Čedok a.s.

#80528Kréta: Špinavý hotel neodpovídající popisu, otrava jídlem, vyhrožování zadržením policí ve spolupráci s delegátkou

v řešení

3 dny 9 hodin

27.01.2025, před 3 dny

O. L.

Vážené dámy a pánové,
rád bych tímto vyjádřil své hluboké zklamání a nespokojenost s průběhem zájezdu do Řecka, který jsem absolvoval se svou přítelkyní prostřednictvím vaší cestovní kanceláře Čedok - číslo smlouvy XXXXXX (zakryto z důvodu ochrany osobních údajů).

1. Otrava jídlem z hotelové restaurace
Třetí den pobytu jsme oba, po konzumaci oběda v hotelu, utrpěli vážné žaludeční a střevní potíže doprovázené horečkami až 38,5 °C. Vzhledem k tomu, že jsme nekonzumovali žádné jiné jídlo mimo hotel, nepili alkohol a nebyli vystaveni slunci, je zřejmé, že příčinou byla strava poskytovaná hotelem. Při zvracení jsme cítili pachuť zkaženého hotelového jídla. Naštěstí jsme byli schopni rychle vyhledat odpovídající léky, které zabránily dalšímu zhoršení našeho stavu. Situace se postupně stabilizovala, avšak do konce dovolené jsme byli indisponováni a vůbec jsme neuvažovali o konzumaci jakéhokoliv jídla z hotelu. Tento incident nám zásadně zkazil dovolenou a omezil naše možnosti užít si plánované aktivity.

2. Vyhrožování ze strany hotelového managementu
Po zveřejnění dvouhvězdičkové recenze na Google, kde jsem popsal své zkušenosti s hotelem, mě následující den kontaktovala delegátka paní V. Tlumočila mi vzkaz od hotelového manažera, že pokud recenzi neodstraním, bude na mě zavolána řecká policie s obviněním z pomluvy, což údajně bude znamenat že strávím až 3 dny ve vazbě, než se Řecká policie a prokuratura rozhodne, zda jsem něco spáchal nebo ne a tak “neodletím domů”. Paní delegátka se tomu ještě smála, a říkala že jí je to jedno, že je to na mě. Tento postup považuji za nepřijatelné zastrašování a porušení mého práva na svobodu projevu.
Okamžitě jsem kontaktoval české velvyslanectví v Řecku a právníky, kteří mi potvrdili, že v Řecku není nezákonné zveřejnit negativní recenzi. Upozornili mě však, že manažer hotelu může mít kontakty na místní policii, což by mohlo vést k nepříjemnostem. Delegátka paní V. k celé situaci přistupovala s nezájmem a dávala mi najevo, že je to můj problém. Spíše se snažila prosadit požadavky hotelového manažera než hájit zájmy klienta. Mohu poskytnout další informace a screenshoty naší komunikace.

3. Nekvalitní ubytování a služby
Ubytování a vybavení pokoje byly naprosto nedostatečné a neodpovídaly deklarované kategorii 4* hotelu:
Stav pokoje: Pokoj byl malý, poškozený a špinavý. Na stěnách byla plíseň, nábytek byl poničený a celkové vybavení bylo zastaralé a neudržované. Postel byla malá a nepohodlná, což negativně ovlivnilo kvalitu spánku (fotografie k dispozici).
Čistota: V pokoji bylo neumyté a nechutné prostředí, které stěží odpovídalo standardu dvouhvězdičkového hotelu. Připadal jsem si jako ve špatném snu a nebyl jsem schopen si odpočinout či se cítit komfortně (fotografie k dispozici).
Rozdělení hotelu: Hotel je rozdělen na dvě části. My jsme byli ubytováni v horší části, zatímco druhá část přes ulici byla moderní a dobře vybavená. Nerozumím, proč jsme i přes vyšší cenu zájezdu a příplatkový pokoj byli umístěni do nejhoršího pokoje na patře. Jiní hosté, kteří zaplatili méně, měli prostornější a novější pokoje v lepší části hotelu s bazénem.
Špinavé příbory a talíře: V restauraci jsme opakovaně narazili na nečisté nádobí, což je v 4* hotelu nepřijatelné (fotografie k dispozici).
Nepřetržitý dým z komína: Na našem balkóně bylo nemožné pobývat kvůli dýmu z hotelového komína, který směřoval přímo na nás.
Absence protihlukové izolace: Byli jsme rušeni hlukem z chodby, sousedních pokojů i zvenčí.

