V Listopadu 2024 jsem změnil dodavatele el.energie z důvodu výhodnější ceny od spol. EON k Centropolu.Tuto změnu jsem podstoupil i za výši sankce za nedodržení smlouvy 5500,-. Přišlo mi vyúčtování od EONu na částku cca 13500,- a zároveň nabídka ze 16.12.2024 na splácení na kterou jsem nereagoval,protože jsem toto chtěl zaplatit ve třech měsíčních spl. V prosinci 16.jsem uhradil 3500,- v Lednu 2025 pak 5500,- sankci za nedodržení smlouvy.Údaje pro tuto platbu jsem obdržel koncem prosince 2024. Takže mi zbývalo doplatit 10000,- které jsem chtěl uhradit ve dvou měsíčních spl. Podotýkám, že jsem KAŽDÝ měsíc EONu platil takže nechápu proč mi i přes to všechno dnes přišel dopis od firmy REDOGAN ve kterém se píše o ,,poplatku za správu ve výši 2990,- Za mě je to nehoráznost 1.kategorie néli novodobá lichva!!!
Osobní návštěva Krajského inkasního specialisty
Stornování pohledávky *** u firmy REDOGAN s možností splacení dluhu spol.EON
Zdůrazňujeme, že inkasní agentura (tj. společnost, které byla pohledávka postoupena - v tomto případě společnost REDOGAN s.r.o.) není exekutorem, nemá žádná zvláštní oprávnění a jde jen o podnikatele, který se živí vymáháním pohledávek. Nemůže tedy vstoupit do obydlí či odstavovat účty spotřebitele apod. Poplatek za vymáhání skrze inkasní agenturu je pak podle judikatury neoprávněný.
V tomto případě záleží, co bylo mezi spotřebitelem a původním dodavatelem ujednáno. Pokud se spotřebitel se společností dohodl na splacení částky v několika měsíčních splátkách, přičemž tyto splátky včas v ujednané výši uhradil, nemělo by dojít k postoupení pohledávky inkasní agentuře. Pokud však k dohodě mezi stranami ohledně placení ve plátkách nedošlo, mohla by společnost pohledávku postoupit a žádat zaplacení případných úroků z prodlení.