Dne 17.04.2025 kolem 17:00 hodin došlo v mém bytě k zabouchnutí dveří ve kterých zůstaly klíče zevnitř, včetně mobilu a dalších dokladů. Zůstala jsem uvězněná na balkoně, který má vstup z chodby a z mého bytu.
Z chodby se prochází balkonem do dvou bytů, bohužel sousedka odjela na chalupu, takž jsem asi hodinu volala směrem dolů, zda je někdo v domě. Bydlím ve čtvrtém patře. naštěstí po hodině stresování se ozval jeden muž z druhé=ho patra, když zaslechl mé volání o pomoc a naštěstí se vrátil z práce domů. Takže přes sklo dveří jsme se domluvili, že se pokusí zavolat nejprve moji sousedku, která se nakonec od Benešova vrátila kvůli otevření vstupních dveří a poté pochopitelně odjela za svými rodiči.
Protože dveře nešly otevřít, já neměla u sebe mobil, tak se pan soused nabídl, že zavolá zámečníka, který přijel až ve 20:00 hodin.
Mám bezbečnostní dveře, takže otevření zablokovaných dveří trvalo poměrně dlouho. Pan zámečník mi ukázal předběžně, kolik bude stát celá práce a to: výjezd 580,-Kč, otevření zabouchnutých dveří 3 100,-Kč, frézování 1 700,-Kč, vložka FAB 3 4 800,-Kč, montáž kování+ vložky 3 200,-Kč=13 380,-Kč. Což byl pro mně šok, a aby toho bylo málo, tak si započítal ještě noční příplatek, takže celková faktura vyšla na 26 225,-Kč.
Vzhledem k tomu, že pracuji jako průvodce a měla jsem ráno na 3 dny převzít skupinu a po čtyř hodinách stresu, jsem byla ráda, že jsem v bytě. Jenom doplňuji, že jsem v domě večer byla úplně sama, všichni odjeli na Velikonoce.
Mám byt pojištěný u KB, platím pravidelně pojistku a po konzultaci s pojišťovnou nemám nárok na proplacení pojistné události, protože jsem nezavolala jejich servis.
Po návratu z předem domluveného pracovního zájezdu v neděli večer jsem si uvědomila, že jsem asi narazila na podvodníka, který podepsal fakturu jmenuje se P.V. a vyslala ho zámečnická firma TOP ZÁMEČNÍK 24 s.r.o., Jaurisova 515/4, 140 OO Praha 4-Michle, IČ: 214 85 933. Subjekt TOP Zámečník 24 s.r.o. je evidován na živnostenském úřadu městské části Praha 4.
Do této situace jsem se dostala poprvé ve svém životě, prožila jsem si 5 hodin strachu a hrůzy, což si zpětně rekapituluji a přemýšlím o tom, jak je možné, že se v této naší společnosti najdou takovéto firmy.
Předražené služby, neuvěřitelné, jak je možné zacházet se zákazníkem, který se dostane do takovéto prekérní situace!!!! Co dělá kontrola ČOI u této evidované firmy???
Žádám o provedení kontroly této firmy přes obchodní inspekci ČOI, když má tato firma IČO: 21485933.
Ráda bych byla, kdyby se podařilo přešetřit tuto fakturu a případně mi vrátit zpět alespoň část mnou uhrazených peněz.
Mezi spotřebitelem a podnikatelem byla nejspíše uzavřena smlouva o dílo. Dílem se dle občanského zákoníku rozumí zhotovení určité věci, nespadá-li pod kupní smlouvu, a dále údržba, oprava nebo úprava věci, nebo činnost s jiným výsledkem.
Prodávající (či poskytovatel služby) je povinen informovat v souladu s cenovými předpisy a přímo použitelným předpisem Evropských společenství spotřebitele o ceně prodávaných výrobků nebo poskytovaných služeb zřetelným označením výrobku cenou nebo informaci o ceně výrobků či služeb jinak vhodně zpřístupnit. Informace o ceně nesmí zejména vzbuzovat zdání, že cena je nižší, než jaká je ve skutečnosti. Dozorovým orgánem je v této oblasti Česká obchodní inspekce, které spotřebitel může dát podnět pro porušení zákona o ochraně spotřebitele.
Spotřebitel, který je přesvědčen, že došlo k porušení ustanovení zákona o ochraně spotřebitele, se může obrátit na regionální či ústřední inspektorát České obchodní inspekce. Adresy jednotlivých inspektorátů lze najít na www.coi.cz. Podnět lze podat i elektronicky přes elektronickou podatelnu ČOI na adrese www.coi.cz.
Stanovování ceny je věcí podnikajícího subjektu, který přitom však musí respektovat obecně závazné právní předpisy. O neúměrné zkrácení by se mohlo jednat zásadně v situaci, pokud by cena byla o polovinu vyšší, než je cena obvyklá v témže místě a v témže čase za tutéž službu.
Zkrácená strana může požadovat zrušení smlouvy a navrácení všeho do původního stavu, ledaže jí druhá strana doplní, oč byla zkrácena, se zřetelem k ceně obvyklé v době a místě uzavření smlouvy.
Více informací k této problematice se spotřebitelé dočtou v našem článku na adrese: https://www.dtest.cz/clanek-10036/v-nouzi-poznas-zamecnika.