Aradea s.r.o.

#8268Xiaomi redmi 1s

06.11.2015, před 9 lety

Petr Straka

v listopadu 2014 jsem zakoupil manželce mobilní telefon u společnosti Arol s.r.o. Od začátku se mobil sám vypínal, tak jsme jej poslali na reklamaci. Společnost vyřešila reklamaci po termínu, odmítla vrátit peníze. Nicméně opravený mobil se vůbec nezapnul a ve spodní části, kde se připojuje adaptér se extrémně přehříval. U druhé reklamace už začal být problém, nechtěli ji uznat, že si to manželka způsobila sama. Odpověděl jsem jim, že mobil nechám opravit u jiného servisu a pokud se prokáže pochybení ze strany Arolu, tak budu řešit situaci právní cestou.
Aby toho nebylo málo, tak zaslaný mobil fungoval pouze, když byl zapojený v nabíječce. Zaslal jsem jej zpět - po 35 dnech jsem napsal email, že bych chtěl vrátit peníze. Bylo mi odpovězeno, že žádnou reklamaci na mé jméno registrovanou nemají....po mobilu se slehla zem. Na další mé emaily nereagují. Co bych měl dělat?

smartphone Xiaomi redmi 1s

Uznání reklamace a navrácení peněz.

16.11.2015 16:07, před 9 lety

Spotřebitel může uplatnit reklamaci v kterékoli provozovně prodávajícího, v níž je přijetí reklamace možné s ohledem na sortiment prodávaného zboží nebo poskytovaných služeb, případně i v sídle nebo místě jeho podnikání. Dle Reklamačního řádu společnosti AROL s.r.o. je možné reklamované zboží odeslat na adresu prodávajícího (Arol s.r.o., Bavorská 856/14, 155 00 Praha 5 – Stodůlky).

Pokud společnost převzala zásilku se zbožím a nepředala ho k reklamačnímu řízení, drží věc neoprávněně, neboť k tomu nemá právní důvod. V takovém případě by se jednalo o bezdůvodné obohacení a společnost má povinnost vydat věc zpět svému vlastníkovi.

Platí vyvratitelná právní domněnka o dojití zásilky odeslané s využitím provozovatele poštovních služeb. Má se za to, že taková zásilka došla druhé straně třetí pracovní den po odeslání. Tento den je tak považován za den, kdy byla reklamace uplatněna. Rozhodující bude prokázat, že zboží bylo k reklamaci opravdu odesláno (k tomu by mohla posloužit například dodejka nebo alespoň podací lístek). Prodávající má na vyřízení reklamace 30 dnů. Marné uplynutí této lhůty se považuje za podstatné porušení smlouvy a spotřebitel má možnost od ní odstoupit. Nereaguje-li prodávající na elektronickou komunikaci, je vhodné vyzvat společnost písemně za pomoci poskytovatele poštovních služeb (ponechat si dodejku a kopii dopisu pro případné dokazování).

Pokud společnost nepřijme reklamaci, dopouští se správního deliktu, za který ji může být udělena pokuta až do výše 3 000 000,- Kč. Dozor nad dodržováním povinností uložených zákonem o ochraně spotřebitele provádí Česká obchodní inspekce. Má-li spotřebitel důvodné podezření, že společnost porušila povinnost uloženou jí zákonem, je vhodné obrátit se na tento úřad. Podat podnět je možné prostřednictvím následujícího webového odkazu www.coi.cz/cz/spotrebitel/prava-spotrebitelu/podani-stiznosti-podnetu-dotazu/.

22.1.2016 19:20, před 9 lety