Zakoupil jsem telefon iPhone5, černý přes stránky alvia.cz, telefon dorazil poškrábaný, bez možnosti připojení na wifi, baterie vydržela nabitá cca 3hod.
Telefon jsem zaslal zpět s dokumentem o odstoupení od smlouvy a požadavkem na vrácení finančního obnosu.
Bylo mi pouze sděleno, že jsem tel. poškodil já a chtějí uhradit 2100Kč BEZ DPH.
Žádné telefonní číslo na jejich stránkách neexistuje.
IPhone 5 černý
Okamžité vrácení hotovosti
Spotřebitel má právo od smlouvy odstoupit bez jakékoli sankce a bez udání důvodu do 14 dnů od převzetí zboží.
Podle § 1833 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, "odpovídá spotřebitel podnikateli pouze za snížení hodnoty zboží, které vzniklo v důsledku nakládání s tímto zbožím jinak, než je nutné s ním nakládat s ohledem na jeho povahu a vlastnosti". V případě, že by spotřebitel věc sám poškodil, např. by spadla a rozbila se, nebo by s ní nakládal jinak, než je nezbytně nutné k ověření si jejích vlastností, může prodejce požadovat náhradu. Spotřebitel totiž odpovídá za snížení hodnoty věci. Lze tedy předpokládat, že kdyby spotřebitel zboží poškodil, nebo nezaslal všechny přiložené dokumenty (jako např. návod), potom by si prodávající mohl strhnout tomu odpovídající částku za nový návod či uvedení do původního stavu, v jiných případech ovšem nikoliv. Pokud by odstoupení od kupní smlouvy podmiňoval zaplacením poplatku za kontrolu, fakturaci dobropisu a znovu naskladnění, jednalo by se o ustanovení nepřiměřená, k nimž se podle § 1815 občanského zákoníku nepřihlíží.
Pokud se na věci projevila vada, nemusí spotřebitel věc reklamovat, ale může ve 14 dnech odstoupit od smlouvy. Totéž může učinit, pokud věc již přišla poškozená. Obvyklá ustanovení smluvních podmínek o tom, že v takovém případě je spotřebitel povinen věc zkontrolovat a o případném poškození prodejce do několika hodin informovat, jsou bez právního významu.
Pokud prodejce nebude reagovat na písemnou prokazatelnou (doporučeně s dodejkou) výzvu k vrácení zaplacené finanční částky za telefon včetně nákladů na dodání v plné výši, bude nutné se domáhat spotřebitelských práv v soudním občanskoprávním řízení. Pro případ sporu je třeba si dobře uschovat všechny písemnosti i jiné důkazy ohledně předmětu sporu.