TOP TIME a.s.

#9234Neuznaná reklamace

3 měsíce 2 dny 13 hodin

11.01.2016, před 9 lety

Michal Harvařík

Dne 28.7.2013 jsem Koupil hodinky zn. Timex. Během dvou let byla vyměněna 5x baterie. Požadoval jsem výměnu strojku nebo vrácení peněz. Hodinky jsme si tak dlouho předávali několikrát mezi mnou a servisem, až uběhla záruční doba. Po výměně třetí baterie jsem požadoval právě výměnu strojku nebo vrácení peněz. Vždy bylo řečeno to samé. Dle servisu jsou v pořádku a já Vám nemůžu vrátit peníze, ale můžu je poslat zpět do servisu. Do dneška nemám ani peníze ani opravené hodinky.

Hodinky Timex, Prodejní cena 2691 Kč

Vrácení peněz

19.1.2016 14:52, před 9 lety

Jelikož bylo zboží zakoupené před účinností v současnosti platného občanského zákoníku z. č. 89/2012 Sb., tak se právní vztahy založené kupní smlouvou budou řídit zákonem č. 40/1964 Sb., občanský zákoník (dále jen „občanský zákoník“).

Podle § 627 odst. 1 občanského zákoníku se doba od uplatnění práva z odpovědnosti za vady až do doby, kdy kupující po skončení opravy byl povinen věc převzít, do záruční doby nepočítá. Záruční doba se tak prodlužuje o dobu, po kterou bylo zboží v reklamačním řízení, ale pouze v případě, že bylo o této reklamaci rozhodnuto kladně. Bylo-li tedy o reklamaci rozhodnuto jako o neoprávněné, záruční doba se nenastavuje.

Odstoupit od kupní smlouvy je možné v případě, pokud spotřebitel nemůže věc řádně využívat pro opakovaný výskyt vady po opravě nebo pro větší počet vad (více informací je možné vyhledat na webové adrese www.dtest.cz/clanek-814/odstoupeni-od-kupni-smlouvy-z-duvodu-opakovani-vady-ci-pro-vetsi-pocet-vad).

O větší počet vad se jedná v případě, kdy se na zboží vyskytují alespoň tři vady současně, přičemž každá z nich musí bránit řádnému užívání věci, nebo pokud se na zboží postupně vyskytnou čtyři různé odstranitelné vady. O opětovném vyskytnutí vady po opravě mluvíme tehdy, jestliže se na zboží objeví stejná vada, která byla v rámci uznané reklamace již dvakrát opravována. Není přitom podstatné, jak byla vada odstraňována. Rozhodující jsou stejné projevy vady ve vlastnostech věci.

Byla-li reklamace prodávajícím zamítnuta, ale spotřebitel se závěry reklamace nesouhlasí a dožaduje se nápravy, musí důvody zamítnutí reklamace rozporovat. Silným a přesvědčivým důkazem o tom, že reklamace nebyla vyřízena řádně, je posudek soudního znalce z oboru. Prokáže-li posudek výše uvedené a také nedůvodnost zamítnutí reklamace, má spotřebitel právo požadovat nápravu nebo má možnost přímo odstoupit od smlouvy, protože jeho reklamace nebyla vyřízena řádně a včas. Odstoupením od smlouvy se závazek ruší od počátku a strany si vrátí to, co si plnily. Kromě toho má také spotřebitel právo na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s reklamací (tedy včetně proplacení znalečného).

14.4.2016 11:17, před 9 lety