14.1. jsem si na pobočce v obchodním centru Černý most zaplatila nozy, které neměli na pobočce, byli v mé velikosti 39 pouze v Brně, nechala jsem si je poslat, dnes boty přivezli, ale ve velikosti 38,5.Po telefonátu na pobočku my bylo zděleni, že boty v ČR už v mé velikosti nejsou, jen po Evropě, ale musím znovu uhradit poslání.
Nejde o 75,-Kč, ale o pricpip, proč mám platit za chybu něho, chtěla jsem boty 39.
Polud by mi vyhovovali 38,5 mohla jsem si je koupit na místě.
Výměna bot za velikost 39 bez uhrazení dovozu
Prodávající odpovídá kupujícímu, že věc při převzetí nemá vady. Zejména prodávající odpovídá kupujícímu, že v době, kdy kupující věc převzal,
a) má věc vlastnosti, které si strany ujednaly, a chybí-li ujednání, takové vlastnosti, které prodávající nebo výrobce popsal nebo které kupující očekával s ohledem na povahu zboží a na základě reklamy jimi prováděné,
b) se věc hodí k účelu, který pro její použití prodávající uvádí nebo ke kterému se věc tohoto druhu obvykle používá,
c) věc odpovídá jakostí nebo provedením smluvenému vzorku nebo předloze, byla-li jakost nebo provedení určeno podle smluveného vzorku nebo předlohy,
d) je věc v odpovídajícím množství, míře nebo hmotnosti a
e) věc vyhovuje požadavkům právních předpisů.
Projeví-li se vada v průběhu šesti měsíců od převzetí, má se za to, že věc byla vadná již při převzetí.
Pokud prodávající nedodá zboží v odpovídající jakosti, je povinen v rámci vyřízení reklamace provést patřičnou nápravu. V souladu s ustanovením § 2169 občanského zákoníku má spotřebitel primárně právo požadovat bezplatnou opravu. Není-li to vzhledem k povaze vady nepřiměřené, lze žádat i dodání nové věci bez vad. Pokud žádná z předchozích alternativ není možná, má spotřebitel právo od smlouvy odstoupit. Namísto uvedených nároků lze též požadovat přiměřenou slevu z kupní ceny.
Volbu požadovaného řešení provádí kupující a prodávající je povinen se jeho rozhodnutím řídit. Jestliže spotřebitel má nárok na dodání nové věci bez vad a o tento způsob vyřízení reklamace prodávajcího zárověň požádá, je prodávajcí povinen tento požadavek respektovat. Výjimkou by byla pouze situace, kdy by dodání nové věci nebylo možné.
V rámci oprávněné reklamace je též možné požadovat náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s touto reklamací (cena za dopravu, poštovné apod.).