Moje reklamace. Již od roku 2007 jezdíme pravidelně každý rok v září na dovolenou k moři. Jsme pětičlenná rodina, takže musíme koukat i na cenu zájezdů. Většinou jsme si vybírali 3. hvězdičkové hotely v cenovém rozpětí 10.000 - 12.000,-. Kč za osobu, takže standart. Což měl být i letošní případ, kdy jsem reagoval na Vaše nabídky - zaslané emaily od spol. Invia. Nabídky od spol. Invia jsme celkem využil 5 x, z toho 3 x Tunis, 2 x Turecko včetně té letošní. Prozatím jsme byli spokojeni, nejsme nijak nároční na ubytování ani stravu, jezdíme hlavně k moři . Letos jsem si vybral z Vámi zasílaných nabídek hotel Öncül Beach v Turecku, oblast Alanya. Seznámil jsem se s oficiálním popisem pořadatele zájezdu předmětného hotelu včetně fotografii a částečně i s recenzemi. Cesta na letiště, odbavení, samotný let a doprava autobusem na místo proběhla v pohodě. Samotný vstup do hotelu byl pro moji rodinu nepopsatelný šok. Popíši jen to nejdůležitější. Příjezd do hotelu dne 25.9.2015 v 20.50 hod., předpokládali jsme, že již nestihneme večeři, tak jsme se najedli v autobusu, snědli jsme manželkou připravené zásoby z Trutnova. Po příchodu do hotelu nás delegátka, pravděpodobně po předchozí telefonické dohodě s hotelem, poslala do restaurace na večeři s tím, že se ubytujeme až po večeři, kterou jsme stihli. Následně odjela. V místnosti jsme dostali každý 2 kusy ukrojené bagety a dle mého polotovar připomínající kuřecí řízek, toť vše. Manželka a děti to nejedli, já jsem byl hladový, tak jsem to s odporem snědl. Následoval odchod k recepci, zde jsme po recepčním požadovali v němčině a angličtině 2 pokoje blízko sebe. Dostali jsme klíče od pokojů s ubezpečením, že budeme bydlet vedle sebe. Po nástupu do výtahu, nedokáži říct, jak nebyl dlouho uklízen, člověk se v něm bál opřít, popř. na něco sáhnout, všude špína, mastnota, prostě hrůza. Po výjezdu do pátého patra jsme zjistili, že pokoje bohužel nemáme vedle sebe. Já jsem se s nejstarší dcerou vrátil raději již po schodech zpět na recepci, kde dcera recepčnímu anglicky sdělila, že jsme chtěli pokoje vedle sebe, což se nestalo. Najednou nerozuměl a opakoval vše se vyřeší ráno. Vrátili jsme se zklamaní opět po schodech do pátého patra. Vstup do pokojů byl opět další zklamání. holky dostaly pokoj do rušné silnice, kdy i po zavření balkonových dveří a zatažení závěsů nebylo možné v noci pro hluk usnout. Já s manželkou jsme dostali pokoj uprostřed patra, kde pod námi hučela přes silnici odkrytá centrála nějakého generátoru, rovněž se nedalo pro hluk usnout. Všichni jsme usnuli až nad ránem vysílením. Nebudu se rozepisovat vybavením pokojů, jenom krátce v našem pokoji byl koberec jeden velký flek, nefungovala sprcha, chyběl vysoušeč vlasů, rozpadlé skříně. Naštěstí jsme se osprchovali v pokoji u holek, kde sprcha fungovala, rovněž ale chyběl vysoušeč vlasů. Nevím, co jsme to dostali za přikrývky, ale bylo to hrubé jak struhadlo, takže já jsem spal pod svoji osuškou. Na chvilku jsme se ještě stavili v baru u bazénu, neboť jsme po cestě byli žízniví. Já jsem pivo dostal, manželka se bílého vína nedočkala, barel s vodou byl již prázdný, tak si holky cucly ode mne piva, je pravdou, že bylo již 21.50 hodin. Stůl jsme si museli uklidit sami, ještě že manželka sebou vozí vlhčené ubrousky. Bar přesně ve 22.00 hodin zavřeli. Následovala naše cesta do marketu - místního krámu, abychom si alespoň koupili na noc balenou vodu. Po