Koupila jsem sekačku v Hecht v Havířově. Sekačka nefungovala a proto byla reklamována pro výrobní vadu. Hecht odmítal reklamaci řešit. Sekačku si Hecht 24.10.2024 odvezl a od této chvíle nereaguje. Nezaslal mi reklamační protokol ani protokol o vyřízení reklamace.Na telefonní číslo nepřišla žádná zpráva a to ani Českou poštou či mailem. odstoupila jsem 27.11.2024 od kupní smlouvy a prodejce Hecht stále odmítá komunikovat a peníze vrátit.
ČOI bylo doloženo Hechtem, že reklamační protokol nepředali mne jakožto zákazníkovi a ohledně zamítnutí reklamace psali sms na cizí číslo. Mé osobě nedali vědět a odmítají komunikovat.
sekačka hecht
vrácení částky 9796 Kč
Spotřebitel může uplatnit právo z vady, která se projeví u spotřebního zboží v době dvou let od převzetí. Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.
Pokud podnikatel nevyřídí reklamaci ve stanovené době (zásadně 30 dnů), může spotřebitel od smlouvy odstoupit nebo požadovat přiměřenou slevu dle § 19 odst. 4 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Podnikatel má po odstoupení povinnost vrátit spotřebiteli kupní cenu výrobku. Odstoupení od smlouvy lze oznámit kterékoliv pobočce podnikatele možnými prostředky komunikace, přičemž je nutné identifikovat kupní smlouvu, od které spotřebitel odstupuje.
Odstoupení od smlouvy je přitom jednostranný právní úkon, který nepodléhá souhlasu druhé strany. Odstoupením se smlouva od počátku ruší, účastníci si mají vzájemně vrátit to, co si poskytli.
Zadržuje-li podnikatel peněžní prostředky spotřebitele bez právního důvodu, jedná se o bezdůvodné obohacení (ve smyslu § 2991 a násl. občanského zákoníku). Kdo se bezdůvodně obohatil, je povinen získaný majetkový prospěch vrátit ochuzenému bezprostředně po výzvě. Pokud tak neučiní, ocitá se v prodlení a ochuzený má možnost navíc požadovat zákonný úrok z prodlení.
V případě, že prodávající nevrátí spotřebiteli peněžní prostředky v přiměřené době po odstoupení, je možné prodávajícího vyzvat k plnění tzv. předžalobní výzvou dle § 142a zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád. Zaslání předžalobní výzvy nikoho nezavazuje k podání žaloby u soudu. Ale při projednání sporu před soudem, má v případě úspěchu ten, kdo vyzval protistranu předžalobní výzvou, právo na náhradu nákladů řízení. Jejím zasláním je zároveň dlužník upozorněn na možnost uhradit dluh bez dalších soudních výdajů. Více informací ohledně náležitostí předžalobní výzvy je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-3511/predzalobni-vyzva. Zároveň spotřebitel může žádat zákonný úrok z prodlení [viz § 1970 občanského zákoníku (ve výši stanovené nařízením vlády č. 351/2013 Sb.)].
Vážená paní Konopková, velice si vážíme, že jste se rozhodla zakoupit výrobek HECHT. Na základě této Vaší stížnosti jsme přezkoumali podrobnosti Vaší příslušné reklamační servisní zakázky předmětné sekačky. Tato reklamační servisní zakázka byla řádně vyřízená se závěrem záruka nebyla uznána. Mrzí nás vzniklá situace, ale musíme Vám sdělit, že nevznikl nárok na odstoupení od kupní smlouvy a vrácení kupní ceny předmětné sekačky. Děkujeme za pochopení. S pozdravem, zákaznický servis HECHT MOTORS s.r.o.
Sekačku si Hecht převzal 24.10.2024. Nevydal řádný reklamační protokol a nekomunikoval v zákonné lhůtě 30 dní. Proto také bylo odstoupeno od kupní smlouvy a žádám o vrácení celé částky 9796 Kč. Během zákonné lhůty 30 dní od 24.10.2024 Hecht nekomunikoval a porušil tím zákon na ochranu spotřebitele.
Trvám na vrácení celé částky 9796 Kč pro nevyřízení reklamace v zákonné lhůtě 30 dní.
Kromě toho má stížnost není jediná a je jich zde na "Vaše stížnosti" velmi mnoho s podobnou zkušeností. U nůžek na větve mi Hecht dokonce již předtím odcizila pružinu, kdy poté řekli, že nebyly na nůžkách. Jedná se o opakované pochybení dle zákona ze strany Hecht.
Pokud Hecht nezmění přístup a bude dál porušovat zákon, zákazníci budou chodit jinde.... stejně jako já.
Děkujeme stranám za poskytnutá vyjádření.
Jestliže jsou spotřebitelkou uvedené informace pravdivé, měla spotřebitelka právo na odstoupení od smlouvy (viz původní vyjádření). V případě, kdy by společnost reklamaci vyřídila řádně a zamítla ji, bylo by nutné toto stanovisko rozporovat. V tomto případě však dle popisu reklamace řádně vyřízena nebyla.
Stížnost nyní přeřazujeme na společnost, aby mohla na vývoj stížnosti reagovat a případně uvést, kdy a jakým způsobem byla spotřebitelka o zamítnutí reklamace informována.
