Alza.cz a.s.

#8466Neuznaná pojistná událost na nahodilé poškození

24.11.2015, před 9 lety

Tomáš Severa

Můj první nákup v Alza.cz byl v roce 2004, jen za rok 2015 jsem u Alzy outratil 195.000,-
Jistě znáte pojištění výrobků proti nahodilému poškození a nenabízí je jen Alza. Je to zajímavý produkt, přeci jen…telefon nebo tablet Vám upadne na zem, vypadne z kapsy, vylejete si na něj čaj, spadne Vám do vany apod. prostě – stává se.
Takže, když za svůj Samsung Galaxy S6 Edge vyplácíte Alze 26.599,- honí se Vám v hlavě různé myšlenky na ta „nahodilá poškození“ OK řeknete si, dejte mi tu pojistku , nooo sice stojí 3.190,- na rok, ale zase budete v klidu a takový telefon si nekupujete na rok…. Takže vypláznete necelých 30.000,- a odcházíte a radujete se z nového telefonu a víte, že se rok nemusíte strachovat. Přesto telefon opečováváte fólií, obalama atd. jen aby se mu něco nestalo.
Pak se stane, ale něco co se prostě stává, telefon necháte na střeše auta a když se pro něj vrátíte - ještě ho přejedou auta….no je z něj kus šrotu, data jsou pryč (tedy od poslední zálohy), ale jednu světlou chvilku to má – mám přeci TO pojištění.
Takže pojistku nahlásíte po telefonu a dozvíte se, že to průměrně trvá tak 35dní OK vydržíme. Následně vyrazíte na pobočku telefon odevzdat.

A tu Vám přijde SMS od přepravní společnosti, že Vám Alza posílá balík. Co je, nic jsem si neobjednal, ale co když je to telefon?! Šup k internetu a podívat se ….ano je to telefon, mrknete se na způsob vyřízení…..a….ZAMÍTNUTO. Jako cože?!
Tak přemýšlíte, jako kde se stala chyba?! Někdy na jaře mi byl v Alze přidělen status VIP zákazníka – takže mám svého prodejce, takže mu tedy píšu jako proč? Jelikož jsem nevydržel čekat, začal jsem pátrat….a záhy jsem našel rozřešení.
Totiž ve Všeobecných podmínkách platných od 1.5.2015 je psáno:
Článek 10 Výluky z pojištění:
10.1.3 za poškození způsobené úmyslně anebo nedbalostí/neopatrností
pojištěného (např. rozsednutí, rozšlápnutí, přejetí
autem, neopatrná manipulace apod.), (mimochodem v předchozích znění podmínek bylo pouze „zapříčinění hrubou nedbalostí“ ale zřejmě to bylo moc těžké potom někoho odmítnout a prokázat mu hrubou nedbalost tak se zrodilo to co je viz. výše)
No takže je to jasné – byl jsem nedbalý a neopatrný – jenže sorry, k čemu potom to pojištění je? Na nedbalost a neopatrnost si může pojišťovna uhrát snad cokoliv. Takže kdykoliv Vám upadne tablet na zem – smůla byl jste neopatrný, ukradnou Vám ho- smůla byl jste nedbalý atd. atd. Prostě na tuto větu může pojišťovna uhrát cokoliv a k čemu potom ta pojistka je?
Na vyjádření je doslova napsáno: .......jelikož dle rámcové smlouvy č. ALADR 1/2013 článku 10"Výluky pojištění" pojistitel není povinen plnit.Dle ověření nelze plnit jedná se o nedbalost.
Ale když se na Alzu mrknete na https://www.alza.cz/to-nejdulezitejsi-z-pojistnych-podminek-art9651.htm najdete tam v článku 10 toto: 10.1.3 za poškození způsobené úmyslně anebo hrubou nedbalostí. takže na webu je napsáno toto,ale v podmínkách co si stáhnete v pdf dokumentu mají něco jiného a tím se řídí. Takže jednak si nemyslím, že to byla hrubá nedbalost (za to bych považoval třeba zatloukání hřebíku telefonem) a druhak pokud je někde psáno něco a někde něco jiného beru informaci jako klamání spotřebitele.
Následné vyjádření z Alzy bylo o tom, že je to mrzí, ale prostě oni nejsou pojišťovna a v pojistce je tolik kliček, že na ně nemůže prodejce při sjednání upozorňovat. A tedy, že věří, že budu nadále jejich zákazníkem. (toto je krátké shrnutí asi 20ti řádkového emailu od Alzy).
Takže lidi, ušetřete si peníze a nesjednávejte si pojistku, ušetříte si nervy, zklamání a částku za pojistku, a ani když Vám paní bude na telefonu povídat, jak je důležité pojistku mít, kdyby Vám zařízení upadlo apod. protože ve finále se k tomu Alza čelem stejně nepostaví!

