Dne 16.11.15 jsem reklamoval vadný tablet IPAD mini s tím, že je porucha nabíjení- tablet se nabíjí dlouho a málo vydrží- evidentní problém napájecích a nabíjecích obvodů. Dne 9.12.15 mi došlo vyrozumění, že servis reklamaci zamítl s tím, že je poškozený roh přístoje a nabídl mi za cca. 8000 bez DPH výměnu za nový kus...Roh byl poškozený je více než půl roku a na chod to nikdy nemělo vliv.Několikrát jsem se ptal na konkrétní souvislosti, přesný popis poškození atd a nikdy mi z Alzy nebyla předána relevantní informace.Tablet evidentně nikdo nikdy neotvíral a reklamaci řešili pouze od stolu.Žádal jsem osobu z Alzy o sdělení kontaktu na vedení reklamačního oddělení s tím, že bych si rád domluvil schůzku, což mi bylo odepřeno, stejně tak jako kontakt na firmu, která prováděla"prohlídku". S tímto řešením absolutně nesouhlasím a žádám od prodejce bezplatnou záruční opravu. Chápu to,že je prodejce závislý na postoji servisu-toto je však věc, kterou může při troše dobré vůle ovlivnit.S Alzou po mnoha letech přerušuji veškeré kontakty.
FA 2142932544, reklamace ASRE15438 111r
Urychlená bezplatná záruční oprava, omluva.
Prodávající má podle § 19 zákona o ochraně spotřebitele povinnost reklamaci přijmout a vyřídit. K předchozímu omezení zákonného rozsahu svých povinností z vadného plnění prodávajícím se nepřihlíží (např. vyloučením možnosti reklamace z důvodu servisem shledaného poškození výrobku, v daném případě rohu přístroje). Prodávající má povinnost se při vyřizování reklamace zabývat povahou vytýkané vady spotřebitelem (porucha nabíjení). Pokud prodávající zamítl reklamaci z důvodu poškození výrobku (roh přístroje), musel by prokázat, že mezi reklamovanou vadou a narušením rohu přístroje je příčinná souvislost.
Pokud prodávající zamítne reklamaci i po předložení výše uvedené právní argumentace a své zamítavé stanovisko náležitě odůvodní a vydá o tom písemné potvrzení spotřebiteli, měl by kupující využít možnost obrátit se na soudního znalce z oboru, který se bude zabývat existencí a povahou vytýkané vady. Současně by se měl vyjádřit k vlastnímu odůvodnění zamítnuté reklamace.
Vyjde-li posudek ve prospěch kupujícího, může kupující odstoupit od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Odstoupení od smlouvy je vhodné prodávajícímu zaslat písemně, nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací.
Seznam znalců nalezne spotřebitel na stránkách www.justice.cz nebo na https://www.dtest.cz/soudni-znalci podle oboru a kraje a sám si zvolí dle svého uvážení osobu znalce. Ceny znaleckých posudků se mohou lišit, proto spotřebiteli doporučujeme kontaktovat více soudních znalců a poměřit cenové nabídky, za kterých jsou ochotni znalecký posudek vypracovat.
Nebude-li ani po předložení znaleckého posudku spor vyřešen, je možné se svého práva domáhat před soudem. V tomto případě totiž pouze nezávislý soud může rozhodnout, na čí straně leží právo. Avšak v případě úspěchu spotřebitele, bude muset prodejce nahradit spotřebiteli všechny účelně vynaložené náklady spojené s reklamací včetně nákladů soudního řízení.