Zakoupil jsem zde budík s teploměrem,
zaslán již vadný (nefunkční teploměr), za 128,- Kč.
Po obdržení jsem po zjištění vady neprodleně řešil zaslání zpět
a požadoval vrácení kupní ceny. Vracel jsem pět věcí ze třech zásilek.
„Karel“ mi poslal kód s názvem „reklamační asistent“ pro poslání zpět Zásilkovnou.
Po využití nabízeného kódu k zaslání vadných věcí zpět jsem přibalil i vadný budík.
Na účtu mi nakonec přistálo po několika mailech nechutného dohadování jen 28,- Kč.
Takže „Karel“ si budík za mnou zaplacených 128,- Kč ponechal za jím vrácených 28,- Kč.
Prošel jsem martiriem balení, odeslání, posílání mnoha mailů s fotkami vady,
tisku průvodky na vrácení a nakonec přes mé protesty i odečtenou
100 korunou za dopravu zpět.
Nutno přičíst k prodělku nakonec i poštovné za objednávku Balíkovnou 69,- Kč.
V součtu výsledek mínus 169,- Kč a budík nemám žádný, ani tedy ten vadný, nemám nic...
Byl tedy odeslán zpět s vratným kódem obdrženým od „Karla“ v balení s celkem pěti vratkami vadného zboží ze třech zásilek abych „Karlovi“ ušetřil jeho náklady.
S odečtením 100,- Kč jsem opakovaně několikrát vyjádřil nesouhlas a uváděl povinnost prodejce uhradit zpětné náklady v případě vady věci nebo reklamace.
Po vyjádření opakovaného nesouhlasu již přestal komunikovat
a případ jednostranně ukončil, pro něj vyřešeno.
Odesláno zpět bylo obratem, jen co to bylo možné.
Do vratky jsem neuvedl proč zboží vracím ale v průvodce stažené na stránkách firmy
zde ani není pro tento údaj místo.
Důvod vrácení byl sdělen obratem „Karlovi“ v korespondenci kolem reklamace.
Prý jsem to měl oznámit předem a má to v obchodních podmínkách.
Dle recenzí které je možné na netu najít není přístup „Karla“ který popisuji ojedinělý.
Koupíte vadné zboží nebo reklamujete a z refundace je odečteno 100,-Kč i když je
zprvu vratný kód nabízen bez podmínek a zdánlivě velkoryse zdarma.
K odečtu 100,- Kč došlo až následně, když už bylo odesláno zboží zpět
a reklamace je „Karlem“ řešena a čekáte na vrácení peněz.
Poslední dvě refundace byly vráceny až za 4 týdny,
100,- Kč i přes opakovaný nesouhlas dodnes nemám.
Objednávka 970795643 ze dne 6.1.2025 na jméno Karel Pilz
Vrácení neoprávněně stržených nákladů na dopravu vadné věci zpět ve výši 100,- Kč
Podle § 555 občanského zákoníku platí, že se právní jednání posuzuje podle svého obsahu. Pokud tedy bylo z komunikace jasné, že spotřebitel požaduje vrácení finančních prostředků, jednalo by se pravděpodobně o odstoupení od smlouvy nikoliv o reklamaci.
Při koupi zboží na dálku má spotřebitel dle § 1829 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, 14 dnů od převzetí zboží nárok na to, aby u prodávajícího uplatnil možnost odstoupit od smlouvy bez udání důvodů.
V návaznosti na to má prodávající povinnost mu dle § 1832 odst. 1 občanského zákoníku vrátit do 14 dnů od tohoto odstoupení všechny peněžní prostředky včetně nákladů na dodání, které od něho na základě smlouvy přijal, stejným způsobem. Zákon připouští pozdržení platby jedině v případě, že spotřebitel ještě nevrátil zboží nebo neprokázal jeho odeslání. Pokud taková skutečnost nenastala, není důvod k pozdržení vrácení peněžních prostředků spotřebiteli. Spotřebiteli doporučujeme, aby si doklady prokazující odstoupení i odeslání zboží uschoval.
Pokud prodávající nevrátí peněžní prostředky ve stanovené lhůtě, ocitá se v prodlení. Spotřebitel tak může požadovat úroky z prodlení dle § 1970 občanského zákoníku (ve výši stanovené nařízením vlády č. 351/2013 Sb.). Nevrácením částky v zákonné lhůtě se z ní stává bezdůvodné obohacení na straně prodávajícího, které je povinen dle § 2991 odst. 1 občanského zákoníku vydat spotřebiteli.
Odstoupením se smlouva od počátku ruší od počátku a strany si mají vzájemně vrátit to, co si poskytli. Při odstoupení vrací podnikatel spotřebiteli cenu zboží a jedno poštovné. Případné druhé poštovné pak platí spotřebitel.
Zadržuje-li podnikatel peněžní prostředky spotřebitele bez právního důvodu, jedná se o bezdůvodné obohacení (ve smyslu § 2991 a násl. občanského zákoníku). Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.