Jeli jsme na svatební cestu do Dominikánské republiky. Protože jsem věděla již předem z médií, že tam hrozí chaluhy na plážích, tak jsme se informovali na pobočce Černý Most, kde jsme i koupili zájezd a oni tam několikrát volali delegatovi. Ty nám sdělovali, že ano chaluhy se vyskytují, ale hotel to uklízí.
Poté jsme přijeli a hotel byl poloprázdný, a na pláži plno chaluh, že to tam hrozně smrdělo a nemohlo se v tom ani chodit.Navíc z toho vznikají písečné blechy, díky kterým můžou i amputovat nohu atd.Když to tam leží déle.Nebylo možné ani chodit jinam, protože každý hotel má tu svou část pláže a tu si udržuje a kontroluje. U nich bez chaluh bylo. Předposlendí den, vše bylo jinak, chystala se svatba na plži a to uklidili hned i přijel plný hotel. nevěřili jsme vlastním očím, jak to rychle stihli uklidi den před naším odjezdem.Dovolenou jsme trávili u bazenů nikoliv u krásně azurového moře. Řešila jsem už i s delegátkou na místě a ta mě odkázala na reklamaci v Praze, tam kde jsem koupila. Mám i písemnou komunikaci z Whatsappu, kde mě tak odkazuje. Tak hned jak jsem přijela, tak odeslala email s reklamací do CK Fischer a ty mi odpověděli do 30 dnů, že chaluhy jsou přírodní úkaz a není možné to ovlivnit. Že je to veřejná pláž a oni za to neodpovídají. Nato jsem zaslala druhou a tam bylo že souhlasí s prvním vyjádřením. Na to jsem včera zaslala třetí ještě s doplněnými informacemi. Bylo mi odpovězeno, že můj případ uzavřeli a dále se s ním nebudou zabývat. Byla varianta nás přestěhovat hned, jak jsme říkali, že jsme na svatební cestě, protože tam jel i pár co byl v Karibském moři a tam chaluhy nebyly. Delegát nefungoval a hotel také ne a ted ani CK.
Hotel Bavaro Dominican Beach, Dominikánská republika v období od 29.8. do 5.9.2015
Požadavek 20% za neuklizenou pláž a za zápach z chaluch 15%. Celkem 35% z ceny zájezdu. Dle tzv. Frankfurtské tabulky
Neměl-li zájezd vlastnosti, o nichž pořadatel spotřebitele ujistil nebo které spotřebitel vzhledem k nabídce a zvyklostem důvodně očekával, měl pořadatel zajistit nápravu, pokud by si nevyžádala neúměrné náklady. Nezjednal-li pořadatel nápravu ani v přiměřené lhůtě, kterou mu spotřebitel určil, může si spotřebitel zjednat nápravu sám a pořadatel mu nahradí účelně vynaložené náklady.
Měl-li zájezd vadu a vytkl-li ji spotřebitel bez zbytečného odkladu, má spotřebitel dle § 2540 občanského zákoníku právo na slevu z ceny ve výši přiměřené rozsahu a trvání vady. Existenci vad je nutné doložit (např. foto nebo video záznam). Nevytkl-li zákazník vadu zájezdu bez zbytečného odkladu vlastním zaviněním, soud mu právo na slevu z ceny nepřizná, jestliže pořadatel namítne, že spotřebitel své právo neuplatnil ani do jednoho měsíce od skončení zájezdu ani u něho, ani u osoby, která uzavření smlouvy zprostředkovala. Z popisu stížnosti, kterou jsme od spotřebitelky obdrželi, však vyplývá, že všechny vady byly vytknuty již v místě zájezdu u delegátky cestovní kanceláře.
Pokud pořadatel zájezdu porušil některou ze svých povinností, může zákazník také požadovat úhrady škody za újmu za narušení dovolené, zejména byl-li zájezd zmařen nebo podstatně zkrácen. Pořadatel odpovídá zákazníkovi za splnění povinností ze smlouvy bez zřetele na to, zda v rámci zájezdu poskytují jednotlivé služby cestovního ruchu jiné osoby.
Pro výpočet výše nároku je možné využít tzv. Frankfurtskou tabulku slev. Tabulka není právně závazná, jedná se spíše o pomocné vodítko. Zde je k dispozici ke stažení Frankfurtská tabulka slev: http://www.dtest.cz/clanek-3723/jak-spravne-reklamovat-vady-zajezdu. Více informací ohledně problematiky zájezdů je možné také vyhledat na adrese https://www.dtest.cz/clanek-4407/pravo-problemy-se-zajezdy.
Pokud společnost bude trvat na zamítnuté reklamaci, bude nutné domáhat se svého práva soudní cestou.