Vážená paní Konopková, příslušná reklamační servisní zakázka byla řádně vyřízená. Naše společnost postupuje dle platných zákonů a obchodních podmínek veřejně přístupných na našich internetových stránkách. Mrzí nás vzniklá situace, ale musíme potvrdit, že nevznikl nárok na odstoupení od kupní smlouvy a vrácení kupní ceny předmětné sekačky. Děkujeme za pochopení. S pozdravem, zákaznický servis HECHT MOTORS s.r.o.
Hecht reklamaci nevyřídil v zákonné lhůtě 30 dní, nekomunikoval, nezaslal do dnes vyjádření na reklamaci. Já jsem na doporučení ČOI a právníka odstupila od kupní smlouvy a mi nevznikl nárok na vrácení finančních prostředků????
Takto jednáte se všemi zákazníky jak jde vidět z daných stížností.
Očekávám vrácení přijaté částky 9796 Kč a to zasláním na účet, který jsem společnosti Hecht opakovaně zaslala v rámci odstoupení od kupní smlouvy a urgencí.
Děkujeme stranám za poskytnutá vyjádření.
Protože strany i nadále trvají na svém stanovisku a nepředpokládáme, že by zde došlo k dosažení dohody stran, může spotřebitelka podat návrh na zahájení mimosoudního řešení sporu při ČOI, kterou již dříve kontaktovala.
Stížnost přeřazujeme na spotřebitelku, aby mohla uvést, zda tak učiní. V opačném případě žádáme o uzavření stížnosti.
Vše bylo ČOI předáno, ale podnikatel poskytl ČOI nepravdivé údaje aby se vyhnul postihu.
Prodejce ale vyjádřením ČOI doznal že porušil zákon a také že o výsledku informoval cizí osobu na cizím telefonním čísle. ČOI doložil Hecht dokumenty, které nikdy nebyly předány či jakkoliv zaslány mé osobě. Prodejce Hecht poškozuje zákazníky. Nedoporučuji HECHT prodejce, který má tolik stížností!!!!!!!!
Děkujeme spotřebitelce za poskytnutou reakci.
V případě, že má spotřebitelka důkazy o doložení nepravdivých údajů České obchodní inspekci, měla by se na ni s těmito důkazy obrátit.
S ohledem na výše uvedené přeřazujeme stížnost na společnost, aby se k reakci spotřebitelky mohla vyjádřit.
Vážená paní Konopková, Vaše příslušná reklamační servisní zakázka předmětné sekačky byla řádně vyřízená. Nevznikl nárok na odstoupení od kupní smlouvy a vrácení kupní ceny předmětné sekačky. Děkujeme za pochopení. S pozdravem, zákaznický servis HECHT MOTORS s.r.o.
Nechť Hecht tedy doloží, kdy mi předal reklamační protokol a doloží na tomto reklamačním protokolu můj podpis. Sekačku Hecht osobně vyzvedl nějaký řidič za přítomnosti svědků ale když jsem chtěla jakýkoliv doklad o převzetí a svědkové apelovali na vydání doklado o převzetí a vydání dokladu o přijetí k reklamaci, nebyl mi ředičem vydán. Ani poté Hechtem zaslán mailem či Českou poštou reklamační protokol zaslán nebyl. Nechť Hecht prokáže předání reklamačního protokolu proti mému podpisu. Ani o vyřízení reklamace mne HECHT neinformoval a proto 27.11.2024 bylo odstoupeno od kupní smlouvy s požadavkem na vrácení peněz. Na vrácení peněz trvám nadále neboť mi od 24.10.2025 Hecht nepředal jakýkoliv doklad o přezvetí sekačky, vyřízení reklamace s odůvodněním zamítnutí reklamace.
---------- Původní e-mail ----------
Od:
Komu: prodejnahavirov@hecht.cz, prodejnahavirov@hecht.cz, hecht@hecht.cz
Datum: 27. 11. 2024 21:42:49
Předmět: Odstoupení od kupní smlouvy - Odstupuji tímto od kupní smlouvy dle ust. § 19 odst. 4 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, pro marné uplynutí zákonné lhůty pro vyřízení reklamace
Vyjádření právního zástupce:
"Po uplatnění reklamace 3.9.2024 potažmo 24.10.2024 při odběru sekačky vznikla prodávajícímu povinnost předmětnou reklamaci vyřídit, a to nejpozději v zákonné 30 denní lhůtě. V rámci vyřízení reklamace je prodávající povinen vydat spotřebiteli písemné potvrzení o přijetí reklamace tj. řádně vyplněný reklamační protokol podepsaný oběma stranami a rovněž vydat spotřebiteli potvrzení s vyloučením výrobní vady o svém rozhodnutí o reklamaci (dokazovací povinnost je do 1 roku na straně prodávajícího a pokud prodávající neprokáže že prodal bezvadný kus posudkem před koupí zboží, jedná se o výrobní vadu na kterou kupujícího neupozornil a tímto se dopustil porušením zákona). Ve věci si dále dovoluji doplnit, že pokud prodávající reklamaci nevyřídí (tj. o ní nerozhodne) v zákonné 30 denní lhůtě což v případě prodejce Hecht nedošlo ani do 30 dnů od 3.9.2024 potažmo 24.10.2024, lze ze strany spotřebitele využít znění ust. § 19 odst. 4 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, podle něhož může spotřebitel po marném uplynutí zákonné lhůty pro vyřízení reklamace od smlouvy odstoupit".
Odstupuji tímto od kupní smlouvy dle ust. § 19 odst. 4 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, pro marné uplynutí zákonné lhůty pro vyřízení reklamace.