdělí, proč nelze šetření ukončit.
Jestliže pojišťovna odmítne vyplatit pojistné plnění a podmínky pojistného plnění byly splněny, je vhodné obrátit se s reklamací přímo na pojišťovnu. Pojišťovna je povinna vyřídit reklamaci do 30 dní od jejího doručení.
U neživotního pojištění se spotřebitelé mohou obracet na Kancelář ombudsmana České asociace pojišťoven z.ú. nebo Českou obchodní inspekci. V případě pojistných smluv uzavřených on-line mají spotřebitelé možnost využít platformu Online Dispute Resolution.
Pokud selžou všechny cesty smírného řešení sporu, může se spotřebitel obrátit na advokáta a jeho cestou podat žalobu k civilnímu soudu. Databáze advokátů je dostupná mj. z https://www.dtest.cz/advokati.