Dne 4.8.2015 jsem objednala a zaplatila u této firmy terárium, za 2140,-Kč,na stránkách mají dostupnost 5 dnů.Po 14 dnech jsem objednávku začala urgovat,telefonicky mě bylo několikrát ujišťováno že terárium bude,že se o své peníze nemusím bát.Nic se nedělo,tak jsem 1.10.2015 emailem odstoupila od kupní smlouvy,a žádala o zaslání peněz,psala jsem i sms,odpověď byla že vše bude vyřízeno dle obch. podmínek.Stále nic,tak jsem dne 20.10.2015 poslala doporučený dopis s předžalobní výzvou se splatností 31.10.2015 a peníze stále nemám.
ProfiTerarium GlassMaster Scink Velké 1890,-Kč + 250,-Kč doprava
Vrátit peníze
V obchodních podmínkách internetového obchodu Teraplus.cz je stanovena lhůta potřebná k expedici zboží na 1-25 dnů od přijetí elektronické objednávky u objednávky na dobírku nebo připsání částky na účet prodávajícího při úhradě objednávky před odesláním a to dle dostupnosti zboží. Dále je v těchto obchodních podmínkách prodejce uvedeno, že pokud neexpeduje zboží ani v uvedené lhůtě 25 dnů od přijetí elektronické objednávky nebo připsání ceny na účet prodávajícího, a nedohodne-li se jinak, bude objednávka zrušena z důvodu nedostupnosti objednaného zboží a nemožnosti objednávku vyřídit ze strany prodávajícího.
Pokud však by byla uzavřená kupní smlouva zrušena z důvodu nemožnosti vyřídit objednávku ze strany prodávajícího, je prodejce povinen vrátit spotřebiteli zaplacené finanční prostředky, neboť by se jednalo na straně prodejce o bezdůvodné obohacení. Čas plnění dluhu se řídí podle zákonného ustanovení § 1958 odst. 1, 2 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Pokud tedy spotřebitel nemá s prodávajícím sjednaný konkrétní čas plnění závazku, může jakožto věřitel požadovat plnění ihned a prodávající jakožto dlužník je poté povinen splnit závazek bez zbytečného odkladu.
Pokud spotřebitel učinil prokazatelně písemně právní kroky vůči prodejci při nesplnění jeho povinnosti dodat objednané a zaplacené zboží(zaslaná výzva k plnění se stanovením konkrétní lhůty ke splnění dluhu, odstoupení od uzavřené kupní smlouvy, předžalobní výzva) a podnikatel přesto nesplnil svůj závazek ve stanovené lhůtě spotřebitelem, pak má spotřebitel rovněž možnost podat podnět k zahájení kontroly podnikatele České obchodní inspekci, neboť se v daném případě může jednat o klamavou obchodní praktiku
Nereaguje-li prodávající na emailovou korespondenci ani nezvedá telefon, je žádoucí zvolit komunikaci písemnou prokazatelnou formou (doručeně, nejlépe s dodejkou), a to na aktuální adresu uvedenou ve veřejné části živnostenského rejstříku k dnešnímu dni (Martin Pavela, Na Pastvisku 1468/10, 747 05, Opava - Kateřinky). Při využití služeb poštovního provozovatele se má zásilka za doručenou třetí den ode dne odeslání (§ 573 občanského zákoníku domněnka doby dojití). Zmaří-li vědomě druhá strana (příjemce výzvy k plnění, popř. odstoupení od smlouvy, předžalobní výzvy) dojití, platí, že řádně došlo (§ 570 občanského zákoníku) a bude vůči prodejci takové právní jednání účinné, i pokud záměrně zmaří její převzetí
Požaduje-li spotřebitel neúspěšně po podnikateli vrácení peněžité částky za nedodané zboží a dosavadní pokusy o mimosoudní řešení spotřebitelského sporu nebyly úspěšné, lze přistoupit k vymáhání nároků přímo soudní cestou – prostřednictvím návrhu na vydání platebního rozkazu. Jedná se o zvláštní druh žaloby.
Platební rozkaz je rozhodnutí soudu, které může být vydáno jen v případě, kdy žalobce nárokuje zaplacení peněžité částky a právo na její zaplacení vyplývá již z žalobcem doložených skutečností. Pro platební rozkaz je charakteristické, že k jeho vydání obvykle dojde bez nařízení soudního jednání a bez vyjádření druhé strany, a to v horizontu několika týdnů od doručení návrhu na jeho vydání k soudu.
Pokud žalovaný po doručení platebního rozkazu nepodá odpor, stává se rozhodnutí soudu pravomocným. Pravomocné rozhodnutí soudu je tzv. exekučním titulem, na základě kterého může oprávněný podat návrh na nařízení exekuce nebo soudního výkonu, a to v případě, že žalovaný v uvedené lhůtě neplnil.
Návrh na vydání platebního rozkazu podává žalobce k příslušnému soudu, tj. zpravidla k okresnímu soudu (v Praze k příslušnému obvodnímu soudu, v Brně k Městskému soudu), v němž se nachází místo podnikání obchodníka, je-li fyzickou osobou. Vzor pro podání žádosti o platební rozkaz naleznete na stránkách www.dtest.cz.
Podnikatel byl o podané stížnosti informován, bohužel však dosud neprojevil zájem se k případu vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít. V řešení případného sporu bude tedy možné pokračovat pouze v občanskoprávním řízení.