návratu jsem ještě nakoukl k baru u bazénu, zde se vesele bavil mladý personál s místními lidmi, nikdo náramky na ruce neměl. Ráno po probdělé noci přišel další šok. Po příchodu do místnosti - asi jídelny jsme byli zvědaví na snídani All inclusive. Tato obsahovala 1 druh bagety, chybějící utěrka, takže na bagetu minimálně sáhlo přede mnou rukou cca 10 lidí, vejce na tvrdo, jeden druh salámu a sýra, máslo, 2 druhy marmelády, švestky a jablka nehezkého vzhledu. Hygienicky balený čaj v sáčcích se nikde nenacházel, pouze venku byla jedna várnice s černým čajem. Manželka a dcery po tomto zjištění odešly s brekem bez snídaně z jídelny, se slovy, že tohle tady nedají. Já jsem zkusil ochutnat ten jejich salám, bohužel byl nepoživatelný, tak jsem si dal pouze na bagetu máslo a jahodovou marmeládu. Na pokoji jsem se je pak snažil uklidnit tím, že jsme sem přijeli hlavně k moři. Když jsem si sedal do křesla, tak toto se pode mnou rozpadlo, naštěstí sebou vozíme i vteřinové lepidlo, takže jsem křeslo částečně spravil. Následovala cesta na slíbenou Vámi inzerovanou soukromou písečnou pláž vzdálenou údajně 50 metrů od hotelu, viz. Vaše fotografie v nabídce zajezdu. Na Vámi inzerované fotografii vypadá skutečně hezky, dle mého se jedná o podvod. Po příchodu k pláži nastal další šok, hotel žádnou svoji sokroumou písečnou pláž nemá, po pláži z fotografie ani památky, je zde pouze pláž plná odpadků, prostě to byl hnus. Kousek dál byla vcelku uklízená pláž jiného hotelu. Následovala cesta zpět k hotelu, o bazénu, lehátkách a matracích se nebudu ani zmiňovat. Jenom krátce, matrace byly posety ptačím trusem. Personál byl neupravený, v kraťasech, špinavá trika atd. Nebylo rozeznat, ko je kdo. Hřiště na plážový volejbal, billiard, šipky, stolní tenis jsem nikde neviděl, vlastně kulečník jsem viděl, stůl byl rozbitý a vyřazený u plotu. Ráno jsme se dočkali vody z barelu až po 47. minutách a mých 4. upomínkách. Naštěstí byla dne 26.9.2015 již v 10.30 hodin na recepci schůzka s delagátkou, tato hned po příchodu, když viděla ubrečenou manželku a dcery, reagovala slovy, nic mně neříkejte, do tohoto holelu moc Čechů nejezdí, během hodiny nám zařídila nový hotel Kleopatra Güngör. Jednalo se rovněž o 3. hvězdičkový hotel, ale tento se nedá srovnat s 3. hvězdičkovým hotelem Öncül Beach. V Kleopatře byla naprostá spokojensot se vším, prostě nádhera, výtah krásně čistý, pokoje v pohodě, pláž nádherná, čístá, úklízená, jídlo všeho druhu a dostatek, jako příklad uvádím, že bylo ke snídani např. 21 druhů hygienicky balených čajů v sáčcích, personál krásně ustrojený, čistý, bylo poznat, kdo je kuchař, číšník a pomocný personál, matrace a lehátka čistá, během dne pravidělně omývána, rovněž tak čistěn bazén. Doplatek za Kleopatru byl 180,- Eur. Za rychlou výměnu patří velký dík Andree Alkaya. V Kleopatře jsme byli všichni naprosto spokojeni se vším, bez nejmenších připomínek, což se o hotelu Öncül Beach nedá říct, byla to jedna velká noční i denní můra. Vámi uváděné informace neodpovídají skutečnosti.
Podle nového občanského zákoníku mám nárok na to, aby mně byly poskytnuty přesně takové služby, jaké jsou uvedeny ve smlouvě o zájezdu a nabídce v katalogu či na internetových stránkách pořadatele zájezdu. V opačném případě mám právo zájezd reklamovat a žádat slevu, která se obvykle pohybuje mezi 5-50 % z ceny zájezdu v závislosti na závažnosti nedostatků, tímto tak činím a reklamuji.
