Dobrý den, na začátku ledna jsem havarovala na namrzlé vozovce. Platím si havarijní pojištění, takže bylo moje auto odtaženo do autorizované opravny dané pojišťovny.
Nyní řešíme jejich propočet obvyklé ceny vozidla, kde mi bylo zděleno: ,,Výpočet byl proveden s přihlédnutím k dalšímu poškození, jehož vznik nebyl prokázán v souvislosti s předmětnou událostí např. poškození levé zadní části vozidla (dle fotodokumentace z místa nehody nemohlo dojít k poškození tak, jak uvádíte.,, Proto jsem si vyžádala danou fotodokumentaci. Na to mi bylo odpovězeno: ,,V návaznosti na Vaši žádost sděluji, že fotodokumentace pořízená technikem je interním materiálem pojistitele.,, Ráda bych věděla, zda má pojišťovna právo na to mi nepředložit dokumentaci spojenou s mou havarijní událostí? Děkuji za odpověď.
Havarijní pojištění
Plnění z havarijního pojištění dle mého názoru není dostatečné a je dosti značně poníženo o škodu která se dle jejich mínění stala před nehodou.
Pokud mi pojišťovna tvrdí, že nějaká škoda vznikla před havarií, tak potřebuji vědět jak se k tomu dopracovali, pokud vím, že tomu tak není.
Ráda bych podotkla, že dle mého soudu se pojistitelé snaží svým přístupem jednoduchých a stále se opakujících odpovědí dopracovat k tomu, že se pojistník dříve či později poddá tomu co jim pojistitel nabízí.
Před dvěma měsíci jsem snížila hodnotu vozidla u pojistitele a dle mého svědomí je vozidlo pojištěno na správnou hodnotu.
Pokud pojišťovna není ochotna proplatit dané pojistné, tak by měli mít kontrolní nástroj na to aby vozidla jejich pojistníků byli pojištěny na správnou hodnotu dle jejich uvážení/tabulek a tím pádem pojistníci zbytečně nepřepláceli pojistné.
Šetření pojistné události je skončeno sdělením jeho výsledku osobě, která uplatnila právo na pojistné plnění. Spotřebitelka může následně požádat o zdůvodnění výše pojistného plnění. Toto zdůvodnění musí být v písemné formě a mělo by z něho být jasné, jak byla stanovena výše plnění (zákon pojistiteli neukládá povinnost přikládat ke zdůvodnění fotodokumentaci, pokud je to však nezbytné pro ověření závěrů šetření pojistné události, bylo by vhodné tyto dokumenty spotřebitelce poskytnout).
Nesouhlasí-li spotřebitelka s postupem pojišťovny, má možnost podat proti tomuto postupu stížnost. Stížnosti se doručují na adresu pojistitele: UNIQA pojišťovna, a.s., Evropská 810/136, 160 12 Praha 6, Česká republika. Nereaguje-li pojišťovna na stížnost nebo ji zamítne, může se spotřebitel obrátit i na Českou národní banku, Na Příkopě 28, 115 03 Praha 1, která je orgánem dohledu nad pojišťovnictvím.