Dobrý den, dne 15.9.015 jsem si podle inzerátu v deníku Blesk objednal dvě balení preparátu na hubnutí Green magma, od společnosti Logihub s garancí vrácení peněz.Po 14 dnech užívání žádný účinek, obrátil jsem se proto na společnost na tlf.č.226259484, později na tlf.č.226259499 p.Hejčlová.Zaplatil jsem dobírkou 2800,-kč.Doporučili mi využívat celou 30 denní dávku. Ani po té jsem však neshodil ani kg.Dle instrukcí jsem vyplnil reklamační protokol, přišlo potvrzení o přijetí někde v Polsku.4.11.odeslána 1.reklamace,20.11.znovu vypnění druhého reklamačního protokolu, se žádostí o odstoupení od koupě a vrácení peněz i dotaz kam poslat nepoužité celé originální balení přípravku.Č.obj.H921756414,č.zásilky90232064148, od toho okamžiku několikrát voláno do firmy, nic se neděje,firma nekonunikuje.Dne 27.12.vyplněna a odeslaná v pořadí již třetí reklamace.Zdravotní stav i používané léky popsáno v předchozích reklamačních protokolech,na které nikdo neodpovídá a reklamaci ze zákona neřeší.Na tlf.volání se dozvíte,že voláte mimo pracovní dobu,nebo telefonistka problém odmítá vyřešit,jen opakuje že je reklamace zaregistrována.Na vyřízení reklamace a vrácení peněz čekám již déle než dva měsíce, provolal jsem spoustu peněz, které mi již nikdo nikdy nevrátí.Jejich jednání mi nepřijde příliš poctivé. Přípravku už nevěřím a chci vrátit peníze,pro mne to byla celkem velká částka,naivně jsem uvěřil stále se opakující reklamě v deníku Blesk.Kolik lidí ještě firma připraví o peníze a iluze?Můžete mi prosím pomoci?Jsem PID,ZTP/P,potřeboval jsem před důležitou operací shodit 15kg,firmě jsem poslal seznam všech léků,které musím užívat:Furon40 2-0-0,Loseprazol1-0-1,Godasal1-0-0,Nitroglycerin dle potř.,Cynt0,4 0-0-1,Lorista50 1-0-1,Degan10 před jídlem,Helicid20 1-0-0,Euphylin400 dle potř.,Tramundin ret10 1/2-0-1/2,Ventolin dle potř,Lyrica150 1-0-2,Zoloft100 1-0-0,ZolpidemMyl50x10 0-0-1,Transtec52,5 5x30 Po-R.Čtv-V,Moduretic1/2-0-0,Glykladret30 1-0-0,Sortis20 0-0-1,Codein30 1-1-1,Alerid a Dithiaden dle potř,Tanyz0,4 1-0-0, D+ěkuji za Vašiodpověď,pomoc a ochotu,i čas potřebný ke zdárnému dořešení stávajícího problému. Ota Hrabálek,
Extrakt z ječmenných výhoků,plnicí látka -celulóza,protihrudkující látka-hořečnaté soli mastných kyselin,plnicí látka-sodná sůl,karboxymethylcelulózy,zesítěná,obsah 440mg v 1 tbl.
Žádost o odstoupení od koupě, vrácení peněz zpět na účet č.ú.2110131473/2700,dotaz kam zaslat a komu vrátit nepoužité celé jedno balení přípravku. Druhé balení 60 tbl. využíváno bez účinku.
Pokud společnost inzeruje při nabídce výrobku garanci vrácení peněz, měla by ji být schopna poskytnout, za předpokladu, že zákazník podmínky této inzerované garance beze zbytku naplnil. V daném případě tedy záleží na přesné formulaci podmínek pro vrácení peněz zákazníkovi.
V opačném případě by se mohlo jednat o nekalou obchodní praktiku. Nekalou praktikou je jednání podnikatele vůči spotřebiteli, které je v rozporu s požadavky odborné péče a je způsobilé podstatně ovlivnit jeho rozhodování tak, že může učinit obchodní rozhodnutí, které by jinak neučinil. Zejména by se mohlo jednat o klamavou obchodní praktiku dle § 5 odst. 1 zákona o ochraně spotřebitele.
Doporučujeme spotřebiteli pro případ, že nebude ze strany podnikatele v případě jeho oprávněného požadavku plněno, podat podnět státnímu dozorovému orgánu České obchodní inspekci pro porušení § 5 odst. 1 zákona o ochraně spotřebitele. Dozorový orgán může podnikateli při zjištěném porušení zákona o ochraně spotřebitele na základě provedené kontroly uložit ve správním řízení pokutu.
Pokud by bylo jednání společnosti vyhodnoceno jako klamavá reklama, což je taková reklama, která souvisí s podnikáním nebo povoláním, sleduje podpořit odbyt movitých nebo nemovitých věcí nebo poskytování služeb, včetně práv a povinností, klame nebo je způsobilá klamat podáním nebo jakýmkoli jiným způsobem osoby, jimž je určena nebo k nimž dospěje, a tím i zřejmě způsobilá ovlivnit hospodářské chování takových osob.
Klamavou obchodní praktiku definuje § 5 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Dozorovým orgánem je dle § 7 písm. i) zákona č. 40/1995 Sb., o regulaci reklamy krajský živnostenský úřad (na základe odkazu v § 23 odst. 10 zákona o ochraně spotřebitele). Ke krajskému živnostenskému úřadu je tedy možné podat podnět pro porušení zákona o ochraně spotřebitele s podezřením na klamavou obchodní praktiku. Dozorový orgán provede sám šetření a vyhodnotí, zda-li se skutečně jedná o nekalou obchodní praktiku podnikatele či nikoli. Pokud o to spotřebitel požádá, bude vyrozuměn o výsledku šetření.
V daném případě se jedná zřejmě o společnost mající sídlo ve Velké Británii, tedy zahraniční subjekt. Jde o projev volného pohybu zboží, tedy o jeden ze základních pilířů Evropské unie. Obecně je zde možnost prodávat zboží z jakéhokoliv členského státu.
Pokud je činnost obchodníka vykonávána ve státě bydliště spotřebitele nebo se na tento stát jakýmkoliv způsobem zaměřuje, bude se smlouva zpravidla řídit státem, v němž má spotřebitel obvyklé bydliště. Běžně se tak budou smlouvy s českými spotřebiteli řídit českým právem, a pravidla tak budou stejná jako při nákupu u domácího subjektu. Toto platí, pokud se prodejce zaměřuje na prodej do České republiky.
Pokud se jedná o provozovatele e-shopu z EU, Norska či Islandu, doporučujeme spotřebiteli pro případ trvání sporu obrátit se na Evropské spotřebitelské centrum (ESC), které poskytuje spotřebitelům informace o jejich právech na jednotném evropském trhu. Právníci ESC bezplatně pomáhají spotřebitelům poměrně rychle a efektivně řešit jejich problémy s obchodníky z jiných zemí EU, Norska či Islandu. ESC působí při České obchodní inspekci.
Kontakty na ESC pro ČR:
Adresa: Štěpánská 15, 120 00 Praha 2