Pojištění proti nahodilému poškození - pro telefon Samsung Galaxy S6 Edge

Snažil jsem se nějak s Alzou něco vyjednat - bohužel jejich postoj = máte smůlu my pojišťovnu neovlivníme. Takže ve finále mi už nejde o dobropis, nový telefon či co já vím, chci HLAVNĚ ABY SI ZÁKAZNÍCI UVĚDOMILI CO JE TO ZA "PODVOD". Byl bych rád, kdyby si na to dTest posvítil a zatrhl tyto praktiky. Už jen tím, že na stránce https://www.alza.cz/to-nejdulezitejsi-z-pojistnych-podminek-art9651.htm
kde píšou "Víme, jak zdlouhavé a nepříliš zábavné je studování různých podmínek a právnických textů. Abychom Vám ušetřili čas, připravili jsme pro Vás zkrácenou verzi Rámcové pojistné smlouvy, obsahující jen ty podstatné informace" a bod 10.1.3 je interpretován zcela jinak jedná se jednoznačně o klamání spotřebitele!

7.12.2015 09:44, před 9 lety

Toto pojištění zajišťuje rámcová pojistná smlouva mezi společnostmi Alza.cz a.s. (pojistník) a BNP Paribas Cardif Pojišťovna, a.s. (pojistitel). V případě pojistné události zákazník kontaktuje prodávajícího a oznámí mu pojistnou událost. Oznámení o pojistné události musí být zaznamenáno do formuláře. O tom, zda se jedná o pojistnou událost nebo ne, rozhodne pojišťovna. V této smlouvě jsou také v čl. 10 uvedeny výluky z pojištění. Mimo jiné se pojištění nevztahuje na poškození způsobené neopatrností pojištěného nebo na poškození, ke kterému došlo užíváním zboží v rozporu s návodem atd. Pokud bylo pojistné plnění zamítnuto, může spotřebitel požádat o písemné zdůvodnění tohoto zamítnutí.

Nesouhlasí-li spotřebitel s důvody zamítnutí, je možné obrátit se se stížností přímo na pojišťovnu prostřednictvím e-mailu: czinfo@cardif.com nebo na tel. 234 240 234. Po dokončení šetření jsou osoby, které podaly stížnost, informovány dopisem. Dále má pojištěná osoba možnost obrátit se se stížností na orgán dohledu nad pojišťovnami - Českou národní banku. Orgán dohledu se bude zabývat důvody zamítnutí práva na pojistné plnění, a pokud shledá, že pojistná událost byla vyhodnocena nesprávně, může se spotřebitel dožadovat pojistného plnění.

Podnikatel musí spotřebitele před uzavřením smlouvy informovat o službě a o jejích hlavních vlastnostech. Neučiní-li tak nebo učiní-li tak nesrozumitelně, může to mít za následek, že smlouva se vyloží ve prospěch spotřebitele. Spotřebitel by mohl v takovém případě požadovat vrácení peněžních prostředků uhrazených za doplňkovou službu. Pokud byl při prodeji zboží použit nepravdivý údaj o doplňkové službě, mohlo by se jednat i o nekalou obchodní praktiku, která je zakázaná zákonem o ochraně spotřebitele. Za porušení zákazu používání nekalých obchodních praktik hrozí podnikateli pokuta za správní delikt a to až do výše 5 000 000,- Kč. Dozor nad dodržováním zákona o ochraně spotřebitele provádí Česká obchodní inspekce.

11.3.2016 11:26, před 9 lety

Společnost byla o podané stížnosti informována, bohužel však dosud neprojevila zájem se k případu vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít. V řešení případného sporu bude tedy možné pokračovat pouze v soudním řízení.