4. Nekvalitní strava
Jídlo v hotelu bylo nechutné, špatně připravené, přesolené nebo nedosolené, převařené či nedovařené. Pokrmy byly jednotvárné a nezdravé. I přes snahu jsme je nemohli konzumovat a po incidentu s otravou jsme si museli zakoupit vlastní potraviny.

5. Nevhodné chování personálu a delegátky
Personál hotelu: Choval se neslušně, ignoroval hosty, nepřiznal vlastní chyby a neomluvil se za ně. Často nerozuměl anglicky a míchal různé jazyky, což komplikovalo komunikaci. Když jsem upozornil na naše zdravotní potíže po konzumaci jídla z hotelu, personál mě obvinil, že jsem si za to mohl sám.
Delegátka paní V.: Byla neochotná a nepodporující. Při řešení problémů jednala v souladu s hotelovým managementem, místo aby hájila zájmy klientů. Při zpoždění letu zpět do ČR na nás reagovala podrážděně a bez empatie.

6. Další problémy
Úklidová služba: Personál vstupoval do pokoje i přes vyvěšenou ceduli "Do not disturb", což narušovalo naše soukromí.
Nedostatek přikrývek: Pro dva hosty byla k dispozici pouze jedna přikrývka. Po žádosti nám byla dodána nekvalitní deka, která vypadala jako deka pro domácí mazlíčky (viz fotografie v příloze).
Doprava na letiště: Řidič autobusu jel nebezpečně a rychle, což způsobilo nevolnost u několika cestujících.
Zpoždění letu: Měli jsme několika hodinové zpoždění, o kterém jsme nebyli adekvátně informováni.
Závěr

Všechny výše uvedené problémy zásadně ovlivnily kvalitu naší dovolené a jsou v rozporu s tím, co bylo prezentováno při koupi zájezdu. Cítím se podveden a velmi zklamán přístupem vaší cestovní kanceláře.
Požaduji proto vrácení celé částky za zájezd na účet XXXXXX (zakryto z důvodu ochrany osobních údajů).
Věřím, že Čedok jako solidní společnost situaci řádně prošetří a vyřeší k oboustranné spokojenosti. V opačném případě budu nucen obrátit se pomocí prostředníků na příslušné orgány a také sdílet svou negativní zkušenost s veřejností a svými známými.
Vše mám fotograficky zdokumentované, včetně nějakých nahrávek.

Vrácení peněz, alespoň částečné. (tj. minimálně 15.000 Kč).

28.1.2025 14:00, před 2 dny

Podle § 2537 odst. 2 občanského zákoníku musí zákazník vadu zájezdu vytknout bez zbytečného odkladu pořadateli zájezdu. Vadou zájezdu se přitom rozumí situace, kdy některá ze služeb cestovního ruchu zahrnutých do zájezdu není poskytována v souladu se smlouvou.

Spotřebitel může podat písemnou reklamaci zájezdu s nárokem na slevu po návratu z dovolené. Právo na slevu se promlčí nejdříve za dva roky, ale reklamaci je nutné uplatnit co nejdříve po návratu. Na její vyřízení má cestovní kancelář 30 kalendářních dnů.

Obchodník je povinen přijmout reklamaci. V návaznosti na to je povinen spotřebiteli vydat písemné potvrzení o tom, kdy spotřebitel právo uplatnil, co je obsahem reklamace a jaký způsob vyřízení reklamace spotřebitel požaduje.

S reklamací je třeba kontaktovat přímo danou společnost, nejlépe telefonicky nebo prostřednictvím e-mailu.

V tomto případě by mělo být možné podpůrně použít nezávaznou tabulku slev (odkaz zde: https://evropskyspotrebitel.cz/wp-content/uploads/2017/08/frankfurtska-tabulka.pdf), kde jsou uvedené orientační slevy v procentech podle vady, která se u zájezdu vyskytuje.

Jestliže bude reklamace zamítnuta prodávajícím nebo spotřebitel nesouhlasí s výší kompenzace, je vhodné se s prodávajícím nejprve dohodnout. V takovém případě doporučujeme prodávajícímu zaslat písemný nesouhlas s vyřízením reklamace ve formě doporučeného dopisu (tzv. na dodejku) a požádat ho o opětovné posouzení.

Nyní se čeká na vyjádření společnosti.