v září jsem si u teto společnosti přes internet koupil notebook značky Lenovo. Po dvou měsících a třech dnech jsem ho jel reklamovat a to by mi jinak do dvou měsíců vrátili peníze. Reklamace byla z důvodu, že se mi rozlepil monitor, resp. víko notebooku a displej. Na reklamačním oddělení Alzy mi řekli, že se to stává a do Příjemky reklamace mi napsali, že se to stalo běžným užitím, čímž se u notebooku chápe otevírání i zavíráni, kort kdyz to je notebook, který ma i více poloh. Oni mi nabídli, že mi to opraví kdyz jim uhradit Cca 3000,-. Jelikož ta závada nebyla mnou tak jsem s tim nesouhlasil a oni mi v tom případě měli zaslat zboží zpět. Ale namísto toho čekali do posledního dne reklamační lhůty a napsali mi, ze jsem nereagoval, a proto reklamaci zamítli a k tomu zrušili zaruku. Ja jsem jim před tímto rozsudkem poslal dva e-maily a nechal jim jeden zmeskany hovor. Doslova se stranili mému případu. Kvůli tomu jsem kontaktoval ČOI a ta mi také neodpoveděla, tak uz nevim. Pokud už se nic jiného nevymyslí, tak jsem ochoten podstoupit právní kroky, najmout soudního znalce apod.
Děkuji
Pavel Novák
Lenovo IdeaFlex 2-14 Grey Full HD, Sériové č. 1S59442776WB15669927, Objednací kód NT303h9o
V tomto případě bych chtěl odstoupit od kupní smlouvy a vrátit uhrazenou částku 14 999 Kč za vracení zboží - notebooku s adapterem na nabíjení.
Prodávající odpovídá kupujícímu, že věc při převzetí nemá vady. Projeví-li se na zboží vady během 6 měsíců od převzetí věci, má se dle § 2161 odst. 2 občanského zákoníku za to, že zboží bylo vadné již při převzetí. Důkaz opaku provádí prodávající. Ten by měl zejména prokázat, pokud reklamaci zamítá, že zboží bylo při převzetí bez vad, nebo prokázat, že tato konkrétní vada byla způsobena spotřebitelem a tím vyloučit, že byla na zboží přítomna při převzetí. Vzhledem k síle zákonné domněnky nepovažujeme za prokázání opaku pouhé obecné tvrzení, ale ideálně prokázání opaku odborným, nejlépe znaleckým posudkem.
Pokud prodávající opak neprokáže, spotřebitel může trvat na řádném vyřízení reklamace a požadovat i dodání nové věci bez vad, pokud to není vzhledem k povaze vady nepřiměřené, ale pokud se vada týká pouze součásti věci, může požadovat jen výměnu součásti; není-li to možné, může odstoupit od smlouvy. Je-li to však vzhledem k povaze vady neúměrné, zejména lze-li vadu odstranit bez zbytečného odkladu, má spotřebitel právo na bezplatné odstranění vady. Žádat lze namísto uvedených nároků i přiměřenou slevu.
Pokud prodávající reklamaci zamítne a písemně odůvodní, ale spotřebiteli důvody zamítnutí nepřijdou příliš přiléhavé na tuto situaci, může se spotřebitel ještě před zahájením soudního sporu obrátit na soudního znalce pro vypracování znaleckého posudku, kterým poté bude rozporovat odůvodnění zamítnuté reklamace. Vyjde-li posudek ve prospěch spotřebitele, je nutné se opět obrátit na prodejce (nejlépe formou doporučeného dopisu s dodejkou) s odstoupením od smlouvy z důvodu nevyřízení reklamace včas a řádně, což prokazuje právě přiložený posudek znalce. Cenu posudku lze oprávněně požadovat jako účelně vynaložený náklad spojený s reklamací. Seznam znalců je k dispozici na internetové stránce Ministerstva spravedlnosti ČR www.justice.cz nebo na www.dtest.cz/soudni-znalci.
Vážený pane Nováku,
velmi se omlouvám za pozdější reakci. Prověřovala jsem Vaši reklamaci a vyjádření autorizovaného servisního střediska. To analýzou přístroje dospělo ke stanovisku, že uvedené poškození vzniklo mechanicky a k odlepení je zapotřebí nepřiměřená síla.
Velmi mě mrzí, že nemohu v případě Vaší reklamace poskytnout příznivější závěr, než již přineslo vyjádření autorizovaného servisního střediska. Jako možnost v tomto případě vidím shodně s pracovníky portálu dTest obrátit se s protokolem z reklamace na soudního znalce.
Děkuji za pochopení a přeji Vám pěkný den
Michaela Petrů
Vedoucí péče o zákazníky
Reklamace je již uzavřena se stanoviskem, že to mou chybou nebylo. Alza mi to uznala jako reklamaci s vrátila mi peníze. Takže žádná nepřiměřená síla. Aspon je vidět jak jste mezi senova Alze informovani.
Diky
Prosím o uzavření viz komentář pana Nováka.