Dne 17.1. kolem 20 h jsem si v Z-BOXU chtěla vyzvednout balík pomocí kódu, který mi přišel do emailu. Po zadání kódu u některé ze schránek cvakl zámek, avšak schránka se neotevřela (nejspíš vlivem počasí). Zkusila jsem tedy otevřít schránku přes aplikaci, kde se mi nejprve objevila informace, že o poruše na daném Z-BOXU jsou informováni a připsala jsem k tomu vlastní poznámku, že schránka nelze otevřít. Bohužel poté aplikace vyhodnotila, že jsem si balíček vyzvedla, avšak ten zůstal stále v zamčené schránce. Z-BOX funguje 24/7, ale telefonní linky fungují od Po-Pá do 18 h. Nikoho se tedy nedovoláte. Problém jsem se snažila vyřešit po telefonu hned v pondělí 20.1. Bylo mi řečeno, že na vyřízení reklamace (vyzvednutí balíčku, odeslání zpět na depo, a poté zpět ke mně) mají 7 dnů, kdy tedy pracují s variantou, že balíček se stále nachází ve schránce. Ozvali se za 11 dnů s tím, že můj balíček je k nenalezení. Po mém dotazu, jak se mohl ztratit ze zamčené schránky mi bylo paní na infolince sděleno, že bohužel nemá přesné informace o průběhu řešení mého problému. Poradila mi, že mám kontaktovat odesílatele balíčku a požádat o reklamaci u něj. Odesílatel balíčku mě však s reklamací poslal někam, protože dle informací ze zásilkovny mi byla zásilka doručena, a tím pádem nemá co reklamovat. Přišla jsem tedy vinou zásilkovny o 1300 kč a žádného práva se u nikoho nedovoláte. Nechápu, proč zásilkovna nemůže např. moji objednávku znovu zpracovat nebo upravit a poslat mi nový kód, pod kterým bych si mohla zboží např. do 24 h znovu vyzvednout? Jejich nešťastný reklamační systém s velkou pravděpodobností často končí tak, jak skončil u mě. Zásilkovna byla pro mě top, bohužel po této zkušenosti Z-BOX již nikdy a posílání na výdejní místo si ještě rozmyslím.
Člověk ve finále vlastně vůbec nezjistí, jestli byl jeho problém opravdu dostatečně prověřen. Přijdete o peníze a oni vám jen napíšou: Je mi líto, že se nepodařilo zásilku dohledat. Bylo by fajn zapracovat na zlepšení reklamačního systému a bylo by také fajn doplnit do z-boxů kamery. Takhle to totiž vypadá, že jsem si balíček vyzvedla a teď se ještě domáhám odměny.
Pokud nebyla služba poskytnuta nebo nebyla poskytnuta ve sjednané kvalitě, je vhodné uplatnit reklamaci. Při uplatnění reklamace může spotřebitel žádat řádné poskytnutí služby, přiměřenou slevu, případně může od smlouvy odstoupit, pokud vadné plnění ze strany podnikatele bylo podstatným porušením smlouvy (pokud se dá předpokládat, že by spotřebitel smlouvu neuzavřel, věděl-li by o porušení smlouvy).
Pokud však smlouvu o přepravě uzavíral se společností prodávající, je za včasné a řádné doručení zboží odpovědný právě on, protože povinnost dodat zboží je dle českého práva splněna dojitím zboží do místa dodání. Prodávající je v takovém případě také oprávněn uplatnit reklamaci u svého smluvního partnera, pokud služba nebyla poskytnuta v souladu se smlouvou.
Více informací k reklamaci u společnosti Zásilkovna s.r.o. nalezne spotřebitel zde: https://www.zasilkovna.cz/reklamace.
Stížnost je možné směřovat i přímo ke společnosti prostřednictvím kontaktního formuláře (dostupného zde: https://www.zasilkovna.cz/kontaktni-formular).
Stížnost nyní přeřazujeme na společnost, aby se k ní mohla vyjádřit.
Nepodaří-li se spor vyřešit smírnou cestou, má spotřebitel možnost obrátit se na mimosoudní řešení spotřebitelských sporů při Českém telekomunikačním úřadu. Tato služba je zpoplatněná 200 Kč (pokud se spor týká peněžitého plnění, je poplatek 4 % z této částky, avšak nejméně 200 Kč). Více informací může spotřebitel nalézt zde: https://www.ctu.cz/resene-spory-ctu. Kontakty na Český telekomunikační úřad je možné nalézt zde: https://www.ctu.cz/kontakt.
Dobrý den, paní Křížová, moc se za tuto situaci omlouváme. Opravdu nás mrzí, že se vaši zásilku nepodařilo dohledat. Ujišťujeme vás, že kolegové vše řádně prověřili, ale bohužel se jim přes veškerou snahu nepodařilo zjistit, co se s vaší zásilkou stalo. Doporučujeme se v této situaci obrátit na odesílatele a požádat ho, aby nás kontaktoval. Dokud totiž zásilka není doručena, může případnou reklamaci s námi vyřídit pouze on. Jakmile se na nás obrátí, měli bychom mu potvrdit, že svou zásilku jste neobdržela, a vše s ním dořešit. Věříme, že se tuto záležitost nakonec povede dořešit k vaší spokojenosti. Nikola, tým Zásilkovny
Odesílatele jsem kontaktovala s prosbou, zdali bych u něj mohla konkrétní balík reklamovat. Bylo mi odpovězeno, že podle informací, které mají, byl balík doručen, a tím pádem už nemají co reklamovat. Mám se tedy podle nich znovu obrátit na zásilkovnu. A nezlobte se na mě, ale VY jste mi ztratili balík a místo, abyste VY řešili mou reklamaci s odesílatelem, tak to chcete po mně. To je opravdu nehoráznost. Možná by na Váš požadavek ohledně řešení mého problému reagovali jinak než na
můj,kdy mě dvěmi větami poslali někam.
Dobrý den, paní Křížová, je nám to líto, ale v tuto chvíli čekáme, až u nás odesílatel uplatní možnost zásilku reklamovat, bez toho bohužel ve věci nemůžeme dále jednat. Zkuste se na něj prosím obrátit znovu a například mu přeposlat některou z našich zpráv, kde píšeme, že zásilku nemáte. Rádi odesílateli poskytneme veškerou součinnost v řešení situace, jakmile se na nás obrátí. Nikola, tým Zásilkovny