Alza.cz a.s.

#80286Podvodné jednání slučování záručních oprav s pojištěním

v řešení

13.01.2025, před 3 měsíci

Stanislav Charvát

chtěl bych upozornit na podvodné jednání ze strany společnosti alza.cz. bohužel jsem nalétl této společnosti a zakoupil si pojištění proti rozbití. tuto službu jsem měl opakovaně a nikdy s ní nebyly problémy ale přiznám se že jsem ji využil jenom jednou. jaké bylo moje překvapení když Alza se začala domáhat 10% nikoli z opravy ale pořizovací ceny výrobků. vůbec nebudu zmiňovat že jednání bylo naprosto chaotické zaměstnanci mi neustále říkali odlišný postup. cena opravy se neustále měnila bezjednané termíny mě nikdo nekontaktoval ze společnosti Alza. posílali emaily bez příloh. ačkoliv jsem s tímto postupem nesouhlasil opravili tento telefon kompletně na pojištění. dopustili se tak pojišťovacího podvodu protože sloučili záruční opravu špatně fungujícího tlačítka telefonu a poškozeného sklíčka na zadní straně fotoaparátu. neustále se mě přehazoval jak horký brambor slibovali vyjádření telefonicky a vždy mě odbyly naprosto scestným emailem. ačkoliv jsem je upozornil že produkt chci opravit pouze v rámci záruky tlačítko hlasitosti a zadní poškozené sklíčko ponechat protože to nebránilo v používání přístroje. dokonce jsem uhradil první fakturu cca za 430 Kč tím že přišla nová DPH z ceny opravy. opět jsem upozornil že s opravou nesouhlasím ať mi výrobek je zaslán zpět. od té doby mi Alza zadržuje můj majetek a domáhá se zaplacení pojišťovacího podvodu. něco tak šíleného jsem v životě nezažil a vůbec jsem to nečekal od společnosti jako je Alza.

reklamace telefonu

návrat telefonu s opraveným tlačítkem hlasitosti Objednávka č. ***.

23.1.2025 11:06, před 3 měsíci

Spotřebitelům vždy doporučujeme, aby si pečlivě přečetli pojistné podmínky před sjednáním služby.

V pojistných podmínkách služby je uvedeno, že pojištění náhodného poškození a odcizení se sjednává se spoluúčastí ve výši 10 % z kupní ceny věci včetně DPH.

Dále je zde uvedeno, že v případě škodní události se má pojištěný telefonicky nebo e‑mailem spojit s administrátorem pojistných událostí (tel: +420 225 340 777, e‑mail: sluzby.administrace@alza.cz) či případně e‑mailem se samostatným likvidátorem pojistných událostí (e‑mail: hlaseni@rgconsulting.cz) a oznámí vznik škodní události.

Pokud však spotřebitel žádal opravu v rámci reklamace, měla by být tato uskutečněna. Spotřebitel může uplatnit právo z vady, která se projeví u spotřebního zboží v době dvou let od převzetí. Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.

Pokud podnikatel nevyřídí reklamaci ve stanovené době (zásadně 30 dnů), může spotřebitel od smlouvy odstoupit nebo požadovat přiměřenou slevu dle § 19 odst. 4 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Podnikatel má po odstoupení povinnost vrátit spotřebiteli kupní cenu výrobku. Odstoupení od smlouvy lze oznámit kterékoliv pobočce podnikatele možnými prostředky komunikace, přičemž je nutné identifikovat kupní smlouvu, od které spotřebitel odstupuje.

1.2.2025 12:49, před 3 měsíci

Dobrý den, děkuji za Vaše posouzení. K tomuto případu jsme již zákazníkovi vydali opakovaně vyjádření, v rámci oddělení péče o zákazníky. Pojistná událost byla tedy ze strany naší společnosti vyřízená řádně a také v souladu, s platnou legislativou: https://www.alza.cz/pojisteni-proti-rozbiti-a-kradezi-art3996.htm. Pokud tedy pan Charvát s našim vyjádřením nesouhlasí, má samozřejmě nárok obrátit se na příslušné orgány, které k tomuto případu vydají nestranný posudek. Samozřejmě jsme připraveni poskytnout veškeré potřebné informace a součinnost. S pozdravem Veronika, Alza.cz, Oddělení péče o zákazníky.

6.2.2025 11:03, před 3 měsíci

Děkujeme společnosti za poskytnuté vyjádření.

Vzhledem k tomu, že je v souladu s naším stanoviskem, přeřazujeme stížnost na spotřebitele, aby se ke stížnosti mohl vyjádřit. V případě nesouhlasu se může obrátit na ČOI (viz závěr našeho původního vyjádření).

Nyní se čeká na vyjádření spotřebitele.