Před rokem jsme pořídili přes slevový portál u této firmy kosmetický přístroj (vyzvednutý v Praze - Karlíně). Na podzim vypověděl službu. Chtěla jsem ho tedy zreklamovat, bohužel do dnešního dne jsem nepřišla na to, kde a jak. Volala jsem na uvedený telefon, kde mi pán řekl, že to budu muset poslat do prodejny v Ústí nad Labem. Jiné kontakty uvedené v obchodních podmínkách nefungují, maily se vracejí jako nedoručitelné, adresa kamenné prodejny je asi také podvod, firma D4B tam není. Z firmy Elitronics (která odpovídá uvedené adrese i telefonu) mi odepsali, že na razítku pro případ reklamace musí být uveden název jejich společnosti, což není, je tam pouze D4B Investment. Takže jsem v koncích a nevím, kam se obrátit. Poslat přístroj na uvedenou adresu v Ústí nad Labem se bojím, teď mám alespoň rozbitý přístroj, pak už nemusím mít nic.
Clarisonic Mia 2
Oprava či výměna přístroje v rámci záruční lhůty.
Nereaguje-li prodávající na elektronickou komunikaci či nezvedá telefony, je vhodné zaslat reklamaci písemně, nejlépe doporučeně s dodejkou (doporučujeme ponechat si kopii reklamace), a to na aktuální adresu uvedenou ve veřejném rejstříku (D4B Investment, s.r.o., Praha 1, Staré Město, Kaprova 42/14). Při využití služeb poštovního provozovatele se má zásilka za doručenou třetí den ode dne odeslání (§ 573 občanského zákoníku domněnka doby dojití). Zmaří-li vědomě druhá strana (příjemce reklamace, odstoupení od smlouvy, předžalobní výzvy) dojití, platí, že řádně došlo (§ 570 občanského zákoníku) a bude vůči prodejci takové právní jednání účinné, za předpokladu, že odesílatel je schopen prokázat odeslání zásilky.
Pokud by bylo zboží spotřebitelem odesláno k reklamačnímu řízení za využití poskytovatele poštovních služeb, má se za to, že zásilka došla druhé straně třetí den ode dne odeslání. Lhůta pro vyřízení reklamace začíná běžet následující den po uplatnění reklamace, pokud její poslední den připadá na víkend či svátek, prodlužuje se lhůta až do následujícího pracovního dne. Reklamace včetně odstranění vady musí být vyřízena bez zbytečného odkladu, nejpozději do 30 dnů ode dne uplatnění reklamace, pokud se prodávající se spotřebitelem nedohodne na delší lhůtě. Marné uplynutí této lhůty se považuje za podstatné porušení smlouvy a spotřebitel má pak právo od smlouvy odstoupit dle § 2002 odst. 1 občanského zákoníku.
Byla-li reklamace vyřízena kladně, popř. za způsob jejího vyřízení je považováno odstoupení od smlouvy (v důsledku nevyřízení reklamace ve lhůtě nastala právní fikce podstatného porušení smlouvy), má společnost povinnost spotřebiteli vrátit peněžní prostředky a také náklady, které byly účelně vynaloženy v souvislosti s uplatněním reklamace (v daném případě se jedná o poštovné). Společnost by měla vrátit peníze ihned. Pokud tak neučiní, je vhodné vyzvat ji k plnění a určit ji přiměřenou lhůtu, do kdy tak může učinit.
Přijetí reklamace je jedno ze základních práv spotřebitele podle § 19 odst. 1 zákona o ochraně spotřebitele. Prodávající je povinen přijmout reklamaci v jakékoli své provozovně (s ohledem na sortiment konkrétní provozovny). Pokud spotřebitel bezvýsledně reklamoval a nebyl vystaven protokol o přijetí reklamace, doporučujeme obrátit se na Českou obchodní inspekci, která je dozorovým orgánem a dle § 24 odst. 7 písm. t) může za nepřijetí reklamace udělit pokutu až 3 000 000,- korun.
Dle ustanovení § 2172 zákona občanského zákoníku se práva z vady uplatňují u prodávajícího, u kterého věc byla koupena. Při uplatňování reklamace je spotřebitel povinen prokázat, že zboží u obchodníka zakoupil. Například účtenkou, výpisem z platební karty, předchozími reklamačními protokoly, v krajním případě i svědeckou výpovědí.
V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitelka může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitelka může také využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz/cs.