Zakoupil jsem produkt značky TP-Link TL-WA850RE v prodejně Datart Žďár nad Sázavou. Na obalu i na webových stránkách Datartu byla jasně uvedena záruka 36 měsíců, a zároveň se Datart označuje jako autorizovaný prodejce se zajištěním plné servisní podpory.
Po 24 měsících produkt přestal fungovat. Oslovil jsem nejprve prodejnu Datart telefonicky, následně jsem komunikoval i přes jejich infolinku a dále také prostřednictvím e-mailu. Ve všech těchto případech jsem obdržel stejnou odpověď – že u nich lze uplatnit pouze 24 měsíců. Datart mě opakovaně odkázal na výrobce, přestože záruku 36 měsíců deklaruje přímo na svých webových stránkách i obalu produktu.
Věc jsem konzultoval s výrobcem TP-Link, který mi potvrdil, že záruka 36 měsíců skutečně platí a že reklamaci musí přijmout výhradně prodejce. Zásadní část vyjádření výrobce byla tato:
„Záruka 36 měsíců je poskytována distribučně a prodejce, který ji veřejně deklaruje a je autorizovaným prodejcem značky TP-Link, nese za tuto záruku odpovědnost i po uplynutí standardní 2leté lhůty.“
TP-Link zároveň potvrdil, že nepřijímá reklamace od koncových zákazníků – odpovědnost za vyřízení reklamace leží výhradně na prodejci.
TP-Link TL-WA850RE Zakoupeno: Datart – pobočka Žďár nad Sázavou Datum nákupu: 18. 3. 2023 Výrobek přestal fungovat: březen 2025 Záruka uvedená na stránkách i obalu: 36 měsíců Datart uznává pouze 24 měsíců, reklamaci odmítl
Žádám přijetí reklamace u prodejce (Datart), který deklaruje 36měsíční záruku a zároveň se prezentuje jako autorizovaný prodejce s plnou servisní podporou.
Dále žádám, aby Datart upravil nebo zcela odstranil klamavé informace na svých webových stránkách, aby nedocházelo k uvádění zákazníků v omyl ohledně délky záruky a právní odpovědnosti.
Spotřebitel může ze zákona uplatnit právo z vady, která se projeví u spotřebního zboží v době dvou let od převzetí. Podnikatel má dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, povinnost vyřídit reklamaci nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě. Tato lhůta se dle rozhodnutí Nejvyššího soudu ČR (viz sp. zn. 33 Cdo 3228/2009) vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.
Podnikatel však může poskytnout spotřebitelům práva nad rámec zákona. Pokud se prodávající zaváže zárukou za jakost nad zákonnou dobu dvou let, jedná se o čistě smluvní vztah, a nároky z vad, které se vyskytnou v této pozdější době, se tudíž řídí uzavřenou smlouvou, resp. obchodními podmínkami. Není-li stanoveno jinak, zákon se použije podpůrně.
Bod 8.1 Všeobecných obchodních podmínek společnosti (prodávajícího) pak uvádí: Při prodeji spotřebního zboží je stanovena doba pro uplatnění práv z vadného plnění v délce trvání 24 měsíců, může však být prohlášením Prodávajícího nebo třetí osoby, na jeho obalu či reklamě stanovena delší.
V popsaném případě je záruka v délce 36 měsíců uvedena jak přímo u popisu produktu na stránkách prodávajícího, tak nejspíše také na obalu zboží, jak uvádí spotřebitel. Z toho důvodu by záruka měla být spotřebiteli dle našeho názoru poskytnuta.