Nefunkční sprcha a další vybavení pokoje a hotelu, viz. výše. Nedostatečný úklid. Hluk během dne nám nevadil, během noci však ano, u Kleopatry byla také rušná a hlučná silnice, ale po zavření balkonových dveří a zatažení závěsů nebylo nic slyšet na rozdíl od hotelu Öncül Beach, asi měli silnější skla. Zápach, zejména toaleta u bazénu, celkově neuklízeno. Skoro žádná strava, shodný salám v Öncül Beach chutnal úplně jinak než v Kleopatře, dle mého prošlá doba spotřeby. Špinavá pláž i bazén. Lehátka a matrace u bazénu špinavá, ptačí trus.
Vady jsme řešili přímo na místě s delegátkou cestovní kanceláře. V předmětném hotelu mně nebyly poskytnuty přesně takové služby, jaké byly uvedeny v nabídce v katalogu či na internetových stránkách pořadatele zájezdu, což je z Vaší strany podvodné jednání, popř. Vašeho tureckého partnera, to si s ním ale vyřiďte sami, já jsem jednal s Vámi a reagoval na Vaše nabídky zájezdů. Důvod reklamace a další zdůvodnění jsem již popsal. S odpovědí A. Lammouchi nesouhlasím, v odpovědi si protiřečí. Po předložení mé ústní reklamace na místě s námi nikdo nejevil zájem něco sepisovat, popř. řešit na poukázané nedostatky v hotelu, byla nám pouze nabídnuta výměna hotelu. Je pravdou, že jsme s tím souhlasili, mám na mysli s přestěhováním, neboť v tom hotelu Oncul Beach by se nedalo týden vydržet. Jak jsem již uvedl, věc jsme řešili přímo na místě s delegátkou cestovní kanceláře, ta však neřešila vady ani jejich odstranění, ale řešila rovnou přestěhování do jiného hotelu za těch 180 Eur, což nebyla žádná kompenzace, ba naopak další finanční vydání mé rodiny. Moje reklamace je oprávněná, Vámi inzerované nebylo splněné a v Turecku nikdo nechtěl nic řešit. Jako důkaz jsem Vám již poskytl např. skutečnou fotografii pláže v místě, která se ani trochu neshoduje s Vámi inzerovanou fotografii. Vaše inzerovaná nabídka - popis hotelu, pláže, služeb atd. na místě vůbec neodpovídala skutečnosti, tedy tomu co inzerujete, nabízíte a na co lákáte klienty, dle mého jasné podvodné jednání.
Požaduji kompenzaci minimálně těch 180,- Eur a 10 % slevy z ceny zájezdu jako náhradu za narušení dovolené, zklamání a stres vyvolaným danými komplikacemi. Nebylo splněno, co bylo nabízeno.
S pozdravem zklamaný klient Jiří Vaněk.
Nebyla splněno, co bylo nabízeno v inzercích.
Požaduji kompenzaci minimálně těch 180,- Eur a 10 % slevu z ceny zájezdu jako náhradu za narušení dovolené, zklamání a stres vyvolaným danými komplikacemi
Jestliže dovolená neprobíhá tak, jak by měla, a rozchází se ujištění cestovní kanceláře nebo očekávání zákazníka s realitou, má cestovní kancelář povinnost zajistit nápravu. Nároky spotřebitele se liší podle závažnosti nedostatků a možnosti jejich odstranění. Odstranitelné nedostatky by se měly řešit přímo na místě ve lhůtě určené spotřebitelem. U vad, se kterými se toho moc nenadělá, zbývá pouze právo na finanční kompenzaci. Sleva přichází do úvahy za situace, kdy typicky není možné vadu odstranit nebo už na to není čas. K reklamaci musí být doloženy podklady, které prokazují výše uvedené. Fotografie či video obecně spadají mezi důkazní prostředky.
Vodítkem k výši slevy může být frankfurtská tabulka slev, podle které rozhodují zejména německé soudy. Uvádí se v ní často řešené druhy nedostatků a jim odpovídající výše slev, které soudy zákazníkům přiznávají. Spotřebitel si může stáhnout užitečné dokumenty na tomto odkazu: http://www.dtest.cz/clanek-3723/jak-spravne-reklamovat-vady-zajezdu.