EURONICS ČR a.s.

#9231Neuznaná záruční reklamace ledničky - praské těsnění dveří

11.01.2016, před 9 lety

Silvie Gavláková

dne 26.6.2015 jsem zakoupila v prodejně Euronics v Novém Jičíně chladničku kombinovanou BEKO CS234031X za 9771,00Kč + 1955,00Kč prodlouženou záruku +3roky.
2.1.2016 jsem reklamovala v době záruky na jmenovanou firmu závadu:prasklé těsnění dveří chladničky /cca 5cm díra/.Jmenovaná firma po mě chtěla poslat fotografii závady.Po doručení mi odpověděli že tato vada se nevztahuje na záruční opravu,v plném znění takto:Vážená paní Gavláková,
obdrželi jsme od Vás reklamaci týkající se prasklého těsnění Vaší ledničky.
Ve Vašem případě se bohužel nejedná o výrobní vadu, nýbrž o mechanické poškození, na které se záruka dle záručních podmínek nevztahuje. Předmětem záruky je odstraňování výrobních vad spotřebiče. V takových případech hradíme veškeré náklady na opravu (materiál, práci i cestu technika).
Z posouzení Vámi zaslané fotodokumentace je patrné, že se jedná o vadu způsobenou nesprávnou manipulací.
Vaši reklamaci proto musíme v souladu se záručními podmínkami zamítnout.
(https://www.bekocr.cz/zarucni-podminky).
Pokud si chcete nový náhradní díl zakoupit, můžeme Vám ho zaslat na dobírku.

Chladnička kombinovaná BEKO CS234031X, výr.č.750850132, cena 9771,00Kč, certifikát o pojištění prodloužené záruky 1955,00Kč

chladničku bych chtěla opravit a nadále používat.V certifikátu o pojištění prodloužené záruky je jasně napsané,že se vztahuje na: "Pojištění prodloužené záruky kryje finanční ztrátu způsobenou MECHANICKOU,elektronickou nebo elektrickou nefunkčností věci v průběhu období dle zvoleného souboru pojištění."
Přitom v zamítnutí žádosti mi napslali,že se nejedná o výrobní vadu ale o MECHANICKÉ poškození.....
Což pro mě,jako pro laika znamená,že jsem si tuto závadu předplatila v certifikátu o pojištění.
Prosím tedy o Vaší radu,jestli mám opravdu nárok na záruční opravu praského těsnění ledničky.
Předem moc děkuji za Vaší odpověď a přeji Vám hezky den
Silvie Gavláková

20.1.2016 16:27, před 9 lety

Má-li věc vady, může spotřebitelka žádat nápravu v podobě opravy věci. Není-li to možné, má spotřebitelka možnost požadovat dodání nové věci a není-li ani to možné, může odstoupit od smlouvy a domáhat se vrácení peněžních prostředků. Místo výše uvedených způsobů nápravy může spotřebitelka žádat přiměřenou slevu.

Bylo-li rozhodnuto o reklamaci jako o neoprávněné, ale spotřebitelka se závěry reklamace nesouhlasí a dožaduje se nápravy, musí důvody zamítnutí reklamace rozporovat. Silným a přesvědčivým důkazem o tom, že reklamace nebyla vyřízena řádně, je posudek soudního znalce z oboru. Prokáže-li posudek nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitelka právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože její reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitelka právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znalečného). Seznam soudních znalců je možné vyhledat mimo jiné na webové adrese www.dtest.cz/soudni-znalci.

Prodávající je povinen spotřebitelce vydat písemné potvrzení o tom, kdy spotřebitelka reklamaci uplatnila, co je obsahem reklamace a jaký způsob vyřízení reklamace spotřebitelka požaduje; a dále potvrzení o datu a způsobu vyřízení reklamace, včetně potvrzení o provedení opravy a době jejího trvání. Pokud prodávající toto potvrzení nevydá, porušila tím společnost svou zákonnou povinnost dle § 19 odst. 1 zákona o ochraně spotřebitele. Za takové jednání může být společnosti udělena pokuta až do výše 3 000 000,- Kč. Dozor nad dodržováním povinností uložených zákonem o ochraně spotřebitele provádí Česká obchodní inspekce. Má-li spotřebitelka důvodné podezření, že podnikatel porušil povinnost uloženou mu zákonem, je vhodné obrátit se na tento úřad. Podat podnět je možné prostřednictvím následujícího webového odkazu www.coi.cz/cz/spotrebitel/prava-spotrebitelu/podani-stiznosti-podnetu-dotazu/.

Pokud bylo sjednáno pojištění, které kryje poškození věci, bude také záležet, jaké pojistné podmínky byly ujednány. V pojistných podmínkách jsou upraveny práva a povinnosti smluvních stran. Bývají zde zpravidla také vymezeny výluky z pojištění tedy případy, na které se pojištění nevztahuje. Pokud je právo na pojistné plnění zamítnuto, může spotřebitelka požádat o zdůvodnění tohoto zamítnutí. Toto zdůvodnění musí být v písemné formě. Pojistitel má před uzavřením smlouvy povinnost spotřebitele informovat o označení služby a o jejich hlavních vlastnostech. Pokud tak neučiní, jde to k jeho tíži. Pokud však spotřebitelka souhlasila, že se seznámila s pojistnými podmínkami, bude složité prokázat, že jej pojistitel neinformoval o hlavních vlastnostech nabízeného produktu. Před uzavřením smlouvy je nutné vždy prostudovat pojistné podmínky, neboť po uzavření smlouvy jsou strany těmito podmínkami vázány.

30.3.2016 17:13, před 9 lety