Dobrý den 1.9.2015 u nasich dveri zazvonil podomni prodejce.Predstavil se jako zamestnanec spolecnosti ČEZ Prodej sro s tim ze se jde podivat zdali mame pozmenen novy tarif a ze vsem svym zakaznikum slevnili elektrinu a plyn a ze jde tedy jen zkontrolovat zdali to provedli i nam.Zjistil ze neprovedli a oznamili mi ze staci jen podpis a budu mit cenu elektriny a plynu levnejsi.Nezminoval se o tom ze je od uplne jine spolecnosti a ze prechazim k novemu dodavateli.To jsem zjistila az po tom co jsem zavrela dvere.Po hodine jsem mela monitorovany hovor kde se me ptali zdali vse probehlo tak jak ma.Hned jsem jim oznamila ze jsem nechtela zmenit dodavatele a ze si preji odstoupit od smlouvy.Dne 2.9.2015 jsem zaslala doporucene pisemne odstoupeni a vratila zpet neporusene Led zarovky(meli byt zadarmo ale az pozdeji jsem zjistila ze po otevreni zarovky prijdou na 2000 korun)Nastesti jsem je neotevrela.Bylo nam slibeno ze poslou ukonceni.Nic takoveho nam neprislo.Dne 5.1 nam prisla Faktura.Vubec nevim co s tim ted delat.Zarovky jsem neporusene odeslala i s odstoupenim od smlouvy.Pri monitorovanem hovoru jsem jasne rekla ze zmenit dodavatele nechci a ze zarovky a odstoupeni od smlouvy posilam.Vse jsem poslala v cas.Slibene ukonceni neprislo ale i presto jsem vec povazovala za uzavrenou.Se spolecnosti Cez jsem obnovila smlouvu takze nadale odebiram jejich sluzby.Vubec teda nechapu kde firma CE bere tu drzost poslat mi fakturu.Jsem pripravena resit vec soudne ale doufam ze to nebude treba.Prchalová
Podomni prodejce+zarovky zdarma
Rada bych obdrzela dopis o ukonceni a odstoupeni od smlouvy.Byla bych rada kdyby vse uz bylo vyresene !
Pokud byla uzavřena smlouva o dodávkách energie mimo obchodní prostory společnosti, má spotřebitelka právo od této smlouvy odstoupit ve lhůtě čtrnácti dní ode dne uzavření této smlouvy. Společnost toto právo musí respektovat.
Bylo-li takto odstoupeno od smlouvy o dodávkách energie, ruší se také kupní smlouva, neboť tato smlouva je na smlouvě o dodávkách energie závislá. Závislá smlouva je smlouva, na základě níž získává spotřebitel zboží nebo služby, které souvisejí se smlouvou uzavřenou mimo obchodní prostory, a toto zboží nebo služby jsou poskytovány obchodníkem nebo třetí stranou na základě ujednání mezi uvedenou třetí stranou a obchodníkem.
Spotřebitelka by měla nejprve vyúčtování reklamovat u společnosti. Nebude-li spotřebitelce vyhověno, má možnost obrátit se na Energetický regulační úřad, který rozhoduje spory o uzavření smlouvy.
Dobrý den, paní Prchalová,
aby bylo možné Váš požadavek řádně prověřit, ráda bych Vás požádala o doplnění identifikačních údajů týkající se uvedené Smlouvy, např. číslo smlouvy, číslo zákaznického účtu nebo číslo zálohové platby.
Bez bližších informací není možné poskytnout objektivní vyjádření.
Současně bych ráda opakovaně namítla vyjádření společnosti dTest ve věci závislosti Smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny nebo zemního plynu a Smlouvy kupní. Naše společnost vzájemnou závislost obou smluv na sobě i nadále odmítá. Podle § 1727 NOZ je každá ze smluv, uzavřených při témže jednání, posuzována samostatně. Pokud by však z povahy smluv plynul opak, jsou tyto smlouvami závislými, kdy pokud zanikne jedna z nich, zaniknou všechny smlouvy, na jejím základě a/nebo v souvislosti s ní uzavřené. To ale není případ Smlouvy o sdružených službách dodávky a kupní smlouvy na LED žárovky. V případě, že Zákazník využije svého práva a od Kupní smlouvy na LED žárovky odstoupí ve lhůtě, kterou mu zákon a nad rámec zákona dodavatel, poskytují, smlouva o sdružených službách dodávky tím v žádném případě nezaniká. V tomto ohledu je tedy názor dTestu zcela nesprávný, patrně zde došlo k chybnému výkladu pojmu závislé smlouvy.
Ke stejnému názoru dospěl i soud v rámci jiného případu.
Děkuji za pochopení.
Monika Schneiderová
CE
Rozhodnutí soudu v obdobném sporu nám doposud není známo. Pokud společnost takovýmto rozhodnutím disponuje, budeme velmi vděční za poskytnutí anonymizované verze tohoto rozhodnutí (je možné zaslat jako přílohu). Do té doby zůstává naše právní stanovisko neměnné.
Nyní žádáme spotřebitelku o sdělení, v jaké fázi se stížnost nyní nachází, případně o její uzavření.