Dobrý den
Dne 19.6.2015 jsem koupil u firmy Arol s.r.o
mobilní telefon LG D855 G3 za 9 340.-Kč.
Začátkem září se mi u něj začal odlepovat display a tak jsem s ním šel do značkové záruční opravny LG
Servisní technik udělal diagnostiku přístroje a sdělil mi
následující.
Telefon není určen pro evropský trh, v M.T. neodborný zásah, chybějící komponenty (stínící krytka světelného čidla, SUB PCB destička u GSM anteny)
manipulace s IMEI štítkem, nesedící IMEI proti s/n,
vadná baterie.
Z toho důvodu je možná pouze nezáruční oprava na náklady zákazníka v ceně cca 7 275,- Kč
Kontaktoval jsem firmu Arol a bylo mi řečeno abych jim telefon odeslal na reklamaci.
Dne 2.10.2015 jsem tedy telefon odeslal spolu s vyjádřením odborné firmy.
Dne 4.11.2015 přišlo na e-mail toto ...
vaše reklamace bohužel nebyla uznána. Dle vyjádření našeho technika závada musela být způsobena neopatrným zacházením. Sdělte nám prosím zda si reklamované zboží vyzvednete osobně nebo ho chcete poslat zpět na adresu uvedenou ve faktuře. Zboží bude zasláno na dobírku za cenu poštovného
Hana Procházková
Arol s.r.o.
IČO: 28998740
tel: 722 622 072
web: www.arol.cz
www.gigamall.cz
Opravdu nechápu jak jsem mohl neopatrným zacházením způsobit výše zmíněné nedostatky.
Mezi čtyřma očima mi servisní technik řekl že jsem naletěl..
Telefon není evropské distribuce a evidentně byl již opravovaný a to ne zrovna odborně. Odchlípnutí displaye způsobila nafouklá baterie na hranici životnosti.
Prohlédl jsem si pár diskusí na internetu a bylo mi jasné, kde se nově prodané "opravené" kusy berou.
Viz např:
Napsal jsem tedy ať mi telefon pošlou zpět že ho dám posoudit soudnímu znalci a do dnešního dne, tj: 23.11.2015 mi ani po urgencích telefon zpět nepřišel.
Opravdu nevím co mám dělat.
Děkuji a s pozdravem
Vladimír Dalibába
Mobilní telefon LG D855 G3
Výměna telefonu za opravdu nový z oficiální české nebo alespoň evropské distribuce, případně vrácení plné částky Tj: 9340.-Kč
Lhůta pro vyřízení reklamace činí dle § 19 odst. 3 zákona o ochraně spotřebitele 30 dní, nedohodne-li se podnikatel se spotřebitelem prokazatelně na lhůtě delší. Marné uplynutí této lhůty zakládá právní fikci podstatného porušení smlouvy, a spotřebitel má dle § 2002 odst. 1 občanského zákoníku právo od smlouvy odstoupit.
Tato lhůta se dle rozsudku Nejvyššího soudu ČR spis. zn. 33 Cdo 3228/2009 ze dne 27. 7. 2011 vztahuje také na povinnost prodávajícího informovat spotřebitele o vyřízení reklamace.
To znamená, že podnikatel je povinen nejpozději 30. den po uplatnění reklamace mít zboží pro spotřebitele připravené k vyzvednutí na prodejně a zároveň jej musí o ukončení reklamačního řízení informovat. Občanský zákoník říká, že má-li se právo vykonat nebo povinnost splnit v určitý den nebo do určitého dne, vyžaduje se, aby se tak stalo v obvyklou denní dobu, ledaže něco jiného plyne ze zvyklostí, ze zavedené praxe stran, popřípadě ze zvláštních okolností případu. Postačí tedy, pokud bude zboží připraveno na prodejně v průběhu běžných otevíracích hodin.
V případě, že jde o reklamaci, kterou lze uplatnit pouze prostřednictvím poštovních služeb, považujeme reklamační řízení za vyřízené dnem odeslání zboží zpět zákazníkovi.
Odstoupení je vhodné zaslat doporučeně, nejlépe s dodejkou, a shrnout v něm podstatné body související s uplatněním reklamace a doložit, že reklamace byly uplatněna. Vzor odstoupení od smlouvy a další informace jsou dostupné na https://www.dtest.cz/clanek-3281/odstoupeni-od-kupni-smlouvy-pro-marne-uplynuti-lhuty-k-vyrizeni-reklamace.
Projev vůle působí od okamžiku, kdy má adresát možnost se s dopisem seznámit. Tím může být např. doručení dopisu obsahujícího projev vůle do bytu adresáta či do jeho poštovní schránky, popřípadě i vhození oznámení do poštovní schránky o uložení takové zásilky. Není nutné, aby se s obsahem dopisu adresát skutečně seznámil. Stačí jen, že tu možnost měl.