Dne 22.03.2025 jsem si zakoupila telefon v obchodě iStyle a využila možnost výkupu svého starého zařízení. Na pokladně mi byla sdělena částka k úhradě 24 648 Kč, kterou jsem zaplatila. Dne 24.03 mě kontaktoval manažer obchodu s tvrzením, že výkup starého telefonu byl omylem započítán dvakrát, a proto mám doplatit dalších 3 171 Kč.
Protože nákup i platba proběhly přímo v obchodě, s dodatečnou platbou nesouhlasím. Částka byla stanovena a uhrazena na místě, a tím byla transakce uzavřena.
Nákup: iPhone 16 Pro Max. Výkup: iPhone 11 Pro
potvrzení, že mnou zaplacená částka byla konečná
V souladu se zásadou smluvního práva pacta sunt servanda, jež je vyjádřena taktéž v § 3 odst. 2 písm. d) zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, platí, že daný slib zavazuje a smlouvy mají být plněny.
Zároveň má prodávající dle § 12 zákona o ochraně spotřebitele povinnost informovat spotřebitele v souladu s cenovými předpisy o ceně prodávaných výrobků nebo služeb.
Spotřebitel nemůže být kvůli pochybení společnosti nucen k doplacení uvedené částky. V popsaném případě byla smlouva uzavřena ohledně původní částky, spotřebitel má tedy povinnost zaplatit původně sjednanou částku.