30.12.2024 jsme u AAA Auto v provozovně v Čestlicích koupili elektromobil BMW i3. Při výběru vozu se nám personál velmi vstřícně věnoval a to i v okamžiku, kdy jsme měli námitky k prodejní ceně. Personál nám srovnal vůz s dalším identickým vozem s cenou o 10% ale s odkazem na skutečnost, že levnější vůz má za sebou pojistnou událost, zatímco náš vůz je bezproblémový. Výsledkem diskuze byla nakonec sleva 15 tis. Kč z ceny 499 tis. Kč. Z technických potíží nám technik okomentoval obvyklý problém se stavem brzd, které jsou z principu fungování elektroaut málo používané. O jiných problémech vozu nepadlo ani slovo. Při vyřizování koupě s obchodní zástupkyní jsme dostali k dispozici elektronickou podobu smlouvy a také pojistné dokumenty. Po elektronickém podpisu smlouvy, kterou jsme měli k dispozici k přečtení na tabletu obchodní zástupkyně, jsme vůz zaplatili. Příloha č.1 - protokol o zkušební jízdě a předání vozidla, kde je informace o stavu tlumičů a pružin na hranici životnosti s nutností provést kontrolu ihned po koupi, jsme dostali do mailu až následně v šifrované podobě (nutné heslo k otevření). O tom, že je tlumič v nefunkčním stavu, což jsme se dozvěděli z kontroly servisu 6.1, a že je vozidlo provozovávatelné s bezpečnostní výhradou (nefunkční tlumič = rizikové jízdní vlastnosti) nezaznělo nic. Takto jsme s vozem odjeli a personál věděl i to, že pro návrat do místa bydliště musíme ujet více než 100 km (Čestlice - Velké Březno). Po zjištění stavu v servisu jsme se pokusili uplatnit závadu v rámci produktu Prodložená záruka - CARLIFE e-DELUXE, který nám při prodeji v AAA Auto nabídli a my uzavřeli, ale závada na tlumičích patří mezi výluky z pojištění. Následně jsme reklamovali u AAA Auto s návrhem na finanční kompenzaci, ke které jsme připojili vyjádření servisu s rozpočtem ceny. Tuto reklamaci však AAA Auto neuznalo s tím, že jsme na špatný stav vozu byli výslovně upozorněni ve smluvní dokumentaci.
BMW i3 120 AH, r.v. 2021
Finanční kompenzace té části nákladů na servis, která se týká opravy tlumičů (23 tis.Kč). Přesná čísla má AAA Auto k dispozici. V případě nutnosti při řešení případu mohu samozřejmě poskytnout jakýkoli dokument - faktura servisu, kupní smlouva a pod.
Při koupi ojetého vozidla platí, že spotřebitel nemůže reklamovat zboží pro vady odpovídající míře používání nebo opotřebení, kterou věc měla při převzetí kupujícím podle § 2167 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Ale i v tomto případě musí vozidlo vykazovat takové vlastnosti, které si smluvní strany sjednaly.
U ojetých automobilů hraje velkou roli při posuzování odpovědnosti za vady obsah smlouvy. Prodávající totiž neodpovídá za vady, na které kupujícího před uzavřením smlouvy prokazatelně upozornil. Záruka se také nevztahuje na vady, které odpovídají opotřebení automobilu vzhledem k jeho stáří či míře používání předchozím vlastníkem. Nelze však do smlouvy uvést velký výčet vad, kterými by snad vozidlo mohlo trpět, a pak tvrdit, že kupující byl na vady upozorněn. Musí se jednat o konkrétní vady a o jejich přítomnosti musí být kupující poučen.
Pokud by se jednalo o skrytou vadu, na kterou nebyl spotřebitel řádně upozorněn, pak by v takovém případě dovození odpovědnosti za vadu bylo možné.
Protože autobazar reklamaci zamítl jako neoprávněnou, doporučujeme obrátit se na advokáta, který by mohl uzavřenou smlouvu prostudovat a zaslat autobazaru výzvu, v níž bude rozporovat vyřízení reklamace. Seznam advokátů je dostupný na stránkách www.dtest.cz/advokati.
Závěrem apelujeme na spotřebitele, aby nepodepisovali smlouvy ve spěchu a před každým podpisem si důkladně přečetli všechny podmínky. Ve chvíli, kdy je smlouva podepsaná, se již těžko dovolává toho, že spotřebitel nevěděl, co podepisuje.