Bc. Pavel Cigánek

#9000Nemám zboží ani peníze

6 měsíců 15 hodin

29.12.2015, před 9 lety

Veronika Roubíčková

v srpnu jsme si objednala telefon, přišel v jiné barvě, ihned jsem se ozvala, bylo mi řečeno, že to mám nahlásit e-mailem, to jsem udělala, 3 měsíce mě pan majitel obchodu ujistoval, že dojde k napravě a pošlou správnou barvu, nic se nedělo, telefon jsem vrátila v listopadu, s tím že chci vrátit peníze, jelikož nebyli schopni, uvést objednávku do 100% stavu, poslední komunikace s prodávajícím proběhla 27.11. od té doby nic. Včera se mi pan majitel ozval o jaký telefon prý jde, ač jsem mu do věci psala číslo objednávky....

vrácení peněz

11.1.2016 08:39, před 9 lety

Spotřebitelka má k dispozici v daném případě zákonný postup uplatnění reklamace pro zaslání vadného zboží neodpovídajícího uzavřené smlouvě. V případě reklamace zaslaného zboží, se jedná se o postup dle § 2161 odst. 1 písm. a) zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Zde je upravena jakost zboží při převzetí, což obsahuje i to, že věc má vlastnosti, které si strany ujednaly (týká se i barvy zboží a jeho provedení). Jde tedy o uplatnění reklamace právě z důvodu, že bylo dodáno zboží neodpovídající uzavřené smlouvě.

Prodávající je následně povinen tuto vadu odstranit postupem dle § 2169 odst. 1 výše uvedeného zákona, tedy buď vadu opravit, což v daném případě nelze, nebo vyměnit zboží za nový kus, který by již odpovídal objednávce a až pokud by ani toto nebylo možné, tak přijmout odstoupení od smlouvy a vrátit spotřebiteli plnou kupní cenu. Po vyřízení reklamace pak má spotřebitel právo požadovat proplacení nákladů účelně vynaložených k uplatnění reklamace (tedy typicky právě poštovné), dle § 1924 výše uvedeného zákona.

Reklamaci je prodejce povinen vyřídit nejpozději do 30 dní, dle § 19 odst. 3 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

Po marném uplynutí lhůty, má spotřebitel právo na odstoupení od kupní smlouvy. Odstoupení je nutné uplatnit u prodávajícího. Žádoucí je písemná forma (zaslat nejlépe doporučeně s dodejkou nebo si nechat vyznačit převzetí na kopii).

29.6.2016 16:46, před 9 lety

Podnikatel byl o podané stížnosti informován, bohužel však dosud neprojevil zájem se k případu vyjádřit. Vzhledem k tomu, že služba VašeStížnosti.cz funguje na principu oboustranné dobrovolnosti, jsme nuceni stížnost uzavřít. V řešení případného sporu bude tedy možné pokračovat pouze v občanskoprávním řízení.