Dobrý den, při reklamaci mi vyměnili zboží za nové, ovšem nedali mi na něj, celou záruční dobu, ale pouze zbytek té staré, tj. na úplně nové zboží mám záruku půl roku, mají pravdu, děkuji. Ruda Husar
Elek. nářadí
Celou záruční dobu
V současném občanském zákoníku, zákon č. 89/2012 Sb., se opravdu již nenachází výslovné ustanovení o tom, že při výměně zboží běží nová dvouletá záruka. To však neznamená, že by tato doba ve skutečnosti neběžela od začátku. Podle § 2165 občanského zákoníku je kupující oprávněn uplatnit právo z vadného plnění v době dvaceti čtyř měsíců od převzetí zboží. Není zde však řečeno, že se doba počítá pouze od prvního převzetí věci. Pokud tedy byla vadná věc vyměněna za novou, převzetím nového zboží začíná běžet také nová dvouletá záruka.
Byl-li výrobek zakoupen ještě v roce 2013, nic se na právech spotřebitele nemění, jen se bude se postupovat podle staré právní úpravy. Takže pokud by uplatnil spotřebitel u takového výrobku záruku nyní a došlo by k výměně zboží, bude se záruka počítat znovu od data výměny dle § 627 odst. 2 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník účinný do 31. prosince 2013.
Záruční doba a její délka tak budou v obou případech stejné, nezáleží tedy na tom, kdy spotřebitel uzavřel smlouvu o zakoupení výrobku.
Zákazník si 24.5.2014 v hypermarketu GLOBUS České Budějovice zakoupil úhlovou brusku, kterou reklamoval dne 1.12.2015 Reklamace byla z naší strany vyřízena dne 15.12.2015 výměnou zboží.
Záruční lhůta je již podle nového ustanovení Občanského zákoníku.
Stížnost nyní přeřazujeme na spotřebitele, který má možnost na vývoj případu reagovat, případně jej uzavřít.