České dráhy, a.s.

#9931Neoprávněně naučtovaný poplatek

5 měsíců 21 dnů 7 hodin

01.03.2016, před 9 lety

Tom Machač

České dráhy mi pří nákupu jízdenky naúčtovaly manipulační přirážku. jízdné bylo ve výši 32,- a přirážka 40,-. Před jízdou jsem si ověřil varianty nákupu jízdenky a možnost nákupu ve vlaku mi vyhovovala nejvíce. O přirážce jsem se dozvěděl až od průvodčí. Moje stížnost zní, ČD nedostatečně informují o tomto příplatku, zákazník je pak postaven před hotovou věc a nezbývá než zaplatit.

Určitě chci přirážku vrátit a i tím ČD přinutit ke zrušení tohoto poplatku.

7.3.2016 14:05, před 9 lety

Dle Smluvních přepravních podmínek Českých drah pro veřejnou drážní osobní dopravu (dále jen „SSPO“) se manipulační přirážka ve výši 40,- Kč účtuje k jízdnému nebo doplatku zakoupeného ve vlaku po nástupu v obsazené stanici (to je ve stanici, ve které je zřízena výdejna jízdenek, pokud není považována za neobsazenou stanici). Manipulační přirážka se platí za vystavení každého dokladu jednou, bez ohledu na počet cestujících na něm uvedených. Jízdenku bez manipulační přirážky je možné ve vlaku zakoupit pouze v případech uvedených v čl. 76 SSPO (např. nástup v neobsazené stanici, …). Pokud tedy spotřebitel nastoupil k jízdě ve stanici, která byla obsazená, je povinen zaplatit k jízdnému manipulační přirážku ve výši 40,- Kč. Více informací je také možné vyhledat na webové adrese www.cd.cz/scripts/detail.php?pgid=227. Jiná situace by byla, kdyby zaměstnanec společnosti spotřebitele o službě nepravdivě informoval. V takovém případě by ale spotřebitel musel prokázat, že byl uveden v omyl.

22.8.2016 16:57, před 8 lety

V případě potřeby další právní konzultace se spotřebitel může obrátit na naši spotřebitelskou poradnu na telefonní lince 299 149 009. Spotřebitel může také využít mimosoudního řešení sporů při České obchodní inspekci. Více informací je možné vyhledat na webové adrese www.adr.coi.cz/cs.